Vanuit Baikonur in Kazachstan is een satelliet gelanceerd die de hoogste capaciteit heeft voor breedband. Het doel is om te zorgen dat de internettoegang in Noord-Amerika en Hawaii verbeterd kan worden en er meer concurrentie op die markt komt. Er zit een ViaSat-systeem op de satelliet, dat zorgt voor hoge snelheidsbreedband. In Europa is dit al beschikbaar via de Ka-sat satelliet van Eutelsat. Door de missie ViaSat-1 kan er binnenkort Ka-band in de lucht komen die de frequenties 26.5 tot 40 Gigahertz dekt.
Ka-band wordt op sommige plekken gebruikt voor snelheidsmetingen door de politie en radars aan boord van militaire vliegtuigen. In 2012 moet het ervoor zorgen dat JetBlue Wi-Fi-diensten kan aanbieden aan boord van hun vliegtuigen. ViaSat wil eind 2011 de ka-band-dienst in werking stellen. In ieder geval zal het ongeveer twee maanden duren voor de satelliet op zijn definitieve plek in de ruimte staat. De satelliet van vierhonderd miljoen dollar is aan boord van een Russische Proton-raket de ruimte ingeschoten.
WildBlue breedband
In Amerika gaat breedbandaanbieder WildBlue gebruik maken van de hoge snelheidsbreedband en in Canada is dat Xplornet. Volgens ViaSat is ViaSat-1 de telecomsatelliet met de hoogste capaciteit ter wereld. Het apparaat kan 140-150 gigabits per seconde aan bij het uitwisselen van informatie met ontvangers op aarde. Volgens Viasat kan de satelliet twee miljoen abonnees aan bij gemiddeld gebruik.
Europese satelliet
Op 20 oktober 2011 ging er ook een Europese satelliet de ruimte in. Niet voor breedband internet, maar om Galileo, de tegenhanger van GPS, werkend te krijgen in Europa. Rond 2014 kan Galileo in gebruik worden genomen en in 2019 wordt de laatste satelliet van dat netwerk gelanceerd. De Europese Commissie financiert het project van vier miljard euro.