Ordina is van plan aandelen uit te geven van veertig miljoen euro in totaal, om de kapitaalstructuur te versterken en een achtergestelde lening te kunnen aflossen. Het aandeel Ordina verloor in 2011 tot nu toe 60 procent van zijn waarde. Ordina wijdt dit aan 'aanhoudend uitdagende marktomstandigheden'. Ict-dienstverlener Ordina verwacht een lager bedrijfsresulaat in 2011 dan in 2010. Het voorspelt eind dit jaar uit te komen op 16 miljoen euro, terwijl dit vorig jaar nog 18,1 miljoen euro betrof.
Ordina is van plan 4,2 miljoen nieuwe gewone aandelen onderhands te plaatsen bij het onafhankelijke investeringsfonds Project Holland Fonds (PHF). Bij onderhandse plaatsing worden effecten rechtstreeks, zonder openbare inschrijving bij beleggers geplaatst. Daarnaast worden er 37,1 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven, waarvan meer dan de helft (23,9 miljoen) worden aangeboden aan bestaande aandeelhouders. Als dit alles succesvol wordt afgerond, dan heeft PHF een belang in het ict-bedrijf van 21 procent.
De ceo van Ordina, Stépan Breedveld, laat weten dat de dienstverlener 'goed gebruik wil kunnen maken van kansen waar deze zich aandienen en ook voorbereid zijn op de uitdagingen die het huidige economische klimaat met zich mee kan brengen'. Breedveld: 'Wij hebben de afgelopen periode het huis op orde gebracht; na aanscherping van de strategie zijn de kosten aanzienlijk teruggebracht en is de aansturing van de organisatie vereenvoudigd en versterkt. Het is nu van belang om alle aandacht en energie verder te richten op de markt, onze klanten en de operationele gang van zaken binnen Ordina'.
Derde kwartaal
Het bedrijf roept binnen acht weken een Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders op. Op 10 november 2011 geeft het ict-bedrijf een nadere toelichting op de cijfers van het derde kwartaal.
Het is tot nu toe geen makkeiljk jaar voor Ordina. In mei 2011 werd bekend dat de verwachte omzetten niet werden gehaald. In juni werd daarom flink gesneden in het management. Ronald Kasteel verliet het bedrijf na 22 jaar en Breedveld werd per 1 september 2011 ceo.
Als je naar de beurskoers van Ordina kijkt, dan zie je sinds mei dit jaar een structurele daling die afwijkt van vergelijkbare koersen. Het uitgeven van extra aandelen zal tot verwatering gaan leiden en daardoor zal de koers nog meer dalen. Gaat ING dat allemaal opkopen in deze tijd? Ik zie nl. niet in waarom je hier als belegger in zou willen stappen, afgezien van speculeren op daling.
Zoveelste bewijs dat Ordina ten onder gaat. In de markt kopen ze ongeveer elk contract wat er te krijgen is. Echter hiermee worden alleen de variabele kosten gedekt gezien hun absurde prijsstellingen keer op keer. Het is net een piramidespel, ze trekken steeds meer cash aan via aandelen en nieuwe te goedkope contracten om lasten voor rente en andere verplichtingen te kunnen betalen. Bovendien is het personeel zeer ontevreden want ja daarkan echt niets meer.
@Insider: Jouw mening lijkt te berusten op speculaties – ik onderschrijf niets van wat jij stelt. Ja, er zijn units waar het moeizaam gaat, maar er zijn ook units die prima draaien. En waar loonsverhogingen worden uitgedeeld (!). We verliezen ook nog regelmatig een offerte dus met die lage prijsstelling valt het ook nog wel mee.
@Anko: een offerte kan ook verloren worden op het leveren van kwaliteit i.p.v. prijsstelling. Die loonsverhoging heb jij die gekregen voor het verdedigen van Ordina? Het is per slot een van jouw taken om Ordina te verdedigen als “partner van Ordina”. Met deze aandelenemissie lijkt het er sterk op dat Ordina nu ook de gewone aandeelhouder niet meer serieus neemt, het aantal aandelen laten toenemen met 82% is niet mis. Mijn ervaring met Ordina is dat men de slechte economische situatie gebruikt voor het verdoezelen van wanbeleid. Andere IT-bedrijven doen het beter/minder slecht.
@anko,
Waren het maar speculaties. ik begrijp natuurlijk wel dat je je eigen bedrijf hoog wilt houden maar de werkelijkheid is hard. ordina staat al een paar jaar te koop, beurskoers is om te huilen en de aandeelhouders worden keer op keer geconfronteerd met nieuwe emissies. Ze beginnen op de Grieken te lijken, steeds nieuwe leningen afsluiten om de rente van de oude leningen te kunnen financieren. Van alle grote It bedrijven staan ze het er het meest slecht voor.
Waar ze vroeger een kwaliteitsbedrijf waren, zijn ze nu helaas de prijsstunter van de sector.
Voor alle duidelijkheid: Ordina gebruikt de titel Partner niet als mede-grootaandeelhouder maar voor vakinhoudelijke experts. Die kunnen ook goed presteren. En anders zat ik ook niet op dit forum 😉
Ik betrap Ordina niet op wanbeleid, wel constateer ook ik dat het beter zou moeten kunnen. Ik vind niet dat wij het slechter doen dan onze concurrenten. En ik heb geen verstand van aandelen, emissies en beurskoersen, wel van ICT.