Medisch personeel van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en Utrecht krijgt in 2012 smartphones en tablets. Hiermee hoopt het ziekenhuis de zorg efficiënter te maken, zodat er meer tijd is voor de patiënt. Woordvoerster Marie Jeanne Douven van het St. Antonius geeft aan dat het ziekenhuis medio 2012 zo'n 5500 zorgverleners van smartphones zal voorzien. Douven: 'We doen dit project in samenwerking met Vodafone en Dimension Data. Het zal waarschijnlijk gaan om Android-smartphones van Samsung, maar dit wordt nog onderzocht. Er komen ook tablets bij voor sommige beroepen.'
Een van die beroepen is volgens Douven de verpleegkundige. 'Als de patiënt iets vraagt, hoeft hij of zij niet meer eerst naar een pc te lopen en van alles in te voeren. Je kunt veel efficiënter werken met deze nieuwe apparatuur en je hebt daardoor meer handen aan het bed. We moeten nog kijken hoe we smartphones en tablets verder op de werkvloer kunnen inzetten, maar in ieder geval krijgt iedereen een smartphone.' Het ziekenhuis was toe aan vernieuwing van de vaste lijnen en heeft besloten de gehele communicatie-infrastructuur te vervangen.
Dimension Data richt een nieuw Avaya-communicatiesysteem in en doet het technisch projectmanagement. Vodafone verzorgt het netwerk en ondersteunt het beheer van de apparaten. Hiermee kan via het 3G-netwerk contact worden gemaakt met de ziekenhuissystemen. Zo kunnen doktoren en andere zorgverleners patiëntendossiers opvragen vanuit het elektronisch patiëntendossier van het St. Antonius, zonder deze informatie op het apparaat op te slaan. Bovendien is het personeel op de hoogte van de agenda van collega's, omdat deze nu op de apparaten is op te vragen.
Beveiliging
Mocht het netwerk uitvallen, dan wordt er een netwerk van een andere provider gebruikt. Douven: 'We zijn zorgvuldig met de beveiliging, want hoewel de patiëntinformatie niet wordt opgeslagen op het apparaat, willen we niet dat informatie buiten de deur komt. We hebben toestelbeveiliging, applicatiebeveiliging en netwerkbeveiliging om de risico's zoveel mogelijk uit te sluiten. Bovendien kunnen we toestellen op afstand beheren als dat nodig is.'
Er wordt binnenkort een pilot gestart om te kijken hoe het St. Antonius de moderne apparatuur het beste kan gebruiken op de werkvloer en welke beroepen het meest baat hebben bij een tablet naast de smartphone.
Ik snap dat het zorgbedrijf met haar tijd wil meegaan. Maar het inrichten en beheren van 5500 tablets en smartphones is geen kattenpis. En wat gebeurt er met de PC’s die er nu nog staan? Vervallen die? Hoe werk je dan statussen en patiënten informatie bij? Ga je dan even aan het bed zitten en tik je dat snel even in, of zit er een app. op om gesproken woord om te zetten in leesbaar schrift (“Patiënt Jansen heeft bloeddruk x, hartritme y en temperatuur z.”)? Ik begrijp dat ze allemaal virtueel werken (deden de bestaande PC’s dat dan nog niet?) en dat in geval van netwerk uitval het netwerk van een andere provider wordt gebruikt. Deze aanpak vraagt volgens mij behoorlijk veel extra bandbreedte en dat kost ook het een en ander. Of is de info niet helemaal compleet en wordt in principe binnen een eigen netwerk (lokale zendmast o.i.d.) gewerkt. Oh ja, waar laat je zo’n tablet? Wordt het uniform aangepast, of krijgt iedereen een tasje? En waar laat je e.e.a. als je naar huis gaat? Kost dat allemaal?
En last but not least: is aan het verplegend personeel gevraagd wat zij handig vinden of wat zij denken dat nodig is om de zorg te verbeteren?
Alles bij elkaar heb ik het idee dat dit medio 2012 nog niet gaat lukken.
@Anko Tijman
Juist het aanleggen van antennes in de buurt van je telefoons zorgt voor een sterke verlaging van de hoeveelheid straling. Juist het creëren dus van goede 3G dekking is heel verstandig om het stralingsniveau zo laag mogelijk te krijgen. En verbod of niet, denk je dat de honderden mensen die dagelijks een ziekenhuis in lopen in deze dagen hun telefoon nog uit zetten?
Medische apparatuur is tegenwoordig ook CE gekeurd en kan prima tegen GSM straling. En als er echt gevoelige apparatuur staat, dan wordt die omgeving al afgeschermd voor meerdere invloeden, waaronder mobiele telefoons. Dan gaan er hele andere eisen spelen. Voorzichtigheid is altijd vereist, maar dat zit naar mijn ervaring in de meeste ziekenhuizen beter tussen de oren dan bij mening IT leverancier of adviseur. Antonius is ook niet het eerste het beste ziekenhuis, hier is vast goed over nagedacht.