Ben ik de enige die zich gestoord heeft aan de Steve Jobs-verering van de afgelopen week? Dat Steve Jobs niet meer leeft is erg maar vooral voor zijn familie, vrienden en collega's. Maar laten we nou niet doen alsof Jobs zo'n wereldverbeteraar was. Het was vooral een slimme vormgever die goed wist hoe je geld kunt verdienen met luxe artikelen. Want dat is vooral wat Jobs ons heeft gebracht, luxe.
Ik zat dan ook met verbijstering naar het televisieprogramma ‘De wereld draait door' te kijken, waar Steve Jobs werd herdacht. Tafeldame was Sylvana Simons. Sylvana is een groot Apple-fan en nogal onnozel. Dat liet ze overduidelijk blijken met de opmerking ‘Ik kan geen begrip opbrengen voor mensen die nog met Windows lopen te klooien'. En toen had ze zich stil moeten houden, maar ze ging door.
Grafische kaart
‘Als je twee schermen naast elkaar zet en je bekijkt op beide schermen dezelfde foto, dan zie je dat het Apple-scherm veel vriendelijker is.' Alsof het een wasmiddelreclame was! Beste Sylvana Simons, ik snap heel goed dat er nog mensen zijn die niet met een Apple werken. Het is namelijk crisis! Dan maar even een iets minder scherpe foto of doe gewoon een fatsoenlijke grafische kaart in je laptop.
Steve Jobs bracht ons ‘The world in the palm of your hand'. Vertel dat de mensen in de Hoorn van Afrika. Zij zouden graag iets te eten hebben in ‘the palm of their hand'. We kunnen ze natuurlijk ook een iPhone geven. ‘Alsjeblieft, kun je online je eigen eten bestellen.'
iMac en iPod
Steve Jobs was van de vormgeving. Eén van de hoogtepunten was dan ook de introductie van de vrolijk gekleurde iMac. De desktop voor ict'ers die nog uit de kast moeten komen. Toen de eerste iPods uitkwamen heb ik niemand horen zeggen, ‘moet je eens luisteren!'. Nee, ze zeiden altijd: ‘Moet je eens kijken. Het is een mp3-speler!' Daar moet je naar luisteren, niet kijken!
Wij houden nu eenmaal van spiegeltjes en kraaltjes. Op zich is daar niks mis mee, maar een open geïntegreerde omgeving krijg je daar natuurlijk niet mee.
Amen! 😉 Steve Jobs mag dan een inspirator zijn voor velen, die verering gaat mij ook wat te ver! Goed, kritisch stuk!
Veel mensen staan er niet eens bij stil maar alleen al het feit dat je compassie (of diepgewortelde haat) voor een gebruiksvoorwerp hebt is een verdienste van deze man (en niet te vergeten zijn team). Vermakelijk is het om de massahysterie die hieruit voort komt te aanschouwen. Met een simpele opmerking ‘het is maar een apparaat’ heb je de meeste mensen toch al snel stil.
Als je vanuit een garage begint en dan uitgroeit tot het grootste bedrijf van de wereld dan doe je toch iets goed (los van hoe je daar gekomen bent) volgens het heersende (amerikaans) moraal.
Los van dat was het ook een mens dat door een slopende ziekte het leven liet. Dat wens je niemand toe zelfs niet een wereld veranderaar.
Ook ik vind Steve Jobs een vakman, die bijzonder gebruiksvriendelijke producten heeft gemaakt. Maar ik sluit mij aan bij degene die de verering van Steve Jobs te ver vinden gaan.
In 1976 ben ik afgestudeerd aan de TU Delft. Ik heb toen een omvangrijke applicatie gebouwd die gebruik maakte van terminals en een IBM mainframe. De applicatie werkte niet alleen met de bekende keuze opties (codes en/of functietoetsen) maar de gebruiker kon ook de applicatie besturen met behulp van een lichtpen (in feite een voorloper van een touch scherm). Ik heb nooit begrepen waarom IBM of andere hardware leveranciers die techniek niet verder hebben ontwikkeld. Steve Jobs heeft dat wel opgepakt.
Hoe goed moet je zijn om wereldwijd de aandacht te trekken? Ben je dan goed in het maken van dingen, het presenteren van dingen of in het maken en presenteren van goede dingen?
Persoonlijk ben ik een Potter-fan. De films dan. Mijn vrouw niet. Gelukkig scheldt ze mij daarom niet uit en ik haar niet omdat ze geen fan is. Ik ken Apple fans die mij voor gek verklaren dat ik helemaal niks van Apple heb. Moeten zij weten. Ik houd geld over om naar de hoorn van Afrika te sturen. Het is een keuze en iedereen weegt zijn eigen keuzes af in het licht van de dingen die hij of zij belangrijk vindt. En veel mensen vinden het design en de functionaliteit van Apple, dat zo meesterlijk geïntroduceerd werd door Steve Jobs, belangrijker. Zo werkt het in deze maatschappij en iedereen die daar in mee gaat werkt daar tot op zekere hoogte aan mee. En hoe meer dat er zijn hoe langer mensen in de hoorn van Afrika (of waar dan ook in achterstandsgebieden – ook in ons eigen Nederland) op een houtje moeten bijten. Daar mag je van vinden wat je wilt, als je het maar netjes houdt. Naar mijn mening doet Jacob dat, het netjes houden.
@Pieter Hogendoorn: Fantastisch stuk dat je hebt geschreven, het is een waardevolle toevoeging van het stuk hierboven van Jacob Spoelstra. Ik geef jullie allebij gelijk, al moet ik inderdaad toegeven dat de mooie shiny spulletjes van onze uitgevreten Appel toch erg makkelijk in gebruik zijn. Maar aan de andere kant, las ik ook een aantal nieuwe I-Termen, als bv:
iGod, en iSad.
Apple is geen merk, maar een kerk.
En dat verontrust mij nog het meest, mensen geloven in het product, ze zweren erbij, en er is geen ruimte voor ‘breder denken’ bij de firma of: ‘Think Different’.
Inderdaad, enorm opgeklopt Apple, en nu helemaal met zijn overlijden: Steve Jobs. ‘Van de doden niets dan goeds’, tot in de overtreffende trap. Ook wel ‘hype’ geheten.
Typerend was een reportage van Gerri Eickhof in het NOS-journaal waarin hij doodleuk beweerde dat Apple, of zelf Jobs hoogstpersoonlijk, de muis zou hebben uitgevonden. En dat eigenlijk alles wat goed is aan computers en internet toch maar mooi te danken is aan Steve Jobs. (Ja-ha, ècht waar!)
Een beetje Jobs in elke computer
http://nos.nl/video/291063-een-beetje-jobs-in-elke-computer.html
In een versimpeld wereldbeeld kan iemand zomaar een hoop eer toevallen.
Om te mee te beginnen. Wat was ook alweer PARC? Waar Apple mooi de ideeën van heeft kunnen overnemen.
Palo Alto Research Center, Xerox
http://en.wikipedia.org/wiki/PARC_%28company%29
“Apple is geen merk, maar een kerk.”
Ten bewijze daarvan zie ik ook hier weer de bekende loze clichés voorbijkomen van ‘gelovigen’.
Geheel ongemerkt is afgelopen donderdag 13.10.2011 Dennis Ritchie overleden.
“Dennis Ritchie, the software developer who brought the world the C programming language and Unix operating system, has died at the age of 70.
Ritchie (known by the username “dmr”) was part of a dynamic software development duo with Ken Thompson at Bell Labs, which they joined in 1967 and 1966, respectively. Ritchie created the C programming language, which replaced the B programming language Thompson invented.
The two later went on to create Unix, initially for minicomputers and written in assembly language, in 1969, and written in C in 1973. Unix went on to become key software for critical computing infrastructure around the world, though wasn’t for everyone.
Ritchie once said: “UNIX is very simple, it just needs a genius to understand its simplicity.” Unix , of course, became the inspiration for newer operating systems including Linux and Apple’s iOS.”
Als Steve Jobs Apple groot heeft gemaakt met “zijn” ideeen, zal het dus binnenkort hiermee afgelopen zijn.
Gelukkig krijgt Steve Jobs meer aandacht en wereldwijde waardering voor zijn werk, dan het geneuzel van een “wanna-be comic als Spoelstra”. Zo Spoelstra soms jaloers zijn? LOL