Ben ik de enige die zich gestoord heeft aan de Steve Jobs-verering van de afgelopen week? Dat Steve Jobs niet meer leeft is erg maar vooral voor zijn familie, vrienden en collega's. Maar laten we nou niet doen alsof Jobs zo'n wereldverbeteraar was. Het was vooral een slimme vormgever die goed wist hoe je geld kunt verdienen met luxe artikelen. Want dat is vooral wat Jobs ons heeft gebracht, luxe.
Ik zat dan ook met verbijstering naar het televisieprogramma ‘De wereld draait door' te kijken, waar Steve Jobs werd herdacht. Tafeldame was Sylvana Simons. Sylvana is een groot Apple-fan en nogal onnozel. Dat liet ze overduidelijk blijken met de opmerking ‘Ik kan geen begrip opbrengen voor mensen die nog met Windows lopen te klooien'. En toen had ze zich stil moeten houden, maar ze ging door.
Grafische kaart
‘Als je twee schermen naast elkaar zet en je bekijkt op beide schermen dezelfde foto, dan zie je dat het Apple-scherm veel vriendelijker is.' Alsof het een wasmiddelreclame was! Beste Sylvana Simons, ik snap heel goed dat er nog mensen zijn die niet met een Apple werken. Het is namelijk crisis! Dan maar even een iets minder scherpe foto of doe gewoon een fatsoenlijke grafische kaart in je laptop.
Steve Jobs bracht ons ‘The world in the palm of your hand'. Vertel dat de mensen in de Hoorn van Afrika. Zij zouden graag iets te eten hebben in ‘the palm of their hand'. We kunnen ze natuurlijk ook een iPhone geven. ‘Alsjeblieft, kun je online je eigen eten bestellen.'
iMac en iPod
Steve Jobs was van de vormgeving. Eén van de hoogtepunten was dan ook de introductie van de vrolijk gekleurde iMac. De desktop voor ict'ers die nog uit de kast moeten komen. Toen de eerste iPods uitkwamen heb ik niemand horen zeggen, ‘moet je eens luisteren!'. Nee, ze zeiden altijd: ‘Moet je eens kijken. Het is een mp3-speler!' Daar moet je naar luisteren, niet kijken!
Wij houden nu eenmaal van spiegeltjes en kraaltjes. Op zich is daar niks mis mee, maar een open geïntegreerde omgeving krijg je daar natuurlijk niet mee.
Jobs was verre van heilig. Maar hij was wel veel meer dan alleen een slimme vormgever. Daarmee sla je de plank dan weer de andere kant op mis.
Steve Jobs bracht ons ‘The world in the palm of your hand’. Vertel dat de mensen in de Hoorn van Afrika. Zij zouden graag iets te eten hebben in ‘the palm of their hand’. We kunnen ze natuurlijk ook een iPhone geven. ‘Alsjeblieft, kun je online je eigen eten bestellen.’
IK BEN MET JE EENS ! MOOI GEZEGD!
Steve Jobs en Apple hebben ons inderdaad vooral consumentenspeelgoed gebracht, waar een grote groep consumenten bereid is om – te – hoge prijzen voor te betalen…
Over arbeidsomstandigheden en milieuvervuiling zal ik het maar niet hebben….
Imho heeft Steve een paar goeie dingen gedaan naast alle slechte dingen. Dus laat alle individuele individuen nog even massaal achter HEM aanrennen om hem te vereren. Nu hebben ze de kans nog.
Om te kunnen begrijpen wat Steven Jobs, het gezicht van Apple, heeft gedaan voor IT zou je op Youtube moeten zoeken naar de clip ‘Stevie Wonder bedankt Steve Jobs’ (van voor de dood van Steve). Hij is blind, ik zeg het maar voor de zekerheid, en kan op iPhone en iPad hetzelfde wat ziende mensen ook kunnen. Daarna zou je een iPad of Pod of Phone in de handen van een peuter moeten geven om te zien dat ze er intuitief, zonder te hoeven nadenken, mee aan de slag gaan. Tenslotte zou je je moeten afvragen waarom Tablets zo oud zijn als de weg naar Rome en nooit een succes zijn geworden.
Dat is de verdienste van Steve Jobs. Computers maken die zonder nadenken gebruikt kunnen worden. Van AppleII, via de eerste Mac naar de iPad. Dus nee, ik heb me er niet aan ge-ergerd. Ik ben blij dat we iemand de credits geven die hij verdient.
wat een computable onwaardig stuk tekst.
ik lees alleen de persoonlijke frustratie van ene Jacob Spoelstra…
Misschien slaap je beter als je dit leest?
http://answers.google.com/answers/threadview?id=273603
Beste Jacob,
ja, ik denk dat je de enige bent die zich ergert aan de berichten over Steve Jobs…
Nou ja, dat weet ik natuurlijk niet, maar ik werk al met de Macintosh sinds 1987 en ervaar dat het hele ontwerp praktischer en meer procesgericht in elkaar zit dan bij andere systemen. Ik had eerst een IBM-carrière en heb toen ik met een personal computer ging beginnen (1987) ’toch’, zo voelde dat destijds, voor Apple, Mac en Jobs gekozen.
Groeten,
Abraham
“Ben ik de enige die zich gestoord heeft aan de Steve Jobs-verering van de afgelopen week?”
Uw artikel gaat niet over *de* Steve Jobs-verering. Het gaat in uw artikel *slechts* om de kijk van Sylvana Simons.
Dan uw zinnetje: “De desktop voor ict’ers die nog uit de kast moeten komen.”
U beticht dat ‘we’ tendentieus zijn inzake verering van Jobs. Terwijl u slechts een voorbeeld noemt wat over één geval van één persoon gaat. Daarentegen bent u onbewust juist zelf tendentieus bezig (op een ander gebied), gezien bovenstaand gequote zinnetje.
natuurlijk was Jobs een goede vormgever, maar die vormgeving was onderdeel van alles, niet alleen van het uiterlijk van zijn gadgets, maar ook van de werking.
Veel applicatiebouwers kunnen nog wat leren van de interface van Apple-producten.
Helaas slaat dat soms een beetje door met het maar aan 1 enkele iTunes-library kunnen koppelen van je iPod etc. Even een mp3tje overzetten zoals op andere mp3-spelers (onder windows) is nogal omslachtig. Maar Apple verkoopt niet zozeer techniek die alleen te gebruiken is voor enkele ingewijden, maar Apple verkoopt producten die iedereen kan gebruiken. En dat was de grote verdienste van Jobs.
Ik ben het er wel mee eens, dat hij mooie en inderdaad goed heeft nagedacht over hoe het zou moeten werken is overduidelijk, maar om hem dan maar als een God te vereren gaat mij te ver. Maar als ik de iPod neem, ziet er mooi uit, Itunes ziet er gelikt uit, maar als ik bij iemand anders ben en even die MP3 er bij op wil hebben om te luisteren dan wordt het moeilijk. Het werkt allemaal omdat er bijna niets anders op kan draaien. En wat je zelf maakt werkt altijd het beste met je eigen platform. grappig genoeg viel de hele wereld over Bill Gates omdat hij een browser gratis meeleverde bij Windows, niet zeurt over de “gratis” dingen bij Apple. Mischien van Steve wel beter in verkopen dan Bill, maar toch draait het merendeel van de personal computers op Windows. Toch wel vreemd.