In het derde kwartaal van 2011 zijn er 60 overnames, fusies en investeringen geweest. Dat komt naar voren uit het kwartaaloverzicht dat financieel adviesbureau Mazars Berenschot Corporate Finance (MBCF) samenstelt met hulp van Computable. Dat is een forse groei in vergelijking met de 41 transacties in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Ondanks het opnieuw dreigende economisch zware weer zijn er vooral op de middenmarkt veel overnames gepleegd.
In vergelijking met het eerste kwartaal van 2011 (53 transacties) zijn er in het derde kwartaal meer transacties (60) gesloten. Maar het zijn er wel wat minder dan in het tweede kwartaal van 2011 (65). Dat wijt Ramon Schuitevoerder, adviseur in het ict-team van MBCF, aan het seizoenseffect. Hartje zomer worden er nu eenmaal minder deals afgerond. De sterk stijgende lijn in vergelijking met 2010 is wel doorgezet en ook voor het komende, traditioneel sterke, vierde kwartaal verwacht Schuitevoerder veel meer overnames. 'Partijen willen deals voor het einde van 2011 de boeken uit hebben.'
De groei van het aantal transacties (zie kader onderaan) in het derde kwartaal van 2011 is in vergelijking met de voorgaande jaren dan ook stevig te noemen. In de periode 2008-2010 was er eveneens een stijgende lijn zichtbaar, maar die ging geleidelijk omhoog tot 41 transacties in het derde kwartaal van vorig jaar. Uit het recente overzicht blijkt dat in de afgelopen drie maanden (juli, augustus, september) vooral ict-bedrijven op de middenmarkt actief waren op de overnamemarkt. Echt grote overnames bleven uit, met uitzondering van de deal in het computerpartnerkanaal waarbij de BAS Groep (Mycom) Dexcom Holdings overnam, de moedermaatschappij van de winkelketens Dixons en Dynabite.
Genoeg geld
Hoewel een krachtig herstel in de ict-sector uitblijft en er vanwege de eurocrisis opnieuw mogelijk zwaar weer op komst is, zijn er voldoende financiële middelen beschikbaar, constateert Schuitevoerder. 'Het negatieve effect van de voorspellingen werkt nog niet door. Alles draait nog door in de reële economie. Bedrijven blijven op zoek naar versterkingen en hebben daarvoor genoeg geld in kas. Of ze kunnen een beroep op externe en private kapitaalverschaffers. Investeerders zijn in het afgelopen kwartaal bij een dertiental transacties betrokken geweest.'
De MBCF-adviseur wijst bijvoorbeeld op de overname van de aandelen in salarisverwerker Raet uit Amersfoort door de Britse durfkapitalist CVC Capital Partners. Een ander voorbeeld is de kapitaalinjectie van enkele miljoenen dollars van de Amerikaanse investeerders LLR Partners en Newspring Capital in Quintiq, de maker van planningssoftware uit Den Bosch. 'Deze investeerders zijn ingestapt om de internationale groei van dit soort bedrijven, die in Nederland aan hun plafond zitten, te ondersteunen.' Maar ook voor de lokale groei zijn er geldschieters beschikbaar, zoals Tinn Capital (nam een belang in Chess Information Technology), Value8 (investeerde in Amsterdamgold.com), Gimv (ondersteunt Ebuzzing), Reggeborgh (stak geld in Concepts ICT), Main Capital/Dolfin Capital (meerderheidsbelang in Eurosystems) en ABN Amro/NOM (participeerde in EmbraceSbs).
Opleidingensector in beweging
Schuitevoerder zag verder opvallende verschuivingen in de opleidingenmarkt. Zo liet de NCOI Opleidingsgroep zich gelden met de aankopen van Twice IT Training en Computrain. Beide ict-opleiders waren in de afgelopen actief zelf actief met overnames, maar hebben er nu voor gekozen deel uit te maken van een groter en breder opleidingsinstituut. 'De ict-opleidingenmarkt was gefragmenteerd en bevindt zich nu in een consolidatiefase op weg naar een meer volwassen karakter', stelt Schuitevoerder. Ook op kleine schaal zijn er fusies en overnames te zien, zoals de krachtenbundeling van New Horizons en Aegolius. Opvallend is verder de management buyout van ict-opleider/adviseur DNV-Cibit, dat voortaan weer zelfstandig opereert onder de naam Inspearit.
Daarnaast merkt de MBCF-adviseur dat er ook beweging zit in het aanbod van e-learning. Zo nam trainings- en coachingsinstituut Schouten & Nelissen e-learningspecialist Cirquest over. In het tweede kwartaal stak het Amerikaanse Edison Ventures al miljoenen in Learningguide Solutions. ‘In Europa is e-learning nog een vrij kleinschalig fenomeen, maar in de Verenigde Staten heb je op dit terrein al behoorlijk wat grote spelers. Ik verwacht dat deze subsector nu ook in Europa tot wasdom zal komen.'
Webexpertise gewild
Een andere ontwikkeling die al enige tijd gaande is, zijn de talloze acquisities op het terrein van online dienstverlening en internetsoftware. Dit blijkt ook weer uit het overzicht van het derde kwartaal van 2011. Transacties lopen uiteen van een investering (iMerge) in een internetverkoopondersteuner (Iceleads) en een overname van open source webtoepassingen (Drecomm door Q4) tot aan acquisities op het gebied van online betaalsoftware. In het laatste geval gaat het om de overnames van Wallie en Zaypay door respectievelijk het Oostenrijkse Paysafegard.com en het Britse Mobile Interactive. Volgens Schuitevoerder vormen e-handelstoepassingen en online dienstverlening een speelveld waar momenteel veel gebeurt. ‘Dat is logisch: de online bestedingen blijven toenemen en er is meer budget beschikbaar voor online marketing en strategische versterkingen.'
Internationaal
In de periode juli-september 2011 vonden ook weer opvallende internationale transacties plaats. Zo winkelde Unit4 in Noorwegen (softwarebedrijf Exie) en Singapore (softwarebedrijf Prosoft) en nam technisch dienstverlener Imtech de Zweedse automatiseerder Qbranch over. De uitgeefconcerns Wolters Kluwer (kocht het Belgisch transportmanagementpakket TAS) en Reed Elsevier (acquireerde de Amerikaanse financiële softwarefirma Accuity) versterkten beide hun ict-activiteiten in het buitenland. Planon, leverancier van software voor facilitair management, breidde met de aankoop van Site Alpha uit naar de Franse en Amerikaanse markt.
Maar ook omgekeerd waren er opmerkelijke deals zichtbaar. Die van Microsoft bijvoorbeeld, dat een aantal technologische onderdelen van softwarebeveiligingsspecialist Bhold overnam. Of CA Technologies, dat Watchmouse inlijfde, een leverancier van SaaS-oplossingen voor cloud-, mobiele en traditionele webapplicaties. ‘De Nederlandse ict-sector straal innovativiteit uit. Het is niet voor niets dat Amerikaanse bedrijven de sector goed in de gaten houden en er regelmatig overnames doen', aldus Schuitevoerder van MBCF.
Zestig transacties
Zie voor PDF-versie de link 'Meer Informatie' hieronder: