Uit onderzoek van Wervingswereld blijkt dat 65 procent van de ict-professionals minimaal tien jaar werkervaring heeft, waarvan 33 procent zelfs meer dan twintig jaar. De aanwas van nieuw talent valt tegen: 10 procent van de ondervraagden is nog student en 12 procent heeft een werkervaring van vijf jaar of minder. De overgebleven 13 procent heeft zes tot tien jaar in de ict gewerkt. Deze cijfers werden bekendgemaakt in een arbeidsmarktanalyse over de eerste helft van 2011 van detacheerder iSense.
Volgens Wervingswereld werken er 470.000 ict-professionals op de Nederlandse arbeidsmarkt. Daarvan zou 59 procent bereid zijn van baan te wisselen. 12 procent zoekt actief naar een baan, 47 procent zoekt latent. 41 procent is dus honkvast en wil bij zijn huidige werkgever blijven.
Keuzefactoren
Wanneer ict'ers openstaan voor een nieuwe baan, dan zijn verschillende factoren van invloed op hun keuze. De top drie hierin bestaat respectievelijk uit: goede arbeidsvoorwaarden, flexibele werktijden en opleidingsmogelijkheden. Verder zijn een auto van de zaak, een bonus-/winstdelingsregeling en een laptop/telefoon van de zaak belangrijk.
Ict-werkzoekenden wegen hun keuze voor een werkgever af op respectievelijk salaris, werksfeer, mogelijkheid tot thuiswerken, vast contract en de inhoud van het werk. Daarnaast zijn ict'ers gevoelig voor een goede pensioenregeling, de mogelijkheid tot het volgen van een opleiding, veel vrije dagen of vakantiedagen en een reiskostenvergoeding.
Goed dat Computable eens aandacht schenkt aan de ICT arbeidsmarkt dat in verband brengt met leeftijd. Jammer dat het niet wat dieper gaat en ook de oorzaak hiervan probeert te achterhalen.
Is hier sprake van vergrijzing van de ICT markt of vind er op grote schaal leeftijdsdiscriminatie plaats?
Aangezien een gemiddelde werknemer zo’n 40 arbeidsjaren heeft, lijken me dat geen gekke percentages.
De tijd dat er alleen jonge binkies in de ICT rondliepen hebben we gelukkig achter ons, het lijkt mij een teken dat de sector volwassen is geworden.
Je zult die jonge binkies toch nodig hebben. Het tekort zal blijven groeien op deze manier.
Goed om inzicht te krijgen in de leeftijdsopbouw. Leeftijdsdiscriminatie mag niet, maar boven de 50 pas je niet in het jong & dynamische imago van werkgever.
Werkgevers, politici, zorg dat bedrijven een reflectie zijn van de samenleving. U laat weten dat u geen arbeidskrachten kunt vinden, er wacht een grote groep ervaren arbeidskrachten op U.
@EX Jong Binkie: Zeker, let op het woord ‘alleen’. Ik was er ook een.
Logisch dat de IT-ers onder ons al een stuk langer meelopen; Het IT-vak bestaat inmiddels ook al wat jaren.
De sector is de laatste jaren zeker volwassener geworden. Toch wil ik nog even zeggen dat het aantal jaren IT-ervaring niet gelijk staat aan de IT-volwassenheid van een organisatie. In mijn ervaring lopen die nogal eens uiteen.
We moeten gewoon meer outsourcen, b.v. naar india, pakistan, Zuid-Afrika, etc dan hebben we instroom van die jonge binkies toch niet meer nodig?
Er zijn waarschijnlijk minder gegadigden voor het ICT vak.
ICT is zeer conjuctuurgevoelig. Als eerste de sector met tekort aan capaciteit in goede jaren, maar ook een van de eerste sectoren waarop wordt bezuinigd bij tegenvallers. Daarnaast is de complexiteit binnen het IT vak groter geworden en is het bij uitstek een branche waarin life-long-learning voorwaarde is. Dit maakt dat er een hefboomeffect ontstaat van weinig toetreders en weinig inspanning van IT-bedrijven in laagconjuctuur om zelf mensen op te leiden of om te scholen. Ik ben er van overtuigd dat over een paar jaar er weer volop jonge, goed opgeleide, IT-ers instromen.
In de flexibilisering van IT ligt ook een nieuwe uitdaging voor deze mensen. Je bent niet meer een klein rader in een grote machine, maar door design-time at run-time principes, SOA, SCRUM, enz. komen business en IT weer veel dichter bij elkaar, waardoor het ook minder een “beeldschermvak” zal worden. Ook dit zal nieuwe jongeren aantrekken.
Nou, het is wel duidelijk nu waar het aan ligt toch? De ICt arbeidsmarkt in Nederland is te duur geworden. Want te oud. Zou er een evenwicht zijn in de verhouding jong en oud dan was de pijn veel minder. Maar dat evenwicht is kennelijk ver te zoeken. Dan is er ook geen keus meer om relatief eenvoudig werk door minder ervaren, goedkopere krachten te laten doen en het zwaardere werk door duurdere ervaren krachten. Die eersten worden dan vervangen door goedkopere offshoring. Je gaat duurdere ervaren krachten nu eenmaal niet inzetten voor eenvoudig werk, nog los van het feit dat die ervaren krachten dat eenvoudige werk niet (meer) willen doen en al helemaal niet voor minder inkomen. Werk aan de winkel voor de ICT propagandamachine. Is nodig denk ik, vooral ook omdat er meer dan genoeg haken en ogen aan offshoring (blijven) zitten.
Ter info vooraf: Zelf ben ik 25 jaar, en behoor tot de 13 procent die 6 tot 10 jaar in de IT werkt (volgens het onderzoek).
Volgens mij zijn er meerdere problemen te benoemen, zoals de conjunctuur waar Andre van Dalen het al over had, met als enige verschil dat ik er nog niet van overtuigd ben dat we over een paar jaar weer volop jonge, goed opgeleide, IT’ers instromen. Wel ben ik er van overtuigd dat we ze spoedig hard nodig zullen hebben gezien het feit dat de laatste jaren steeds vaker mensen uit onze sector met pensioen gaan. In de huidige laagconjunctuur is het voor bedrijven niet aantrekkelijk om junioren aan te nemen, de voorkeur voor senioren geeft daarbij een stuk zekerheid. Wel zou het aantrekkelijk kunnen zijn om bijvoorbeeld junioren mee te laten lopen in projecten. De manier van inzetbaar kennis en ervaring opdoen wordt dan goed benut. Zodra de conjunctuurmarkt zich dan weer richting de hoogte werkt, zullen de bedrijven met de jonge professionals daar als eerste van profiteren.
Een ander probleem is de aantrekkelijkheid van het IT-vak. Met de huidige outsourcing kan ik mij voorstellen dat de keuze voor het IT-vak best demotiverend kan werken. En gezien de ontwikkelingen blijft kennisniveau een uitdaging, ook voor de IT-opleidingen waar kennis dient te worden overgedragen. Tevens heb ik het vermoeden dat het uurtarief van seniore kennis te hoog ligt om dit in te zetten op MBO’s en/of HBO’s. Dus tip voor de studenten: leer vooral veel op je stage.
Verder denk ik dat een volwassen omgeving een omgeving is waar kennisoverdracht hoog in het vaandel staat. Voor zowel junioren als senioren moet dit een gezonde wisselwerking zijn. Laten we vooral niet vergeten dat de nieuwe generatie IT-specialisten een frisse kijk heeft op IT waar we veel inspiratie uit kunnen halen. Alleen door ze dan ook daadwerkelijk in te zetten kunnen we dit benutten.