Cloud is hot. Wie wil er nu niet een it-omgeving die flexibel is, eenvoudig te beheren is en waarvan het gebruik kan worden doorbelast? De vragen worden dan: Wat voor een cloud? En als we specifiek naar storage kijken: Welke eisen moeten we aan de opslag stellen?
Welk type cloud wil je?
Als je je data niet buiten de deur wilt stallen doen in een public cloud, maak je je eigen interne cloud (private cloud). Ook hybrid cloud is een mooi model. Dan gebruik je als basis je private cloud en als het nodig is de public cloud, bijvoorbeeld bij piekbelasting. Op dit moment kiezen de meeste bedrijven vooral voor private cloud en soms voor hybrid cloud. Op die manier verandert de interne it-organisatie meer in een interne dienstverlener met veel flexibiliteit naar haar afnemers. De afnemers zijn de andere afdelingen en de medewerkers van het bedrijf.
Welke eisen moet u dan stellen aan de opslag voor uw eigen cloud?
Uiteraard moet deze opslag efficiënt en eenvoudig te beheren zijn en moet deze hoge prestaties en hoge beschikbaarheid bieden. In een cloud-omgeving moet uw storage-oplossing echter ook geschikt zijn voor meerdere klanten op hetzelfde systeem, wat in het Engels multi-tenant genoemd wordt. Vergelijk het met een bedrijfsverzamelgebouw in plaats van een apart gebouw voor elk bedrijf. Het bedrijfsverzamelgebouw heeft een gedeelde infrastructuur, maar toch heeft ieder bedrijf zijn eigen ruimte. Daardoor is een bedrijfsverzamelgebouw efficiënter en goedkoper dan een apart gebouw voor elk bedrijf. Een normale centrale opslagomgeving doet al het een en ander in de richting van multi-tenancy door hoge prestaties en beschikbaarheid te bieden, maar bij een cloud-omgeving is het gebruik nog minder voorspelbaar dan dat we gewend zijn. Dus komen er andere eisen bij.
Voor multi-tenant gebruik zijn de volgende zaken van belang voor het opslagsysteem:
– Veilige scheiding van gebruik en beheer: Gebruikers moeten uiteraard niet bij elkaars gegevens kunnen en ook het beheer moet gescheiden kunnen worden.
– Ondersteuning voor zeer verschillend gebruik (sequential en random): Traditionele mid-range storage-systemen zijn vooral geschikt voor random gebruik, maar niet voor sequential gebruik. In de cloud is het onbekend hoe de storage door de verschillende afnemers gebruikt wordt, dus moet het systeem dit zonder problemen kunnen afhandelen.
– Flexibel schaalbaar in zowel prestaties als capaciteit: Deze uitbreidingen en ook het onderhoud moeten online kunnen plaatsvinden zonder dat hiervoor down-time gepland moet worden.
– Uiteraard moet de omgeving zeer robuust zijn, dus bestand tegen uitval en defecten van componenten.
Met deze eisen is uw storage dus helemaal klaar voor de cloud.
Je boodschappenlijstje van eisen is een goede aanzet, maar ik zou graag enkele relevante overwegingen willen toevoegen welke het wensen- en eisenlijstje wat completer en verfijnder kunnen maken.
Als voorbeeld: de nu genoemde eis “…flexibel schaalbaar in zowel prestaties en capaciteit…: is eentje die lastig is in te vullen zonder allerlei andere aspecten mee te wegen. Dus bij het bepalen van de eisen aan opslag voor de eigen Cloud, dienen in mijn optiek op z’n minst navolgende overweging te worden meegenomen:
– Voor welk service delivery model dient de storage geschikt te zijn? IaaS, PaaS, SaaS?
– Voor welk type opslag dient de storage geschikt te zijn: applicatief, backup of archivering?
– In geval van applicatief, wat voor een type applicaties: financieel, analytics, content delivery, high performance computing?
– Welke service levels en daaraan gekoppelde beschikbaarheid en latency zijn passend en / of gewenst?
– Beveiliging en privacy: zijn er specifieke beveiligingseisen of privacy regels welke mogelijk van toepassing zijn bij het gebruiken van de beoogde storage?
– Voor multinationals: datacenters in verschillende landen? Waar plaats je de storage voorzieningen en / of back-up voorzieningen, rekening houdende met van toepassing zijnde jurisdictie?
– Welke gestandaardiseerde en van toepassing zijnde interfaces en protocollen dient het storage platform zeker te ondersteunen, zowel voor dataopslag als management?
– Ondersteuning voor inter-storage data verplaatsingen of replicatie?
Zijn er nog andere suggesties voor overwegingen?
Op zich haal je wel goede punten aan. Vooral performantie en schaalbaarheid zijn hete hangijzers.
Maar wat GJanssen ook al zegt de wensen en eisen verschillen per delivery model en type omgeving/data/applicaties.
Met toevoeging van de punten van GJanssen is het lijstje wat completer en kan in veel gevallen best als een startpunt gebruikt worden.
Al moet ik wel zeggen dat er natuurlijk meer bij komt kijken dan alleen maar de techniek.