De ict-detacheerders Headfirst en IT Staffing vinden dat zelfstandige professionals een duidelijkere positie moeten krijgen op de arbeidsmarkt. De twee bedrijven praten mee over een vrijplaats waarin kan worden geëxperimenteerd met flexibelere arbeidsregels, een initiatief van de zzp’er-vakbond FNV Zelfstandigen. ‘Het verschil tussen werknemers en zzp’ers wordt steeds kleiner.’
Reden voor detacheerder Headfirst om aan te schuiven bij de gesprekken over de vrijplaats is de onduidelijke positie die zelfstandigen hebben ten opzichte van werknemers. ‘Terwijl in de ict-sector beide groepen elkaar niet erg ontlopen', zegt financieel directeur Gert-Jan Schellingerhout. 'Werknemers krijgen steeds vaker een kortlopend contract, zelfstandige professionals werken doorgaans één of anderhalf jaar voor dezelfde opdrachtgever. Voor werknemers is alles geregeld, voor zelfstandigen niets.'
De detacheerder probeert de nadelen van het zelfstandigebestaan voor aangesloten professionals te minimaliseren. Zo biedt het bedrijf voor een klein bedrag een collectieve beroepsaansprakelijkheidsverzekering die dekt tot vijf miljoen euro. Schellingerhout ziet steeds vaker professionals die rechtstreeks uit de schoolbanken voor een bestaan als zelfstandige kiezen. ‘Die missen begeleiding die zij anders zouden krijgen van hun werkgever.'
Flexibele schil
Volgens Schellingerhout kunnen de grote ondernemingen niet meer zonder de diensten van zelfstandigen. ‘Zij werken met een flexibele schil, die zij laten meeveren met de behoefte aan specialistische kennis en de economie', zegt Schellingerhout. Headfirst wil voor opdrachtgevers deze flexibele schil beheren en onderhouden, door op basis van cv's zelfstandigen te volgen bij de verschillende opdrachtgevers voor wie zij ooit hebben gewerkt.
Headfirst hoopt dat de vrijplaats de positie van zelfstandigen verder verbetert. ‘De vrijplaats zou een duidelijkere identiteit en positie van de zelfstandige moeten opleveren. Bijvoorbeeld op het terrein van pensioenvoorziening. Die is voor een individu heel kostbaar.'
Contractvormen
Volgens directeur Wessel van Alphen van detacheerder IT Staffing zou een vrijplaats in de ict-sector de bakermat kunnen zijn voor nieuwe contractvormen. ‘Over twintig jaar is de arbeidsmarkt voor ict'ers een cloud van werkenden, gekoppeld aan een cloud van opdrachten, met volledige transparantie.' Binnen de vrijplaats kan volgens hem de toekomst van de arbeidsmarkt worden vormgegeven.
Het stoort hem dat zelfstandigen op dit moment niet vrij zijn in de keuze van de contractvorm waaronder zij werken. ‘De Belastingdienst kan een zogeheten Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) weigeren. Terwijl het juist aan de zelfstandige zou moeten zijn om een verklaring omtrent zijn arbeidsrelatie af te leggen. Dit is de omgekeerde wereld.'
Status
IT Staffing ontwikkelde voor zelfstandigen die de status van werknemer wilden houden een constructie met de naam Zelfstandige Zonder VAR (ZZV). Hierbij treedt de zelfstandige in dienst bij zijn eigen BV, die op basis van declarabele uren diensten levert aan opdrachtgevers. Zoals de naam aangeeft heeft de zelfstandige hierbij niet de onzekerheid of de Belastingdienst een VAR afgeeft, of een afgegeven VAR later weer intrekt omdat de zelfstandige toch niet aan de vereisten voldoet.
Andere zaken die volgens Van Alphen binnen de vrijplaats moet worden geregeld, zijn eenvoudiger vangnetten voor ziekte en arbeidsongeschiktheid.
@Roger James
Ik zat al hetzelfde te denken. Daarbij hoe minder mensen er zijn ingeschreven hoe minder ze vertegenwoordigen.
Ik begrijp het artikel niet. Ik ben al 12,5 jaar in dienst van mijn eigen BV en de BV levert en deklareert de diensten aan de opdrachtgever. Wat is er dus nieuw aan deze constructie, dga’s doen niet anders.
Welke aanpassingen worden er nu concreet voorgesteld?
Er wordt alleen uitgelegd hoe het concept van IT Staffing werkt. Als je dat niet aanspreekt, of als je onzekerheid hebt over je VAR begin je je eigen BV.
Volgens mij valt het nog best mee met de bemoeizucht.
@Roger James & Hans
(Dreigen met) uitschrijven is misschien wat rigoreus; even aanschrijven is misschien nuttiger, misschien zet dit de initiatiefnemers aan tot wat marktonderzoek onder de aangesloten freelancers.
De reacties van de diverse mensen die hebben gereageerd lijken me al een leuke indicatie…
Een “cloud van werkenden” en een “cloud van opdrachten”. Het wordt wel erg mistig met al die opkomende bewolking…euh…clouds.
Cloud is een hype-woord aan het worden. In deze context bedoelt Wessel van Alphen eigenlijk gewoon een ordinaire “pool”, ofwel een “verzameling”.