Jan Krosenbrink, ex-grootaandeelhouder en directeur van SAP-dienstverlener Uphantis, spant een kort geding aan tegen Sogeti. Deze ict-dienstverlener nam Uphantis in juli 2010 over. Krosenbrink ging mee, maar werd in februari 2011 op non-actief gesteld. Beide partijen kwamen eind mei een vertrekregeling overeen, waarbij Sogeti een bedrag van circa twee ton zou overmaken. Dat heeft het bedrijf nog niet gedaan, omdat de directeur het non-sollicitatie- en concurrentiebeding zou hebben overtreden. Krosenbrink eist de tegemoetkoming nu via de rechter op.
Het kort geding dient op 14 oktober 2011 voor de rechtbank in Utrecht. Krosenbrink eist nu via zijn vennootschap Mamc de beëindigingsvergoeding (een vennootschappelijke en een arbeidsrechtelijke) op. Ook wil hij dat Sogeti stopt met het zwartmaken van zijn naam en de naam van zijn vennootschap in de markt.
Krosenbrink was via zijn vennootschap Mamc voor 50 procent aandeelhouder van Uphantis. Na de overname kwam de bestuurder in dienst van Sogeti waar hij (mede-)leiding gaf aan de nieuw opgezette erp (enterprise resource planning)-divisie waarin Uphantis opgenomen werd. De integratie verliep echter uiterst moeizaam met een hoog personeelsverloop onder de Uphantis-medewerkers tot gevolg. In de dagvaarding stelt Krosenbrink dat Sogeti hem hiervoor verantwoordelijk hield. In zijn ogen ten onrechte, waarna een arbeidsconflict ontstond. Krosenbrink werd op 21 februari 2011 op non-actief gesteld. Beide partijen kwamen op 31 mei 2011 een vertrekregeling overeen.
Overgelopen
Volgens Krosenbrink heeft Sogeti ondanks diverse aanmaningen het geld nog steeds niet overgemaakt. Sterker nog, de automatiseerder beschuldigt de ex-grootaandeelhouder van het niet tijdig inleveren van de bedrijfslaptop, het overtreden van het non-sollicitatiebeding en het mogelijk overtreden van het geheimhoudingsbeding. De raadsvrouw van Krosenbrink stelt in de dagvaarding dat dit niet waar is en dat zijn cliënt geen arbeidsrelatie heeft met Newitera, een door Léon Heutmekers opgerichte nieuwe SAP-dienstverlener.
Heutmekers is ook een ex-Uphantis-medewerker die door Sogeti begin 2011 op non-actief werd gesteld. Bij Newitera werken inmiddels een twintigtal ex-Uphantis-medewerkers die bij Sogeti hebben gewerkt. De ict-dienstverlener beschuldigt Krosenbrink ervan dat door zijn toedoen deze medewerkers naar Newitera zijn overgestapt. De ex-directeur ontkent dat hij opgetreden heeft als ronselaar.
Zwarte piet
Krosenbrink meent dat Sogeti vanwege de mislukte integratie van Uphantis een zondebok nodig heeft en dat hij nu de zwarte piet krijgt toegeschoven. Volgens een woordvoerster van Sogeti gaat het om een financieel conflict dat is ontstaan tijdens de afwikkeling van de afvloeiingsovereenkomst. Krosenbrink had leiding gegeven aan het integratieproject rond Uphantis. Toen dat achter de rug was, was er voor hem niet zo veel uitdagend werk meer te doen. In overleg is toen een vertrekregeling afgesproken, stelt zij.
De zegsvrouw erkent dat er een hoog personeelsverloop was onder de overgekomen Uphantis-medewerkers. Dat speelde vooral begin 2011. Momenteel is dat verloop nagenoeg gestopt. Er zouden volgens haar nog genoeg Uphantis-medewerkers over zijn. 'Bij zo'n overname loop je als bedrijf altijd het risico dat er een groep mensen is die zich niet thuis voelt in een grotere organisatie. Uphantis was nu eenmaal stukken kleiner dan Sogeti.' Ingewijden stellen dat er bij Sogeti van de ruim tweehonderd Uphantis-werknemers nog zo'n honderd over zijn.
Jan Krosenbrink wilde niet voorafgaand aan de rechtszaak persoonlijk reageren.