Moet je de voedingsmiddelenindustrie bij een erp-implementatie benaderen als een traditioneel productiebedrijf?
Veel erp-oplossingen benaderen bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie als traditionele productiebedrijven. Dit terwijl er specifieke uitdagingen in deze sector te onderkennen zijn.
Kijkend naar de vraagstukken kunnen er parallellen getrokken worden tussen de procesindustrie en de voedingsmiddelenindustrie: men heeft te kampen met grondstoffen van verschillende kwaliteit, kwantiteit en houdbaarheid. De houdbaarheid van grondstoffen heeft tot gevolg dat men bijna verplicht is om voorraadniveau ’s tot een minimum te beperken. Immers, zodra de houdbaarheid overschreden is, zijn de goederen wellicht niet meer bruikbaar voor het beoogde doel.
Vraagstukken in de voedingsmiddelenindustrie
Wat gebeurt er met de fysieke voorraad en voorraadwaarde van producten die niet meer bruikbaar zijn doordat de houdbaarheidsdatum is overschreden? Is er behoefte aan selectiecriteria op basis van FiFo (first in first out) of op basis van FeFo (first expire first out)? Wat te doen als een product niet alleen per stuk, maar ook als gewichtseenheid geregistreerd dient te worden? Voor veel bedrijven zijn dit vragen die (deels) onbeantwoord blijven met hun huidige systematiek van werken en erp-systeem.
Daarnaast kunnen er, tijdens het productieproces, meerdere verschillende eindproducten ontstaan. Een grondstof of halffabricaat kan via een divergerende structuur verschillende eindproducten realiseren. Zo maak je van een varken twee haasjes.
Ondanks deze vraagstukken blijkt volgens onderzoek van Aberdeen Group (bron: ERP Plus in Process Industries – Early Findings) dat slechts negentien procent van de bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie een volledig geautomatiseerde en geavanceerde planning en programmering heeft. Meer dan zeventig procent van de bedrijven in deze sector gebruikt nog steeds een combinatie van automatisering, spreadsheets en handmatige processen.
Aandachtspunten voor een voedingsmiddelenindustrie specifieke oplossing
Binnen de voedingsmiddelenindustrie is ketenoptimalisatie en onderling uitwisselen van informatie steeds meer noodzakelijk om via bijvoorbeeld lot-traceren een optimale recall te kunnen waarborgen. Een voedingsmiddelenindustrie-specifieke oplossing is uitgerust om op de juiste plekken de realtime data, daadwerkelijke kosten, productieresultaten en gegevens over het vervoer tussen warehouses te verzamelen. Hierbij kan men denken aan het automatisch laten vervallen van voorraad wanneer de houdbaarheid verloopt, automatisch reserveren van lots op basis van FeFo, mogelijkheid voor back flushing van ingrediënten, materialen en onderdelen en meerdere verschillende eindproducten (ook co-producten en bijproducten) gereed kunnen melden.
Alleen door het handwerk zover mogelijk terug te dringen kunnen bedrijven adequaat inspelen op veranderingen, onvolkomenheden en beperkingen in de keten en komen tot een kwalitatief hoogwaardig product dat voldoet aan de reguleringen voor voedingsveiligheid en dat op de juiste tijd en op de juiste plek is. Voor bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie is een effectieve implementatie en gebruik van een erp-systeem om hun business te sturen één van de grootste uitdagingen. It's easy, once you know how…
Hierover wellicht meer in een volgende tekst.
Elke onderneming is uniek, zelfs als zij dat niet zijn. Er is echter geen enkele onderneming, die niet kan leren van andere oplossingen. Belangrijk in mijn mening, is dat de voedingsmiddelenindustrie een industie is, welke hoge eisen stelt aan bepaalde kwaliteitsaspecten, waar ook gewone productie ondernemingen van kunnen leren. Voldoen aan verplichtingen zonder onnodig werk te verrichten, dat willen alle bedrijven. Flexibiliteit is naar mijn idee bepalend.
ERP Software is bedoeld om de bedrijfsvoering te ondersteunen. Erp implementatie is geen ICT Project maar een Bdrijfsvoerings project.