Het ministerie van Defensie gaat voor zijn bpm/soa-suite in zee met softwareleverancier Cordys uit Putten. Defensie wil met behulp van het business process management (bpm)-platform zijn softwareoplossingen beter kunnen inzetten bij het ondersteunen van de bedrijfsprocessen. Het contract kent een proeffase van een jaar, waarvoor Cordys één miljoen euro krijgt. Bevalt het, dan wordt er een vijfjarige overeenkomst afgesloten met een geschatte waarde van in totaal negen miljoen euro.
Het ministerie van Defensie bestaat uit de Bestuursstaf (het departement), de Koninklijke Marine, de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Luchtmacht, de Koninklijke Marechaussee, het Commando DienstenCentra en de Defensie Materieel Organisatie. Om alle bedrijfsprocessen aan te sturen, gebruikt Defensie verschillende it-oplossingen. Deze oplossingen bestaan uit ruim drieduizend applicaties die de operaties binnen het ministerie ondersteunen.
Defensie wil de bpm-programmatuur van Cordys inzetten om sneller veranderingen door te voeren in systemen, en de kosten die hiermee gepaard gaan te verlagen. Adriaan Blankenstein, Commandant van de ict-divisie Ivent bij Defensie zegt hierover: 'Met Cordys orkestreren we alle oplossingen en processen die wij nodig hebben via één geïntegreerd platform. De Cordys-software is geschikt om bestaande applicaties te integreren, nieuwe applicaties te bouwen en bestaande applicaties te saneren. Hiermee is eenvoud en beheersbaarheid gegarandeerd en kunnen wij onze bedrijfsprocessen beheren, monitoren en optimaliseren.'
Testfase
De keuze voor het Cordys-platform volgt uit een Europees aanbestedingstraject. Het contract heeft een, zoals Defensie het uitdrukt, beproevingsperiode van een jaar en de mogelijkheid tot uitbreiding tot vijf jaar (met verlengingsopties tot zes jaar). In totaal heeft de overeenkomst volgens het aanbestedingsdocument een geschatte waarde van negen miljoen euro (zes miljoen euro voor licentie en ondersteuning en drie miljoen euro onderhoudskosten).
Geweldig te lezen dat Cordys zo’n belangrijke deal binnen haalt bij Defensie. Nu wordt het tijd voor Defensie om Cordys ook te blijven monitoren als het gaat om de rechten en plichten die uit de aanbesteding voortvloeien. Recente studies door de NEVI tonen onomstotelijk aan dat de aanbesteding vaak redelijk correct wordt uitgevoerd maar dat het managen van het contract tijdens de uitoefening daarvan (lees: na de handtekening) niet of nauwelijks wordt verricht met als gevolg dat het belastinggeld met bakken de openstaande deuren uitvliegt en de risico’s van een falend project significant toeneemt.