De universitair medische centra (UMC) AMC en VUmc uit Amsterdam zetten samen met GGZ inGeest een platform op waar via aanbestedingsregels tijdelijk personeel wordt ingehuurd. Via Marktplaatsvoordezorg.nl kunnen zzp'ers en midden- en kleinbedrijven, maar ook grote dienstverleners of multinationals, meedingen naar de tijdelijke klussen. Het nieuwe systeem wordt ook ingezet in de zoektocht naar ict'ers.
Volgens de zorgcentra hebben door het systeem kleinere aanbieders of zelfstandigen meer kans om een opdracht binnen te halen dan in een verplichte Europese aanbesteding. Verder biedt deze aanbestedingsprocedure ook meer helderheid in de toewijzing van tijdelijk werk. ‘Het is niet zo dat we actief nieuwe externen aan het werven zijn', zegt programmamanager externe inhuur bij VUmc Jolanda van den Berg. ‘Wij kijken zelfs kritisch naar externe inhuur. Maar op het moment dat er een opdracht is, dan brengen wij deze via het nieuwe systeem naar buiten.'
Geen outsourcingstrajecten
De te vergeven ict-klussen variëren van helpdeskmedewerkers tot aan ontwikkelaars. Ook denkt Van den Berg erp-, release- en securityspecialisten via het systeem te gaan inhuren. Wie uiteindelijk de klus krijgt, is haar om het even. ‘Een zzp-ontwikkelaar en bijvoorbeeld Capgemini zijn voor ons gelijk. Zolang ze een registratie bij de Kamer van Koophandel hebben en akkoord gaan met onze voorwaarden, kunnen ze naar het werk meedingen. De opdrachten zijn onder leiding van ons zelf, het zijn dus geen outsourcingstrajecten.'
Het vergeven van tijdelijk werk werkt hetzelfde als de Europese aanbestedingsprocedure. Geïnteresseerden kunnen meedingen en er vinden wegingen plaats op basis van zaken als kwaliteit en prijs. Uiteindelijk krijgt de verantwoordelijk manager het gevraagde aantal potentiële opdrachtgevers onder ogen waarna hij kandidaten uitnodigt voor een gesprek. Op basis van de toelichting en de wegingen wordt er dan iemand voor de tijdelijke klus gekozen. De winnaar wordt net als in een officieel aanbestedingstraject via het systeem gecommuniceerd.
Aanbestedingsplichtig
‘Hiermee hebben we dus een gecentraliseerd, professioneel inhuurproces', vervolgt Van den Berg. ‘We houden bewust de drempel laag om zoveel mogelijk partijen aan te trekken. Door dit systeem wordt er ook niks meer onderhands gegund. We voeren dit systeem door omdat wij als UMC's al aanbestedingsplichtig zijn. Op deze manier profileren we ons op de arbeidsmarkt voor regionale partijen, het mkb en zzp'ers. Wij krijgen hiermee kwalitatief hogere inhuur tegen goede tarieven.'
Het nieuwe platform Marktplaatsvoordezorg.nl is inmiddels live, maar er zijn nog geen opdrachten te vinden. Eind oktober 2011 verwacht Van den Berg de eerste projecten aan te kunnen bieden. Dit zullen ook ict-opdrachten zijn.
SDU en JobsRepublic
In het derde kwartaal van 2010 kwamen AMC en VUmc los van elkaar op het idee voor een aanbestedingssysteem voor de inhuur van tijdelijk personeel. De zorginstellingen besloten het project samen uit te voeren en GGZ inGeest werd hier ook bij betrokken. Via een gezamenlijke Europese aanbesteding kregen uitgever SDU en leverancier van internetapplicaties JobsRepublic de opdracht gegund.
SDU had de SaaS-oplossing al in huis, zo draait het onder andere bij de provincie Limburg, de gemeente Deventer en is het platform onder Gemeentebanen.nl, en het bedrijf maakte het op maat voor de zorginstellingen. Het systeem draait in het datacenter van SDU en er is een SLA afgesproken op basis van doorlooptijd en beschikbaarheid.
Nu het platform is opgeleverd staan SDU en JobsRepublic de komende weken nog standby voor als er aanpassingen of wijzigingen moeten worden doorgevoerd. Zo wordt het vakgebied ‘ict' nog toegevoegd, omdat dit vergeten was op te nemen. Het platform is zo ingericht, dat andere zorginstelling ook aan kunnen sluiten. Momenteel hebben twee andere ziekenhuizen een vergelijkbaar systeem draaien, maar doordat zij niet aanbestedingsplichtig zijn, hanteren zij een verdienmodel via een payrol-constructie.
Nu maar hopen dat er geen verplichte bemiddelaars/brokers tussen zitten, die als contractpartij fungeren en daar flink voor vangen…
Een goede ontwikkeling. Hierdoor krijgen kleine(re) gespecialiseerde partijen ook kansen omdat zij niet meer geconfronteerd worden met mantelcontracten die alleen met grote partijen afgesloten worden. Verdient navolging!
Weer een marktplaats waar uiteindelijk nog geen van de opdrachtgevers vrolijk van geworden is. Iedereen die denkt dat ze maar een beetje passen, biedt zich aan. Op elke standaard aanvraag komen vervolgens tientallen CV’s binnen die beoordeeld dienen te worden. De rol van een broker wordt door deze marktplaatsen alleen maar versterkt. Een broker die voor beperkte en transparante tarieven werkt en daadwerkelijk de beste match zoekt, biedt voor zowel de ZZP-er als opdrachtgever een grote meerwaarde t.o.v. de marktplaatsen.