Ruim driekwart van de managers (76 procent) is niet tevreden over de flexibiliteit van hun erp-systeem. De grootste frustratie onder de leidinggevenden is de starheid van de bedrijfssoftware. 21 procent van de ondervraagden noemt dat als belangrijkste frustratie. Door de rigiditeit kunnen veranderingen als nieuwe wetgeving of fusies niet of nauwelijks worden doorgevoerd in de bedrijfssoftware. 12 procent van de leidinggevenden zegt in de greep te worden gehouden door de erp-leverancier.
Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van Technology Evaluation Centers (TEC). De enquête is uitgevoerd in opdracht van erp-leverancier Unit4. Ruim acht op de tien ondervraagden (81 procent) stelt bij de aanschaf van een nieuw erp-systeem scherper te letten op de aanpassingsmogelijkheden.
De ondervraagde managers verwachten de komende vijf jaar met verschillende veranderingen te maken te krijgen. Het meest genoemd worden: overnames of desinvesteringen (35 procent), nieuwe bedrijfsmodellen (39 procent), nieuwe producten of diensten (57 procent), fusies (18 procent), reorganisaties of herstructureringen (34 procent).
En hoeveel procent heeft van tevoren goed onderzoek gedaan of laten doen door betrouwbare medewerkers?
De missing link tussen IT en de werkelijke behoefte binnen een business is in het verleden ook (on)bewust commercieel gestimuleerd. Met de opkomst van de digitale mogelijkheden werd een IT oplossing meestal gepromoot en geïmplementeerd als maatwerk binnen een groot bestaande ERP pakket. De basis van ERP is echter voor managen van transacties van financiële processen die standaard zijn en weinig/niet onderhevig zijn aan grote veranderingen. Die geldt meestal niet voor de ondersteunende processen en al helemaal niet voor de werkelijke bedrijfsprocessen op de “werkvloer. Deze zijn door continue veranderingen die intern of extern plaatsvinden of gesignaleerde kansen op verbeteringen vaak continue in beweging en moeten worden aangepast. Hier moet je ERP technisch niet voor misbruiken Duur want maatwerk en afhankelijk van expertise IT experts en meestal krijg je iets wat het net niet is.
De ontwikkeling die je nu ziet is dat vaak naast het starre ERP pakket, maar erg goed in financiële processen, vaak een specifiek flexibel pakket wordt ingezet voor de overige ondersteunende en bedrijfsprocessen op de vloer. Deze zijn tegenwoordig zo ingericht dat men zonder IT kennis (dus ook geen SharePoint! ) zelf die de processen kan inrichten inclusief workflow en rapportages. Eventuele gewenste aanpassingen kan men zelf snel doorvoeren, wat dus een hoop dure IT consultant kosten voorkomt. Bijkomend voordeel is dat deze pakketten vaak vele malen goedkoper zijn als de grote ERP pakketten. Vaak wordt ook besparing gerealiseerd op ERP licenties.
Business wordt op die manier veel meer leidend en IT ondersteunend zoals het is bedoeld. Betekent mogelijk wel dat er wat heilige huisjes binnen organisatie moet worden afgebroken. Aan de andere kant kan men dan IT specialisten inzetten waar ze ook daadwerkelijk nodig zijn.