De Dienst ICT (DICT) van de gemeente Amsterdam heeft Use The Source aangesteld voor het onderhoud en de ondersteuning van het telefonieplatform Astium. Opvallend, want Use The Source is de BV achter One IP, een joint venture van de bedrijven Neonova en The IP Company. Deze twee bedrijven waren in het verleden verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de open source software voor dit ip-platform, maar wisten geen goed functionerend systeem op te leveren.
Gemeente Amsterdam voerde in 2009 de Astium-telefooncentrale in. Telecombedrijf Neonova was hier verantwoordelijk voor, maar in september 2009 bleek dat dit bedrijf ook closed source software had gebruikt waardoor het niet een volledige open source-oplossing was. Neonova werd vervolgens onder begeleiding van de inmiddels failliete VoIP-leverancier Israpunt vervangen door The IP Company, maar dit bedrijf wist geen goed functionerend systeem op te leveren. Israpunt werd vervolgens gevraagd om het systeem met hun IP Businessmanager zo op te lappen dat het wel zou werken. Neonova en The IP Company waren inmiddels samengegaan in de joint venture One IP en dit bedrijf spande een rechtszaak aan tegen Israpunt vanwege vermeende diefstal van software. De juridische strijd brak Israpunt uiteindelijk op en het bedrijf ging failliet.
Use The Source
Amsterdam zocht hierdoor een nieuw bedrijf voor het beheer van het telefoniesysteem. De gemeente benaderde het Sassenheimse bedrijf Use The Source om het onderhoud en de ondersteuning op het Astium-telefonieplatform te leveren. Het gaat hier om de open source software Asterisk, CentOS, Postgress en de standaard beheertool Astium. Use The Source is echter de BV die met de handelsnaam One IP opereert. One IP is weer ontstaan uit The IP Company en Neonova. Amsterdam gaat dus in zee met de partijen die tot op heden nog niet een goed werkend systeem wisten op te leveren.
De opdracht is door Amsterdam gegund zonder voorafgaande bekendmaking. In het aanbestedingsdocument is te lezen dat de gemeente dringende spoed heeft om een leverancier te vinden, omdat de huidige ict-dienstverlener (Israpunt, red.) failliet is gegaan. Opvallend is ook dat Amsterdam in het document meldt dat (ontwikkel)code en bijbehorende technische en operationele informatieprogrammatuur niet beschikbaar is. Neonova en The IP Company waren hiervoor in het verleden verantwoordelijk en via One IP/Use The Source zijn deze partijen nu weer terug bij de gemeente.
De gemeente Amsterdam kon nog niet reageren, omdat de desbetreffende woordvoerder ziek is. One IP/Use The Source laat via The IP Company-directeur Ronald Koppelman weten ‘niet te mogen communiceren over deze kwestie'.
Dan klopt het dus toch wat die mensen van Israpunt geschreven hebben. Was het persbericht toch juist. Dit riekt naar een grote samenzwering binnen Amsterdam
Behoorlijk gechargeerd stuk. Een zin als “maar in september 2009 bleek dat dit bedrijf closed source software had gebruikt in plaats van Open Source software.” is nogal misleidend. Use The Source/One IP/Neonova hebben wel degelijk vele Open Source componenten als CentOS, Asterisk en PostgreSQL gebruikt. Daarnaast hebben ze een zelf ontwikkelde Beheer Tool meegeleverd. En die is inderdaad niet Open Source. Als de heer Hulsman ook maar een beetje bekend was in de wereld van Open Source VoIP oplossingen of een Open Source VoIP expert had geraadpleegd dan had hij geweten dat een combinatie van Open Source & closed source componenten samengesmolten tot één oplossing veelvuldig voorkomt. Neem bijvoorbeeld Fonality’s Trixbox op basis van Open Source Asterisk en een closed source Beheer Tool, Cudatel van Barracuda Networks op basis van Open Source FreeSWITCH en een closed source Beheer Tool of Sipwise’s Sip:Provider op basis van Open Source Kamailio en closed source componenten.
Mocht de Gemeente Amsterdam een 100% Open Source oplossing eisen dan wens ik ze veel succes met het vinden van een Enterprise class Open Source Beheer Tool. Kijken hoe lang het duurt voordat ze erachter komen dat dat toch een beetje een uitdaging is.
Waarom geen open source van je closed source maken? Ik snap dat niet helemaal als de basis van je bedrijf open source is.
De ip-businessmanager draaide in amsterdam en is en blijft één van de grootste volledig (!) opensource telefonieoplossing tot 150.000 werkplekken en is gewoon te downloaden op google.code. Kijk ook maar oa op blog.adatum.nl. Dus géén verborgen licenties zoals bij andere partijen waarmee klanten worden misleid als zijnde dat het volledig opensource is. Dat mag ook niet want dan moet een partij als amsterdam de gehele telefonie omgeving aanbesteden. Dus het lijkt erop dat Amsterdam de telefonie zeer binnenkort moet gaan aanbesteden en dan zal men met de nieuwste versie van de ip businessmanager onder europese supervisie gewoon weer inschrijven verwacht ik zo.
Ik begrijp een paar zaken niet, maar ja……. ik heb pas 17 jaar ervaring in de telecom.
Bij de Gemeente Amsterdam staat een stokoude Ericsson MD110, die nog ruim 75% van de gebruikers van de gemeente bedient met telefonie. Daarnaast staat de, deels, gebouwde Voip omgeving, op basis van Open Source.
In deze Open Source oplossing is al veel geinvesteerd, maar tot op heden is deze omgeving nog steeds niet volledig uitgerold. Als ik een simpel rekensommetje maak, op basis van openbaar beschikbare informatie, is de Open Source oplossing (tot nu toe), reeds 5 keer duurder, als een traditionele Voip oplossing van een A-merk.
Gezien de organisatorische en financiele situatie bij DICT: Hoe kan de Gemeente Amsterdam deze “Open Source oplossing”, nu nog serieus verder willen beheren, ontwikkelen en uitrollen?
@Arno: de Arno Jolink van het failliete Israpunt?
Ik heb even gekeken op Google Code maar het enige wat ik daar zie is een iso image die in stukjes van zo’n 90MB wordt aangeboden. In de wiki wordt niet eens beschreven hoe je van die stukjes iso weer een hele iso maakt. Sterker nog die is leeg. Ook zie ik de source code niet, noch op Google Code, noch op blog.adatum.nl.
Als die IP Businessmanager inderdaad open source is waar staat dan de source? Dit lijkt nu meer op een poging om open source te lijken dan het ook daadwerkelijk te zijn.
@Arno: die iso is dus een debian based live cd. De boot messages lijken te suggereren dat het Asterisk gebruikt. Echter, ik zie nergens staan wat het root password is. Al met al is deze iso dus onbruikbaar zonder verdere info.
Gezien het gebruik van Asterisk (DAHDI) en eventueel andere software met GPL licentie: waar is de source?
Voor anderen die de iso willen uitproberen, download alle iso delen van http://code.google.com/p/isra-pbm/downloads/list en maak van die iso delen weer een volledige iso met het volgende Linux commando: cat ipbm311.isoa* ipbm311.iso Vervolgens kan je de iso booten met het volgende commando (ervan uitgaande dat je KVM op je Linux PC hebt geïnstalleerd): qemu-kvm -m 512 -cdrom ipbm311.iso
Zowel de Astium als de ip-businessmanager zijn vrij te downloaden. Dat heb ik maar ’s gedaan…
Als je ze vergelijkt dan valt onmiddellijk op dat de Astium eruit ziet als een product dat ‘af’ is. Duidelijke grafische layout, veel functies, rapportage, nederlandse handleidingen, ondersteuning voor echt heel veel SIP toestellen, en een operator panel wat vrij te downloaden valt, en er best goed uit ziet.
In vergelijking hiermee ziet de ip-businessmanager er inkompleet en minder volwassen uit. Geen handleidingen, geen operator panel te vinden, minder schermen met opties en nauwelijks rapportage.
Opvallend genoeg lijken de producten trouwens in hun opzet best wel op elkaar. Andere asterisk producten die ik gezien heb verschillen onderling veel meer van elkaar dan deze twee.
Mijn eerste indruk is in ieder geval dat de Gemeente Amsterdam niet verkeerd heeft gekozen.