Grote bedrijven investeren de komende twaalf maanden minder in ict. Alleen de uitgaven aan software blijven op peil. Binnen die bedrijven met 500 of meer medewerkers, is het sentiment ten aanzien van ict-bestedingen omgeslagen van 'duidelijk positief' naar 'negatief'. Dat concludeert adviesbureau Ernst & Young in de ICT Barometer. Het adviesbedrijf ondervroeg zeshonderd managers naar de ict-investeringen in de komende 12 maanden.
De verwachtte krimp van de ict-uitgaven van grote bedrijven wordt gecompenseerd door de ict-investeringen van kleine- en middelgrote bedrijven. Daar is het sentiment volgens de onderzoekers minder somber. De verwachting is dat over de hele linie de ict-investeringen licht stijgen. Maar grote bedrijven remmen de groei.
De investeringsplannen verschillen sterk per sector. De onderzoekers melden dat de branche voor productie en industrie relatief positief is over de toekomstige ict-investeringen. Andere sectoren zijn minder zeker. De sectoren handel en distributie zijn volgens Ernst & Young negatieve uitschieters. Daarbij speelt het gedaalde consumentenvertrouwen een rol.
‘Vergelijkbaar met 2008’
Casper Kruijt, partner bij Ernst & Young, constateert dat de ict-markt een grillige periode doormaakt. 'De snelheid waarmee het sentiment keert, is vergelijkbaar met de daling van halverwege 2008. In het vorige kwartaal leek het er nog op dat kleine en middelgrote bedrijven de motor achter groeiende ict-bestedingen waren en we een opgaande lijn te pakken hadden. De grootste bedrijven stellen hun ict-investeringen in de huidige situatie zo ver mogelijk vooruit.'
Kruijt stelt dat het mkb aarzelt en grote bedrijven afhaken. 'Als we afgaan op de verwachtingen van sommige automatiseerders zal het vierde kwartaal geen gunstiger beeld ontstaan.'
Grootste kostenpost
Uit het onderzoek blijkt verder dat binnen het ict-budget servers, standaardsoftware en telecom onveranderd de grootste kostenposten zijn.
Cloud computing wordt met afstand als de grootste groeipost binnen het ict-budget genoemd. Bestedingen voor consultancy, (interim) management en opleidingen staan 'zwaar onder druk', concluderen de onderzoekers.
Kan iemand met het volgende meedenken?
In het begin van het artikel: E&Y’s ICT Barometer: bestedingen aan software blijven op peil,
Aan het einde van het artikel: E&Y’s ICT Barometer: bestedingen aan consultancy, (interim) management en opleidingen staan zwaar onder druk.
Volgnes Gartner is het al jaar en dag zo dat voor iedere $/€ sw besteding en 2 tot 3 $/€ services (implementatie begeleiding, project management, opleiding etc) nodig zijn.
Betekent dat nu het volgede:
Bedrijven besteden nu/in de toekomst meer aan maintenance/support contracten dan in het verleden (minder consultancy = minder (nieuwe) / kleinere projecten = minder nieuwe licenties = bestedingen het zelfde dus … geld niet naar nieuwe licenties maar naar maintenance/support)
Maar de prijs van een maintenance/support contract bedraagt ruwweg 20% van list/actual prijs van een licentie, dus dat zou betekenen dat in het recente verleden de bestedingen aan software met met vele 10-tallen procenten (misschien wel 80%) gedaald moeten zijn, maar dat is niet het geval.
Heeft er een dubbeltelling plaats gevonden? de groei van Cloud Computing toe gerekend aan software bestedingen of …
Jammer dat bedrijven het meeste geld uitgeven aan de platte spullenboel, en niet invensteren in IT asset management. Zo worden er bij de meeste bedrijven kapitalen weggegooid, alleen weten ze het niet.
Mijn huidige klant heeft becijferd op jaarbasis tussen 12-20 mln te kunnen besparen door IT asset management en Configuratie management (CMDB) op orde te brengen en investeert daar dus in.
Dat gaat hele grote kosten besparingen opleveren!
Er zijn zat bedrijven waar de werkplek/head ratio 1,4 is. Reken maar eens uit wat dat aan kosten scheelt als je die tot 1,2 of lager kunt managen (aan Hardware, maar vooral aan licentiekosten die tussen 500 en 1000 Euro per jaar liggen volgens Gartner en Forrester.
Ik heb medelijden met de bedrijven die in ijzer en licenties investeren zonder te kijken of ze het wel nodig hebben. Als je antwoord op dat laatste wil hebben dan moet je je CMDB op orde brengen, en kijk daar ben ik niet voor niets specialist in.
Mijn vorige klant heeft met een totale investering van 400K binnen 1 jaar 900K aantoonbaar terugverdiend.
Dus willen bedrijven op ICT bespren, zorg dan voor een goede CMDB, en daarna voor goed service-management!
super vet alleen geloof ik niet altijd
wat ze in de ict aanbieden hoor
geld verdienen
Dom. Zorg dat ICT zijn rendement in je bedrijfsprocessen oplevert en kun je nog mensen er bij nemen tegen de economische stroming in net als een Forel. De manier om het economisch tij te keren.
Wim,
Ik ben het helemaal met je stelling eens!
Ik heb nog even zitten denken over de stelling dat Hardware en software de grootste kostenpost zijn. Ik weet niet wat ze daarmee bedoelen, maar afgaande op mijn eigen kennis en ook diverse Gartner Benchmarks (ik heb er zelf ook 1 gedaan), vind ik het tenminste VREEMD dat personeel niet de grootste kostenpost is.
Ernst en Young zou meer helderheid moeten geven wat zij onder hardware en software kosten verstaan (Ergo zitten daar wel/geen personeelskosten in???
Zo nee, dan geloof ik ze domweg niet en hebben we helaas te maken met een gebakken lucht publicatie van de GROTE JONGENS.
Geweldig te lezen dat Cloud computing groeit daar waar alle andere uitgaven of stagneren of stabiliseren. Er wordt dus goed gekeken naar het “disruptive” model Cloud Computing! Als Cloud oplossingen zoals Contracked worden belicht is de conclusie dat een enorm snelle Return on Investment te verwachten valt. Het is logisch dat Cloud Computing groeit.
Het is vrij logisch en efficiënt dat de cloud groeit. De wereld veranderd snel en internet nog wel zo een 20x sneller dus het wordt wel van belang om betere en effectiever ontwikkelingen te blijven ontdekken.
Super bedankt voor deze informatie, Geld verdienen met youtube.