De ict-detacheerders Headfirst en IT Staffing vinden dat zelfstandige professionals een duidelijkere positie moeten krijgen op de arbeidsmarkt. De twee bedrijven praten mee over een vrijplaats waarin kan worden geëxperimenteerd met flexibelere arbeidsregels, een initiatief van de zzp’er-vakbond FNV Zelfstandigen. ‘Het verschil tussen werknemers en zzp’ers wordt steeds kleiner.’
Reden voor detacheerder Headfirst om aan te schuiven bij de gesprekken over de vrijplaats is de onduidelijke positie die zelfstandigen hebben ten opzichte van werknemers. ‘Terwijl in de ict-sector beide groepen elkaar niet erg ontlopen', zegt financieel directeur Gert-Jan Schellingerhout. 'Werknemers krijgen steeds vaker een kortlopend contract, zelfstandige professionals werken doorgaans één of anderhalf jaar voor dezelfde opdrachtgever. Voor werknemers is alles geregeld, voor zelfstandigen niets.'
De detacheerder probeert de nadelen van het zelfstandigebestaan voor aangesloten professionals te minimaliseren. Zo biedt het bedrijf voor een klein bedrag een collectieve beroepsaansprakelijkheidsverzekering die dekt tot vijf miljoen euro. Schellingerhout ziet steeds vaker professionals die rechtstreeks uit de schoolbanken voor een bestaan als zelfstandige kiezen. ‘Die missen begeleiding die zij anders zouden krijgen van hun werkgever.'
Flexibele schil
Volgens Schellingerhout kunnen de grote ondernemingen niet meer zonder de diensten van zelfstandigen. ‘Zij werken met een flexibele schil, die zij laten meeveren met de behoefte aan specialistische kennis en de economie', zegt Schellingerhout. Headfirst wil voor opdrachtgevers deze flexibele schil beheren en onderhouden, door op basis van cv's zelfstandigen te volgen bij de verschillende opdrachtgevers voor wie zij ooit hebben gewerkt.
Headfirst hoopt dat de vrijplaats de positie van zelfstandigen verder verbetert. ‘De vrijplaats zou een duidelijkere identiteit en positie van de zelfstandige moeten opleveren. Bijvoorbeeld op het terrein van pensioenvoorziening. Die is voor een individu heel kostbaar.'
Contractvormen
Volgens directeur Wessel van Alphen van detacheerder IT Staffing zou een vrijplaats in de ict-sector de bakermat kunnen zijn voor nieuwe contractvormen. ‘Over twintig jaar is de arbeidsmarkt voor ict'ers een cloud van werkenden, gekoppeld aan een cloud van opdrachten, met volledige transparantie.' Binnen de vrijplaats kan volgens hem de toekomst van de arbeidsmarkt worden vormgegeven.
Het stoort hem dat zelfstandigen op dit moment niet vrij zijn in de keuze van de contractvorm waaronder zij werken. ‘De Belastingdienst kan een zogeheten Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) weigeren. Terwijl het juist aan de zelfstandige zou moeten zijn om een verklaring omtrent zijn arbeidsrelatie af te leggen. Dit is de omgekeerde wereld.'
Status
IT Staffing ontwikkelde voor zelfstandigen die de status van werknemer wilden houden een constructie met de naam Zelfstandige Zonder VAR (ZZV). Hierbij treedt de zelfstandige in dienst bij zijn eigen BV, die op basis van declarabele uren diensten levert aan opdrachtgevers. Zoals de naam aangeeft heeft de zelfstandige hierbij niet de onzekerheid of de Belastingdienst een VAR afgeeft, of een afgegeven VAR later weer intrekt omdat de zelfstandige toch niet aan de vereisten voldoet.
Andere zaken die volgens Van Alphen binnen de vrijplaats moet worden geregeld, zijn eenvoudiger vangnetten voor ziekte en arbeidsongeschiktheid.
Ik ga denk ik maar eens op zoek naar een baan, want met al deze bemoeizucht en ongetwijfeld nog meer regels gaat de lol van het zelfstandig zijn er wel af.
Laat zelfstandigen gewoon zelfstandig! Ze kiezen daar bewust voor. Als je zaken als ziekte en arbeidsongeschiktheid geregeld wilt hebben (verstandig) doe je dat gewoon zelf.
Afschaffen van de VAR is wel een goeie.
Mijn conclusie na ca 30 jaar ondernemen: pas op voor goedbedoelende mensen en instellingen (zoals: politici, prof. hulpverlleners, vakbonden, bedrijven, belangenbehartigers en overheden) Daar komen vaak de grootste ongelukken van.
Zoals ik al eerder schreef. Een freelancer moet zijn eigen zaken regelen. We willen geen verkapt dienstverband. Daarbij de VAR is duidelijk. Onduidelijkheid wordt gemaakt door buro’s die er baat bij hebben dat de VAR bekend staat als onduidelijk om zichzelf zo onmisbaar te maken.
De vakbonden willen maar wat graag dat ondernemers onder hun bemoeizucht getrokken kunnen worden. Immers, door de opkomst van de ZZP-er verliest de vakbond aan macht… dat mag natuurlijk niet gebeuren (volgens de vakbond).
Mensen die kiezen om als ondernemer te functioneren WILLEN dit helemaal niet. Ze hebben ook geen “grote machtige vijand” (werkgever) waar ze zich tegen moeten organiseren.
Natuurlijk zijn er een heleboel mensen ZZP-er geworden die liever werknemer hadden willen zijn. Laat die mensen gewoon weer solliciteren naar een baan en dan kunnen deze machtsbeluste organisaties de ZZP-ers en andere ondernemers lekker met rust laten!
Ik ben een voorstander van het handhaven van de echt zelfstandige postie voor die ZZP-er die daar voor bewust kiest. Anderzijds is een hele grote groep ZZP-ers zelfstandig geworden omdat ze door werkgevers aan de kant werden gezet en hun geloof in werknemerschap daarmee de grond werd ingeboord. Ieder initiatief dat hun helpt om door hun werken in een inkomen te voorzien mag waardering krijgen. Dat de initiatiefnemers daar ook een commercieel belang bij hebben is niets op tegen. Zij leveren daarvoor óók een prestatie.
Precies! Als de overheid en vakbonden zich ermee gaan bemoeien dan leidt dat altijd tot meer regeltjes en meer verplichtingen. En laten we daarom nou juist zelfstandig zijn geworden!
Mijn gedachten gaan nog terug naar de verplichte WAO voor zelfstandigen die we enkele jaren terug hadden. Ik mocht wel de volle mep betalen, maar als je ooit in aanmerking zou komen voor een uitkering, dan werd dat huilen, want die stelde niks voor. Nu betaal ik een paar honderd euro meer bij een commerciële verzekeraar, maar dan heb ik wel recht op een volwassen uitkering op modaal niveau.
Dus laat zelfstandigen a.u.b. zelfstandig uitmaken wat ze regelen of niet regelen!
Eens met de eerdere reacties; we zijn geen ondernemer geworden om betutteld te worden.
Overigens zie ik dat het vreselijke buzzword ‘Cloud’ nu ook al op werkenden toegepast kan worden. :/
Over wolken gesproken…
…een cloud van werkenden, gekoppeld aan een cloud van opdrachten, met volledige transparantie….
Ik mag hopen dat we omwille van onze klanten wel normaal en begrijpbaar taalgebruik blijven hanteren.
Ik ben van mening dat een ZZP er juist voor kiest om zelfstandig de zaken te regelen. Ik ben al 15 jaar ondernemer met personeel en de laatste 5 jaar werkzaam als ZZP-er.
Als je niet kunt omgaan met het geld dat je extra verdient om dit te benutten voor je AOV of je pensioen dan kun je beter maar in loondienst gaan. Als echte ZZP-er moet je niet gaan klagen op het moment dat je geen opdracht hebt of als je niet werknemer wordt behandeld. Je moet gewoon goed zijn en daar wordt je dik voor betaald.
Maar in bijvoorbeeld de schoonmaakbranche, daar zijn de verdiensten een stuk lager. Als ze iets willen gaan regulieren dan moeten ze daar ingrijpen.
Ik deel de meningen hierboven. Interessant is dat ze voor 100% afwijzend zijn.
Ik heb een suggestie. Als je ingeschreven bent bij Headfirst of IT Staffing, schrijf die bovenegenoemde bazen daarvan aan met de melding dat als dit onzalig onderonsje wordt doorgezet dat je uit hun bestand wil laten uitschrijven en dat je jouw collega zzp’rs gaan aansporen om hetzelfde te doen.