De ict-branche is een ideale proeftuin voor de versoepeling van het ontslagrecht. Dat zegt algemeen directeur Bart Hogendoorn van HP Nederland, binnen het bestuur van de brancheorganisatie ICT~Office verantwoordelijk voor de portefeuille Mens en Talent. In een vraaggesprek met Computable vertelt Hogendoorn dat er met de zzp-vakbond FNV Zelfstandigen wordt gesproken over een proef met soepelere regels voor doorstroming.
De gesprekken over een proef met soepeler ontslagregels worden gevoerd met voormalig voorzitter Martin Spanjers van FNV Zelfstandigen. Naast de zelfstandigen en de werkgevers zitten ook vertegenwoordigers van de vakbonden Bondgenoten en De Unie en de bemiddelaars Headfirst en IT-Staffing aan tafel. Deze maand besluiten de partijen voor welke onderwerpen zij precies een zogeheten vrijplaats willen opzetten, waarbinnen flexibelere arbeidsverhoudingen gelden. Brancheorganisatie ICT~office bepleit versoepeling van het ontslagrecht binnen de ict-sector, om de doorstroom van werknemers te bevorderen.
Een proef met soepelere ontslagregels is volgens Hogendoorn relevant nu de ict-markt onder druk staat. 'Met de starre ontslagregels in Nederland schieten wij onszelf in de voet.' Nederland prijst zich met de ontslagbescherming en relatief hoge werkgeverslasten uit de markt als vestigingsland voor multinationals. 'We lopen daardoor investeringen mis, bijvoorbeeld doordat multinationals voor het Verenigd Koninkrijk kiezen waar de ontslagregels soepeler zijn.'
Doorstroming
De bescherming door het arbeidsrecht stimuleert medewerkers niet om zich te ontwikkelen. Hogendoorn stelt dan ook voor dat in ruil voor flexibelere regels werkgevers de plicht krijgen meer te investeren in de ontwikkeling van hun personeel. 'Het zou ook de diversiteit ten goede komen. Bij een grotere doorstroming zouden ook meer vrouwen in de ict-sector aan de slag kunnen.'
Volgens mij heeft Bart nog niet over de grens in Duitsland gekeken en ben ik alleen maar bang dat zijn harde blik op de clichématige markt in India is gericht. In deze tijd zou je er juist van alles aan moeten doen om de mensen binnen te kunnen houden i.p.v. als laatste het licht uit te doen en je voor te doen of je het ei van Columbus hebt uitgevonden. Bah wat goedkoop en stijlloos. Kijk naar Duitsland en zie hoe positief en flexibel wij zijn
Tja, die Amerikanen zullen ons wel lastig vinden met al die beschermregels voor personeel (niet alleen tav ontslag). Die regels zijn er niet voor niets. Alsof het Amerikaanse systeem zo’n goed voorbeeld is voor werknemers en van sociaal beleid (he, wat is dat?). Enige wat telt is “keep stockholders happy”, by all means necessary.
prachtige functie toch, dat directeuren.
Ontslagversoepeling voor voetvolk propageren en ongeacht je bedrijfsresultaten, altijd vette bonussen incasseren.
Ahaa een Amerikaan die de verworven arbeidsrechten kopot wil maken. Kwa loon en arbeidsvoorzieningen streeft Amerika al naar een derde wereld land. Maar om HP te helpen, moeten we misschien maar geen HP meer kopen. Lost het probleem van deze meneer van zelf op.
Grappig dat juist deze figuur van HP Nederland voor ontslagversoepeling pleit. En dat terwijl HP NL krampachtig probeert werk naar Best-Shore locaties te verplaatsen en zich gehinderd voelt om de vertrekpremies van loyale medewerkers uit te keren. Ontwikkelen bij HP kan prima zolang dat webbased trainingen zijn. Als het een cursus bij een derde betreft, loop je vast in protocollen.
En inderdaad, versoepeling ontslagrecht betekent dan ook dat directieleden mogen vertrekken zonder douceurtje.
Snap best dat deze joker dat zegt. Ook nu lozen ze loyale werknemers na een lang dienstverband zonder enig probleem. Kost ze dan alleen (veel) geld. En dat laatste ziet deze meneer natuurlijk graag veranderen, want het enige belang dat telt is het aandeelhoudersbelang.
Hoe groot is de werkelloosheid in Ameika ook alweer (en de bijkomende kosten)? Een zekere vorm van stabiliteit is van groot belang voor een goed vestigingsklimaat
Ach ja, flexibilisering van het arbeidspotentiaal en dat soort eufemismen.. ICT-office, de bobo club van ICT baasjes die hun bonussen willen veiligstellen door te besparen op het personeel. Iedereen wordt ZZP-er en dardoor gaan de uurrates omlaag is de gedachte. Investeer daarna fors in een payrollbedrijf (ZeroChaos en IBM bijvoorbeeld) en dan heb je een instrument in handen waardoor je volledige controle hebt over de markt en de tarieven. Het payrollbedrijf wordt een monopolie en helpt om de tarieven periodiek te drukken (een soort tegenpool van een vakbond). Indien je het niet bevalt zal je toch echt naar het buitenland moeten gaan uitwijken. Ik ben benieuwd hoe dit aan de vaste medewerkers verkocht gaat worden.
Jippie, weer een paar honderd studenten die rechten en economie gaan doen in plaats van ICT.
Dit soort uitspraken doen en maar afvragen waarom niemand in de ICT wil werken.
https://www.computable.nl/artikel/ict_topics/erp/3289160/1276992/vertrekpremie-ctacbaas-verdubbelt-verlies.html
Rechts lullen en links vullen? Of hij ziet nu in dat zijn ontslag vergoeding onredelijk was, een goed bedrijf in de rode cijfers joeg en is nu van mening dat nooit meer. Mensen leren van fouten uit het verleden dus juist dat hij nu aangeeft dat dit anders moet geeft aan de de maatschappij aan het veranderen is. Hij ziet nu kennelijk in dat graaien aan de top een kwalijke zaak is en wil meteen de hele markt beter maken met zijn nieuwe inzichten!