Skype maakt per 14 oktober 2011 officieel deel uit van Microsoft. Op 10 mei kocht de ict-leverancier het internettelefoniebedrijf voor 8,5 miljard dollar in contanten. Het is de grootste overname van de softwarereus tot nu toe. Skype wordt een aparte divisie binnen Microsoft. Het softwareprogramma Skype wordt geïntegreerd in het mobiele besturingssysteem Windows Phone Mango. Microsoft heeft de race om de VoIP-leverancier gewonnen van Google, Facebook en Cisco. Op 7 oktober 2011 gaf de Europese Commissie goedkeuring voor de overname van het Luxemburgse bedrijf.
Tony Bates, ceo van Skype, wordt de directeur van de Skype-divisie van Microsoft en rapporteert aan Steve Ballmer. De medewerkers van Skype worden over de hele wereld in kantoren geplaatst. In Europa zijn dat Estland, Verenigd Koninkrijk, Tsjechië, Zweden en uiteraard Luxemburg. Bates verwacht dat het doel van Skype om één miljard gebruikers te genereren, door de overname erg dichtbij komt.
Skype telt volgens eigen zeggen nu 170 miljoen gebruikers. De software wordt binnenkort naast Windows Phone, gekoppeld aan Lync, Outlook, Messenger, Hotmail en de Xbox. Mensen die geen Microsoft-software hebben, kunnen de dienst nog steeds gebruiken. In Nederland wordt Skype zakelijk gebruikt door bijvoorbeeld bedrijven die hun ict outsourcen naar India. Zij gebruiken de software voor videoconferencing om Scrum-meetings met de ontwikkelteams te houden.
Skype en Kazaa
Skype is in 2003 opgezet door Niklas Zennstrom en Janus Friis, die ook al de file-sharing technologie Kazaa hadden ontwikkeld. Online veilingbedrijf eBay kocht Skype in 2005 voor 2,6 miljard dollar (in een mix van contanten en aandelen), maar deed de VoIP-dienst voor 70 procent weer van de hand in november 2009 aan een consortium van investeerders. Die groep bestaat uit Silver Lake, CPP Investment Board, Joltid Limited in partnerschap met Europlay Capital Advisors en and Andreessen Horowitz. Ook eBay heeft zijn resterende belang verkocht.
Skype noteerde in 2010 een omzet van 860 miljoen dollar en een nettoverlies van zeven miljoen dollar. Op 31 december 2010 had Skype nog een schuld van 686 miljoen dollar. De VoIP-leverancier was bezig met een beursgang, maar door de belangstelling in een overname van een aantal grote marktpartijen is die niet doorgegaan.