André Heijstek verbleef drie weken op het Viafrica ICT Center in Moshi, Tanzania. Daar werkte hij met de medewerkers aan het verbeteren van de dienstverlening van Viafrica op scholen in het voortgezet onderwijs, waar de organisatie computerlokalen heeft geïmplementeerd.
De Nederlandse organisatie Viafrica zendt met detacheerder IT Staffing geregeld Nederlandse ict'ers uit naar de Viafrica-kantoren in Kenia en Tanzania. Vanuit deze vestigingen worden scholen ondersteund bij gebruik en beheer van computerlokalen. Ook levert Viafrica ict-oplossingen en diensten aan het lokale bedrijfsleven en ngo's. Computable steunt dit initiatief.
André Heijstek begon zijn loopbaan als softwareontwikkelaar en kwam uiteindelijk terecht in de wereld van de kwaliteitszorg en procesverbetering. Hij werkte onder meer bij Ericsson. De laatste jaren werkt Heijstek zelfstandig met zijn eigen bedrijf Improvement Focus. Hij begeleidt bedrijven bij het inrichten van hun softwareprojecten en voert assessment uit. Via IT-Staffing, dat ook de reis- en verblijfskosten betaalde, meldde hij zich aan om voor Viafrica als vrijwilliger naar Tanzania te gaan.
Vooruitgang
Viafrica heeft sinds 2003 op meer dan 150 middelbare scholen computerlokalen ingericht, via het programma ClassWorks. Ook beheer, ondersteuning en training van docenten maken onderdeel uit van dit programma. De opdracht die Heijstek meekreeg, was om te onderzoeken hoe de service visits en installaties op de scholen efficiënter konden worden uitgevoerd. Heijstek maakte uitgebreid kennis met het Viafrica-team en legde met hen verschillende service- en installatiebezoeken af. 'De scholen zijn zelf verantwoordelijk voor de elektrische installatie. Het voorstel was dat Viafrica dat voortaan in eigen hand neemt. Viafrica heeft wel veel documentatie voor de scholen beschikbaar, maar iedere situatie is telkens toch weer zo anders, dat het bijna niet mogelijk is dat full proof te beschrijven.'
Ook bij de planning van de werkzaamheden bleek nog veel vooruitgang te boeken. Daarom introduceerde Heijstek onder meer Scrum, een van de agile-methoden: 'De Scrum-aanpak pasten we daar niet volledig toe, maar de vorm van plannen – het onderverdelen in kleine taakjes – leek me daar wel redelijk geschikt. De kracht ervan is dat je mensen dwingt het geheel niet als één hele grote taak te blijven zien, waardoor die taak altijd een beetje halverwege af is. Iets filosofischer bekeken had ik het idee, dat die aanpak goed aansluit bij de Afrikaanse cultuur. Nederlanders hebben een chronologisch tijdsbeeld, de tijd is gewoon je horloge. Afrikanen hebben meer een kairotisch tijdsbeeld: het is tijd als de tijd ervoor rijp is. Als je de Scrum-aanpak hanteert, dan is op een gegeven moment de tijd gekomen dat zo'n taak opgepakt moet worden, want die hangt bovenaan de lijst.'
Indrukwekkend
Heijstek heeft zijn verblijf in Tanzania zonder meer als indrukwekkend ervaren: 'Als je ziet hoe basic het daar is, en zo'n school dan ineens een lokaal heeft met twintig, dertig computers. Met kinderen die schreeuwend enthousiast zijn over de mogelijkheden die ze hebben. Negentig procent van de scholen daar heeft dat niet, dus het is fantastisch wat deze jongeren aan extra kansen krijgen.'
Momenteel is Heijstek niet meer direct betrokken bij de Viafrica-organisatie, maar hij probeert wel informeel als ambassadeur op te treden voor PC-Donatie, een gezamenlijk initiatief van Viafrica en pc-verwerker SiSo. Bedrijven en organisaties kunnen hun afgeschreven hardware aan Viafrica doneren. Van de opbrengst wordt nieuwe hardware gekocht, die in de projecten in Afrika wordt ingezet. Heijstek: 'Als consultant kom ik bij veel grote bedrijven. Dus ik geef aan: 'Ze doen daar prachtig werk, wat doen jullie eigenlijk met je oude computers?' In die zin blijf ik me toch een beetje inzetten.'
Viafrica – Building IT in Africa
Viafrica bouwt aan de it-infrastructuur van Afrika.
'We bieden duurzame oplossingen voor de onderwijssector, het lokale bedrijfsleven en (ontwikkelings-)organisaties. Daar hebben we sinds 2003 ervaring mee opgebouwd. We zijn vertrouwd met de specifieke uitdagingen die werken op het Afrikaanse continent met zich meebrengt.
Eind 2011 hadden we rond de 200 middelbare scholen in Afrika van computerlokalen voorzien. Viafrica verzorgt niet alleen de hardware-installaties, maar levert ook onderhoud, support en training voor het onderwijzend personeel. De benodigde startinvestering hiervoor ligt buiten het bereik van de meeste scholen. Viafrica realiseert deze projecten dan ook dankzij samenwerking met het bedrijfsleven en donaties door onze partners. De scholen zelf betalen vervolgens een bedrag per computer voor onderhoud en begeleiding.
Vanuit onze vestigingen in Tanzania en Kenia leveren we ook ict-diensten en -oplossingen voor de private en semi-publieke sector. Wij bieden organisaties en bedrijven betaalbare producten en diensten van uitstekende kwaliteit. Ook Europese organisaties die van plan zijn in Afrika te gaan opereren, kunnen we met zowel advies als uitvoering van dienst zijn.
Viafrica werkt vanuit de overtuiging, dat maatschappelijke én economische ontwikkeling in Afrika hand in hand horen te gaan. De inzet van ict is daarbij onontbeerlijk. Om de kenniseconomie voor een nieuwe generatie toegankelijk te maken, blijft concrete ondersteuning noodzakelijk. En met onze marktgerichte initiatieven dragen we bij aan de bedrijvigheid en werkgelegenheid in Afrika.'
In aansluiting op de laatste alinea in dit artikel wil ik graag wijzen op de actie ‘Doneer Je Netwerk’ welke IT-Staffing samen met Viafrica is gestart in het kader van het PC-Donatie project.
Wij vragen ZP-ers om Viafrica te tippen over bedrijven die afgeschreven hardware willen doneren. Viafrica kan deze afgeschreven hardware verkopen en op die manier inkomsten voor de stichting genereren.
Meer informatie is hier te vinden: http://www.it-staffing.nl/Nieuws_Bericht.aspx?id=73145792DEC4C83AC12578A20051C85B