Het gebruik van servervirtualisatie-oplossingen blijft toenemen. In september 2011 draaiden bij 44 procent van de bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers gevirtualiseerde servers. De belangrijkste speler op dit gebied blijft vooralsnog VMware. Dit blijkt uit onderzoek van Computer Profile onder 4200 bedrijfsvestigingen.
Het onderzoek van Computer Profile is vooral gericht op het gebruik van besturingssystemen, systeemsoftware en virtualisatie. VMware-servervirtualisatie is lokaal in gebruik bij 36 procent van alle bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers. Bij ongeveer 5 procent van alle bedrijfsvestigingen draaien servervirtualisatie-oplossingen van Microsoft en Citrix draait bij 3 procent van alle locaties. Overige spelers zijn op dit moment te vinden bij minder dan 1 procent van de locaties.
Ict en utilities grootgebruiker
Servervirtualisatie lijkt zijn maximale doelgroep langzaam te bereiken. De drie grootste leveranciers weten nog altijd nieuwe bedrijfsvestigingen te bereiken, maar het tempo van de expansie neemt af. VMware wordt het meest gebruikt in de ict- en utilities-branche, waar bij bijna zes op de tien locaties VMware draait en de publieke sector, waar zowel overheid, zorg als onderwijs in meer dan 40 procent van de gevallen VMware gebruikt.
Indeling naar bedrijfsgrootte laat zien dat de penetratie van VMware stijgt met het toenemen van het aantal werknemers op locatie. Microsoft kent zijn grootste gebruikersgroepen in het onderwijs, waar één op de negen locaties gebruikmaakt van Microsof- virtualisatiesoftware en de ict- en utilities-branche waar één op de tien locaties Microsoft-virtualisatie gebruikt. Segmentatie naar werknemersklasse laat voor Microsoft het omgekeerde beeld zien van VMware. De penetratie is het hoogst in het segment vijftig tot honderd medewerknemers, 6,3 procent, en daalt langzaam bij het stijgen van de vestigingsomvang naar een penetratie van 2,6 procent in het segment meer dan duizend werknemers.
Installed base
De installed base geeft weer welk deel van alle gevonden servervirtualisatie-oplossingen van een bepaalde leverancier is. Voor de totale Nederlandse markt zijn de verhoudingen op dit moment als volgt: 81 procent betreft oplossingen van VMware, 12 procent betreft oplossingen van Microsoft en 6 procent betreft Citrix virtualisatie-oplossingen. Het restant, minder dan 1 procent van alle gevonden oplossingen, betreft hoofdzakelijk virtualisatie van Parallels, IBM en Oracle.
In de beginfase was VMware vrijwel de enige aanbieder met dus een aandeel van bijna 100 procent in de installed base, begin 2009 was dat nog 94 procent, begin 2010 was dat 87 procent. Microsoft zag zijn aandeel stijgen van 5 procent begin 2009 en 8 procent begin 2010 tot het huidige niveau. In 2008 was het aandeel Citrix 1 procent, vorig jaar was dat circa 4 procent.
Ontwikkeling penetratie servervirtualisatie
De penetratie servervirtualisatie is in relatief korte tijd snel gegroeid. Begin 2008 maakte minder dan 10 procent van de locaties hier gebruik van. Inmiddels bedraagt dat 44 procent. De overheid en de it-sector waren de eerste segmenten die het op grote schaal toepasten en nog steeds hoge penetraties kennen. Naast deze segmenten is in het afgelopen jaar het gebruik flink toegenomen in de zorg, onderwijs en handel.
Desktopvirtualisatie
Nu een groot deel van de bedrijfslocaties bekend en vertrouwd is geraakt met de mogelijkheden en voordelen van virtuele serveromgevingen is de volgende stap wellicht het virtualiseren van de desktopomgeving. Het gebruik van desktopvirtualisatie is op dit moment nog beperkt tot een kleine 3 procent van alle bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers. Voorlopig zijn het met name de wat grotere organisaties, vanaf tweehonderd medewerkers, die de meeste interesse hebben getoond. Segmentatie naar branches laat zien dat op dit moment vooral binnen het onderwijs al desktopvirtualisatie voorkomt, namelijk bij 8 procent van de instellingen.