We kopen een huis, het huis brandt af en blijkt dan niet verzekerd. Of we bouwen een site, de site kan de piekbelasting niet aan en blijkt dan niet goed te zijn getest op performance. Oftewel, we gaan één stapje naar voren en tien stappen terug. Want waar ben je nog als de site er op het moment suprême uitklapt?
Een mooi voorbeeld uit de praktijk is de berichtgeving over crisis.nl. De krantenkoppen luidden ‘Crisis bij crisis.nl’ en ‘Rampensite werkt niet’. Keer op keer faalt de site van de overheid die de burger zou moeten informeren tijdens een (lokale) crisis, zoals de brand in Moerdijk. Nu, na zes jaar geblunder, stelt het ministerie van Veiligheid en Justitie extra geld ter beschikking om een compleet nieuwe crisiswebsite te ontwikkelen. Nu maar hopen dat de geschiedenis zich niet herhaalt en dat er dit keer wél voldoende aandacht aan performance testing wordt besteed.
Vak apart
Met performance testing wordt getest hoe hoog de piekbelasting is die de website kan hebben. Mocht dat niet voldoende blijken, dan kan hierop worden geanticipeerd voordat de site in gebruik wordt genomen. Over het algemeen worden kosten nog moeite gespaard om een site te bouwen en bezoekers te genereren, maar aan testing wordt vaak te weinig aandacht besteed. Ook als het belang ervan wel wordt ingezien, is het nog geen gelopen race. Performance testing is een vak apart en vereist de nodige kennis. Houd vooral goed in de gaten dat:
– getest wordt op een representatieve testomgeving. Voor de betrouwbaarheid van de testresultaten is het essentieel dat de testomgeving zo identiek mogelijk is aan de werkelijke omgeving.
– de juiste prognoses worden gesteld en niet van extrapolatie wordt uitgegaan. Het dubbele aantal bezoekers resulteert namelijk niet automatisch in de behoefte aan een dubbele capaciteit.
– de aandacht niet verslapt als de site eenmaal draait. Na iedere significante wijziging aan de website dient de performance opnieuw getest te worden om zeker te zijn dat de site de piekbelasting aankan.
Webpiekverzekering
Met de juiste uitvoering van performance testing zou in het geval van crisis.nl gebleken zijn dat de site de piekbelasting niet aan zou kunnen. De vraag is of er überhaupt realistische testcases voor handen waren. Meten is weten, maar dan moet er een wel waarheidsgetrouw beeld zijn van de belasting die verwacht wordt. Als de effectieve piekbelasting niet overeenkomt, dan zijn testuitkomsten alles behalve zaligmakend.
Crisis.nl heeft op allerlei vlakken enorm veel schade geleden, maar niet alleen voor deze site is performance testing van belang. Sites met een commerciële doelstelling lopen door webfalen ook nog eens omzet mis. Met performance testing kan dat voorkomen worden. Eigenlijk is het een soort webpiekverzekering. Want zeg nou zelf: als je een huis koopt, dan hoort die brandverzekering er toch ook bij?