Het nieuwe werken kan jaarlijks miljarden euro's opleveren voor Nederland. Volgens adviesbureau PwC komt het vooral doordat reistijd flink wordt gereduceerd. Hoeveel miljarden er bespaard worden, hangt vooral af van hoeveel dagen mensen thuiswerken. Echter denken veel mensen dat thuiswerken in hun beroep slechts beperkt mogelijk is.
Als in 2015 20 procent van de werkende bevolking een dag in de week thuis werkt, dan scheelt dat jaarlijks ongeveer 180.000 auto's, en dat is twee miljard euro. Blijft men nog een dag extra in de week thuis, dan wordt dit al drie miljard euro. PwC heeft in de berekening van de bespaarde kosten de afname van files, luchtverontreiniging en verkeersslachtoffers meegenomen.
Voor bedrijven betekent het thuiswerken dat de productiviteit en efficiency van de medewerkers stijgen. Er is bovendien minder kantoorruimte nodig, waardoor ook daar kosten worden bespaard.
Kans op overwerk
Uit een peiling onder vijfduizend werknemers in bedrijven die met het nieuwe werken zijn begonnen, blijkt dat iets minder dan de helft hierover positief is. Mensen vragen zich vooral af of het voor hun functie wel mogelijk is om geheel thuis te werken en zij willen hier duidelijke afspraken over maken met hun werkgever. Het thuiswerken mag de efficiency doen toenemen, tegelijkertijd komen er ook risico's bij kijken zoals overwerk. Ook kunnen mensen de omgang met collega's gaan missen.
Is ook het verlies van banen van werknemers van benzinepompen, garagebedrijven en dergelijke meegenomen? Vast niet.