Ben ik de enige die zich gestoord heeft aan de Steve Jobs-verering van de afgelopen week? Dat Steve Jobs niet meer leeft is erg maar vooral voor zijn familie, vrienden en collega's. Maar laten we nou niet doen alsof Jobs zo'n wereldverbeteraar was. Het was vooral een slimme vormgever die goed wist hoe je geld kunt verdienen met luxe artikelen. Want dat is vooral wat Jobs ons heeft gebracht, luxe.
Ik zat dan ook met verbijstering naar het televisieprogramma ‘De wereld draait door' te kijken, waar Steve Jobs werd herdacht. Tafeldame was Sylvana Simons. Sylvana is een groot Apple-fan en nogal onnozel. Dat liet ze overduidelijk blijken met de opmerking ‘Ik kan geen begrip opbrengen voor mensen die nog met Windows lopen te klooien'. En toen had ze zich stil moeten houden, maar ze ging door.
Grafische kaart
‘Als je twee schermen naast elkaar zet en je bekijkt op beide schermen dezelfde foto, dan zie je dat het Apple-scherm veel vriendelijker is.' Alsof het een wasmiddelreclame was! Beste Sylvana Simons, ik snap heel goed dat er nog mensen zijn die niet met een Apple werken. Het is namelijk crisis! Dan maar even een iets minder scherpe foto of doe gewoon een fatsoenlijke grafische kaart in je laptop.
Steve Jobs bracht ons ‘The world in the palm of your hand'. Vertel dat de mensen in de Hoorn van Afrika. Zij zouden graag iets te eten hebben in ‘the palm of their hand'. We kunnen ze natuurlijk ook een iPhone geven. ‘Alsjeblieft, kun je online je eigen eten bestellen.'
iMac en iPod
Steve Jobs was van de vormgeving. Eén van de hoogtepunten was dan ook de introductie van de vrolijk gekleurde iMac. De desktop voor ict'ers die nog uit de kast moeten komen. Toen de eerste iPods uitkwamen heb ik niemand horen zeggen, ‘moet je eens luisteren!'. Nee, ze zeiden altijd: ‘Moet je eens kijken. Het is een mp3-speler!' Daar moet je naar luisteren, niet kijken!
Wij houden nu eenmaal van spiegeltjes en kraaltjes. Op zich is daar niks mis mee, maar een open geïntegreerde omgeving krijg je daar natuurlijk niet mee.
Jacob,
Het gebeurt niet vaak, maar ik ben het bijna volledig met je eens. Ik lees nu al zo vaak dat hij de God van de ICT was, en alleen maar goede dingen heeft gedaan… alsof hij persoonlijk met schroevendraaier en soldeerbout de verschillende apparaten in elkaar heeft gezet… Uiteindelijk was hij een slimme, handige en buitengewone manager die op de juiste momenten de juiste beslissingen heeft genomen (of voldoende onjuiste beslissingen niet heeft genomen) en niet meer dan dat.
Dat hij is overleden is vervelend voor zijn directe vrienden en familie. Dat hij niet al te oud geworden is, is ook niemand toe te wensen, maar laten we met z’n allen ophouden hem achteraf als de nieuwe messiah te bombarderen.
“ik heb wel wat met Apple producten maar die Apple i-Sekte staat me zo tegen”
@abraham de kruijf, 12-10-2011 12:50:
Nou, Spoelstra is niet de enige. Huilende jongetjes op YouTube die aangeven dat het leven eigenlijk geen zin meer heeft zonder Jobs en inderdaad dat debiele Sylvana-geval. Als je veel van de reacties leest, dan liepen we zonder Jobs nog zo ongeveer in berenvellen rond.
Natuurlijk heeft Jobs veel betekend voor de ontwikkeling van de computer in zijn algemeenheid, maar om met de absurde prijzen van Apple te stellen dat hij de computer bij ‘de gewone man thuis’ heeft gebracht is gewoon een flagrante verdraaiing van de werkelijkheid. Die eer komt toch echt Bill Gates toe die een met een betaalbare en vooral universele computer de MSX, de Commodore en de Atari uit de huiskamers verdrong.
De Apple was een van de voorlopers op grafisch gebied. Vandaar dat de hele grafische industrietak ooit de keuze maakte voor de Apple. En eenmaal die weg ingeslagen heeft men die weg gewoon niet meer verlaten. Ik denk dat voor de prijs van de Mac er een zondermeer vergelijkbare PC met exact dezelfde kwaliteiten te configureren is. Maar waarom zou je als grafische industrie een switch maken als je tevreden en happy bent met de huidige situatie? Zeker als het ook nog eens een fraai statussymbooltje voor je creativiteit en exclusiviteit is…
Wat een gezeur ook hier weer door de Apple aanbidders. Zo gauw je iets negatiefs over Appel opmerkt hangen ze direct in je nek, want het werkt o zo veel gemakkelijker en zo veel beter. (Hetzelfde gedrag hebben overigens de Linux-volgers). Appel draait vooral om image, want als je er geen hebt hoor je er niet bij en ben je niet “hip”. En tussen aanhalingstekens, want volgens mij is meelopen met de kudde ver van hip, maar truttig. Jarenlang had niemand een Appel omdat ze te duur waren, maar nu, ja je moet wel he.
I couldn’t agree more with Spoelstra !
Steve Jobs was een briljant entrepeneur en ik heb bijzonder veel respect voor zijn ondernemerszin (net als die van de jongens van Microsoft trouwens), maar die gekte rond Apple produkten is waanzin. Ik noem het zelf altijd de Apple-sekte. Iedere vorm van opbouwende kritiek is onmogelijk en ze praten elkaar maar aan dat het o zo fijn is om het dubbele te betalen voor de helft van de prestaties voor al die – in mijn ogen zwaar overschatte – spiegeltjes en kraaltjes, om zichzelf vervolgens vrijwillig op te sluiten in de ‘gouden kooi’ van Apple zoals ik het graag noem. En is het nu echt zo revolutionair geweest om een hippe PC, muziekspeler en smartphone te bouwen ? Allemaal apparaten die er al jaren waren, maar daar worden de Apple-fanaten (gevolgd door hele hordes naieve mensen vergelijkbaar met die bijzonder onnozele Sylvana Simons, die zichzelf o zo slim vind, maar o zo dom is of zich zo gedraagt !) met selectief geheugen niet graag op gewezen.
Wat ECHT revolutionair is was de slimme marketing erachter en dat ze van een in wezen saai product iets maken wat ‘sexy’ genoemd kan worden. Dat was met name de verdienste van Steve Jobs.
En dan is er nog het argument dat het allemaal zo intuitief werkt. Ik ben van mening dat als je te dom bent om een beetje moeite te doen om een computer of programma goed te gebruiken, moet je er misschien toch maar vanaf blijven !
Ik stel tot slot (als zeer trouwe en zeer tevreden gebruiker van dat vervloekte en verfoeide Windows, wat in mijn ogen heerlijk intuitief werkt) vast dat iedereen lekker gewoon zijn ding moet doen en een Appeltje moet kopen als ie daar gelukkiger van wordt (van mijn mag het, zolang Apple het maar goed vindt dat we een stukje fruit een apple noemen en we geen proces aan ons broek krijgen !), maar laten we wel de zaken wel in het juiste perspectief plaatsen en het allemaal niet zo serieus te nemen.Ik onderschrijf verder de versie van eerdere auteurs die al aangaven dat het verlies van zo’n getalenteerd en innemend iemand als Steve J. groot is, doch met name – zo niet uisluitend – voor zijn gezin, vrienden en andere intimi !
Jacob Spoelstra, ik heb nog nooit zo’n serieus artikel van jou gezien. Maar je hebt wel gelijk. De gekte rond Apple doet mij denken aan die van kleine kinderen bij het uitkomen van een nieuwe Harry Potter, of bij een nieuwe Nintendo of Xbox. En de tafeldames bij DWDD zijn niet zelden randdebielen. Als Jobs die progressieve wereldverbeteraar was, dan behandelde hij de Chinese arbeiders wel beter.
Apple maakte na de te terugkeer van Jobs letterlijk mooie pc’s. Daarvoor waren Apple’s de lelijkste pc’s die je maar kon bedenken. De Power Mac was niet alleen een beauty, maar ook nog eens krachtig te maken en gemakkelijk te openen. Maar niet alles wat mooi was, was ook beter. Die dure Apple toetsenborden zijn ergonomisch niet beter en schoonmaken is een ramp (dat kost je een uur als je een beetje handig bent). Met de muizen is het nog erger gesteld. Ze hebben mooie (bij)namen zoals Hockey puck, Mighty Mouse en Magic Mouse, maar ik gebruik bij mijn Power- en iMac’s liever een gewone muis van Logitec, MS, of zo. Die Apple-muizen moet je als design gewoon in de vitrine zetten, aan je kwijlende vrienden laten zien en vooral niet gebruiken. Dan kan je ze als nieuw op Marktplaats zetten, als collectors item.
Gelukkig hebben de Mac’s nu steeds meer standaard pc-interfaces en is hun OS gebaseerd op BSD. Er is ook steeds meer open source voor OS X. Dus kan je er heel goed op werken.
Dat schijnt oorspronkelijk ook de bedoeling te zijn geweest.
Spoelstra heeft gelijk. Voor wie het gemist heeft: de uitspraak van Richard Stallman “I’m not glad he’s dead, but I’m glad he’s gone.”
Ik vind dit qua timing en woordkeus bot en smakeloos, maar inhoudelijk kan ik Stallman wel volgen. Hij erkent Jobs rol als pionier en succesvol zakenman, maar betreurt het dat hij een ecosysteem heeft neergezet dat de vrijheid van de gebruikers schaadt.
In een discussie op Slashdot hierover [zie http://tech.slashdot.org/story/11/10/10/1227229/richard-stallmans-dissenting-view-of-steve-jobs ]
voegen ‘reaguurders’ daar nog aan toe:
– de geldzucht
– de rechtszaken en patentenstrijd
– het haatdragende karakter van Jobs.
– de ironie van apple fans die “think different” door allemaal dezelfde computer te kopen
Voor mijzelf: ik hou van vrijheid boven alles en zal dus geen Apple kopen, hoewel ik wel bewondering heb voor het design en de eenvoud waarmee het werkt.
Overigens, op Slated gooien ze helemaal de beuk erin. Of ik het er helemaal mee eens ben, ik weet het niet, of de timing smaakvol is, ik weet het niet, maar het is heerlijk fris tegenwicht tegen het gedweep:
– No, it wasn’t Gandhi, nor indeed anyone of even the slightest nobility.
– a patent extortionist, selfish racketeer
– Or how about the time Jobs bribed the police to act like they were his private security agency, to kick down the front door to a journalist’s home, seize his property and interrogate him like a criminal
– As for being a ‘visionary’ … the only ‘vision’ Jobs ever had was the one he nicked from Xerox PARC. From that point forward he made a career out of shamelessly stealing others’ ideas, shoehorning them into shiny but otherwise dysfunctional and DRM-infested toys, then branding an Apple logo on them (ironically also nicked, from the Beatles). And then to add insult to plagiarism, Jobs fraudulently stamped his ‘IP’ seal on those ‘shamelessly stolen’ ideas, then embarked on a hypocritical and vicious rampage of litigation. How’s that for gratitude?
Wat een zuur stukje. Pure stemmingmakerij met foute argumenten. Waarmee meneer Spoelstra maar weer eens aantoont dat sociale compassie niet de sterkste eigenschap is in deze sector. Als mensen ergens verdrietig om zijn, of als mensen rouwen om een verlies, hoe haal je het dan in je hoofd om dat te bagatelliseren? Geef iedereen wat ruimte voor zijn eigen beleving, ook als dat toevallig niet de jouwe is. Heel veel mensen zijn geraakt door het overlijden van Steve Jobs. Zo’n zuur stukje – waarin heel kinderachtig de honger in Afrika er aan de haren bijgesleept wordt – houdt toch eigenlijk het midden tussen afgunst en een zonderlinge behoefte om mensen te kwetsen. Wat een zielig mens ben je dan.
Niets veranderen!
Voeg de omloop snelheid van een product en het consumentisme eraan toe en je begrijpt hoe betrekkelijk zo’n fijn appeltje is i.r.t. de echte armoede van de wereld.
Of is dit ook al mentale armoede waardoor we dit niet willen erkennen?
Voor wie wil zien wat de iPhone zo al bewerkstelligt, kan ik de volgende website aanraden.
http://phonestory.org
Overigens heeft Apple/Jobs bijna geen enkel “design” zelf ontworpen. Het meeste is “geleend” bijvoorbeeld van braun.
Maar ja, de Apple-cult is zoiets als religie, daar laat het verstand het afweten. Wie zoekt moet de onderzoekingen kunnen vinden die dezelfe hersenstromen laten zien bij Apple-fans en bij religieuze typen.