Microsoft-ceo Steve Ballmer vindt Android een te ingewikkeld besturingssysteem. De baas van de ict-gigant zei in een interview op de Web 2.0-conferentie in San Francisco dat je een computerwetenschapper moet zijn om Android te begrijpen. Bovendien ziet Android er volgens Ballmer steeds verschillend uit. Hij gaf toe dat Android in het goedkopere segment meer toestellen heeft, maar dat Windows zich daar ook meer op gaat richten.
'Het is moeilijk voor mij om enthousiast te worden van Android-telefoons', zegt de Microsoft-ceo, die een lagere bonus krijgt door het achterblijven van de verkopen van Windows Phone 7-toestellen. 'Apple is een goede concurrent, maar wel een ander soort dan Android.' Ballmer vindt het belangrijk dat telefoons er mooi uitzien qua ontwerp. 'Mensen willen er een statement mee maken en ik denk dat zowel de iPhone als het nieuwe Windows Phone-toestel een mooi design hebben.'
Ballmer houdt niet van zeeën van icoontjes in het scherm. 'Ik ben onder de indruk van assistent Siri, maar zulke technologie maken wij al jaren en wij zijn toe aan een volgende generatie. Een smartphone moet een combinatie van je vrienden en je informatie zijn. Ik denk dat de integratie van Windows Phone en zoekmachine Bing daarom een krachtige combinatie is.'
Eigen toestel Microsoft
De vraag of Microsoft zelf een telefoontoestel of tablet zou maken, werd door Ballmer ontweken met de woorden: 'Het is onze business om innovatie in hardware mogelijk te maken.' Microsoft werkt nauw samen met Nokia, dat op de Nokia World-conferentie eind oktober 2011 een nieuwe Windows Phone-smartphone zal aankondigen.
Microsoft wil graag de nummer drie van de wereld zijn als het gaat om smartphoneverkopen. Op dit moment bestaat de top drie uit Apple, Samsung en Blackberry. Windows Phone is geen populair besturingssysteem gebleken en was in Nederland tot nu toe weinig verkrijgbaar. Microsoft hoopt met het nieuwe toestel van Nokia een succes te boeken met de laatste Windows Phone-variant genaamd Mango.
Patentdeal Samsung
De Android-uitspraken van de ceo komen niet lang nadat Microsoft met elektronicafabrikant Samsung een patentdeal tekende. Hierover zegt hoofd van de mobiele divisie bij Microsoft, Andy Lees: 'Zo ver als de samenwerking met Nokia gaat, gaan wij met Samsung niet. In 2012 worden de resultaten van de overeenkomst met het Koreaanse bedrijf zichtbaar.'
Deze resultaten zijn ook voor Samsung interessant, want het gerucht gaat dat Samsung mogelijk na 2012 stopt met het maken van met Windows Phone-bestuurde telefoons, omdat het zich meer wil richten op eigen besturingssysteem Bada, dat nog in ontwikkeling is. Dit systeem zou een grotere markt aanspreken dan Windows Phone. Samsung maakt in zijn populairste telefoon- en tabletlijn Galaxy, gebruik van Android. Inmiddels draait 40 procent van de smartphones op het besturingssysteem van Google.
Steve Ballmer leert het maar niet. Hij denkt potentiële klanten te kunnen overtuigen door zich lomp te uiten over zijn concurrenten. En zijn argumenten deugen ook al niet en dat wordt meteen opgemerkt door de vakpers en consumenten die de ontwikkelingen volgen.
Of Windows Phone 7.5 meer succes zal hebben dan de voorganger? Het kent nog steeds veel technische beperkingen, vaak om concurrenten dwars te zitten.
Verder denk ik dat de meeste gebruikers het hoofdmenu met die grote icons (tegels) meer als een GUI voor opa’s en oma’s zien, terwijl Windows Phones vooral door jongeren gebruikt worden. Windows Phone moet van MS er ook universeel uitzien, terwijl juist jongeren individualistische keuzen kunnen maken of juist tot nieuwe aparte bewegingen willen horen. Dus nog steeds drie afknappers voor de belangrijkste doelgroep.
Pure verkoopretoriek van deze meneer. Het is alleen jammer dat zoveel mensen er kritiekloos achteraan hobbelen, maar ja, je kunt kennelijk van de gemiddelde consument niet verwachten dat hij kritisch is bij het kiezen van zijn OS en applicaties.
Maar het is ronduit ergerlijk als de zg. computerjournalisten er óók kritiekloos achteraan hobbelen!
PeterJ, ICT-Journalisten zijn als regel gewoon journalisten die over ons vakgebied schrijven.
Dat ze veelal geen technische achtergrond hebben is voor ons wellicht flink balen maar wel de realiteit.
Computable (maar ook Webwereld for that mather) is een blad dat zich vooral op management en aldus verkooppraatjes richt.
Ook dat kunnen wij technici wel heel vervelend vinden maar het is niet anders.
Voor een serieus wetenschappelijk of puur techno blad is Nederland gewoon te klein… helaas..
Natuurlijk is het een verkooppraatje van de beste man. Maar hij is wel zo slim genoeg om twijfel te zaaien door ook een punt te maken. Voor een techneut mag een (android) telefoon wel eenvoudig zijn maar deze moet het ook zijn voor niet techneuten omdat het immers een gebruiksvoorwerp is.
Wat dat betreft is het ook helemaal niet verkeerd om te blijven kijken of de gebruiksvriendelijkheid van gebruiksvoorwerpen verbeterd kan worden. Adaptatie van gebruikers is hierbij cruciaal. En dan is het in die context niet echt belangrijk welk bedrijf deze innovaties weet door te voeren. (Voor het bedrijf als patenthouder uiteraard wel.)