Er mag voorlopig aan de Keulsebaan in Boxtel niet worden geboord naar schaliegas. De bestuursrechter in Den Bosch bepaalde vandaag dat de gemeente Boxtel geen tijdelijke ontheffing had mogen verlenen om proefboringen mogelijk te maken. De zaak was aangespannen door omwonenden én de Rabobank. De bank heeft in Boxtel een vorig jaar geopend groot datacentrum staan, naast de beoogde boorlocatie.
De rechtbank 's-Hertogenbosch oordeelt dat het college van burgemeester en wethouders van Boxtel ten onrechte een tijdelijke ontheffing heeft verleend voor het plaatsen van een mijnbouwwerk om naar schaliegas te zoeken. Volgens de rechtbank moet bij het verlenen van een tijdelijke ontheffing van het bestemmingsplan vaststaan dat de activiteiten binnen vijf jaar definitief beëindigd zijn. De rechtbank meent dat het echter goed mogelijk is dat er na de proefboring wordt overgegaan op het winnen van aardgas op die locatie. De gemeente moet nu een nieuw besluit nemen en daarbij dit oordeel van de rechtbank betrekken.
Geen goede onderbouwing
De zaak was aangespannen door buurtbewoners en de Rabobank, dat in de buurt van de boringen een belangrijk computercentrum heeft laten neerzetten. Het bedrijf Cuadrilla Resources zou begin 2012 met de boringen beginnen. Volgens de Rabobank was de kans groot dat de boorlocatie bij bewezen succes van de proef zo'n vijfentwintig jaar zou worden gebruikt. De bank verwijt de gemeente dat zij geen deugdelijke ruimtelijke onderbouwing heeft laten uitvoeren naar de economische haalbaarheid en naar aspecten als externe veiligheid, geluid, luchtkwaliteit, trillingen en bodembeweging en de kwaliteit van bodem en grondwater. Verder speelden er bij de Rabobank en de omwonenden nog milieubezwaren mee bij hun besluit om naar de rechtbank te stappen.
Risico’s
Een woordvoerder stelt dat de rechter de vergunning op procedurele gronden heeft verboden. De inhoudelijke argumenten van de Rabobank en de omwonenden hebben eigenlijk niet meegespeeld. Maar, stelt de zegsman, die kunnen nog een rol gaan spelen. Dat hangt af van wat de gemeente Boxtel gaat besluiten. 'De Rabobank is niet tegen het winnen van schaliegas. Wel willen wij geen boorlocatie naast ons nieuwe datacentrum waar we honderden miljoenen euro in hebben geïnvesteerd. Zo lang de langetermijneffecten van schaliegaswinning nog niet duidelijk zijn, willen wij met ons datacentrum geen enkel risico lopen.'
De bank vindt het vervelend dat het naar de rechter moest stappen omdat de relatie met de gemeente goed is. Toch bestaat er bij de Rabobank ook verbazing over de handelswijze van de gemeente. In het zoeken naar een goede locatie voor een twin-datacentrum heeft de bank veel tijd gestoken. Er zijn volgens de woordvoerder niet zo veel plekken meer in Nederland die kunnen voldoen aan de regels en richtlijnen voor zo'n zwaar beveiligd, groen datacentrum. 'Na die zorgvuldige zoektocht hebben we in Boxtel een plek gevonden waar we ons computercentrum konden bouwen. Dan kunnen we natuurlijk niet instemmen met het besluit om naast ons een boorlocatie in te richten.'
Ik vermoed zomaar dat de omwonenden erg blij zijn met de Rabobank.