It-outsourcing- en hostingbedrijf Cegeka heeft op 7 oktober 2011 zijn vernieuwde datacenter in het Belgische Hasselt in gebruik genomen. Het uitgebreide datacenter heeft nu een vermogen van zevenhonderd kilowatt, wat neerkomt op een groei van de servercapaciteit van 70 procent. Cegeka investeerde 2,4 miljoen euro voor gebouwuitbreiding, noodstroomvoorziening en een koelinfrastructuur.
Cegeka installeerde als eerste in België twee warmtewielen van de Nederlandse firma KyotoCooling. Die investering moet vooral de groei van Cegeka Outsourcing ondersteunen. Het koelsysteem van KyotoCooling laat toe om de temperatuur in het datacenter op een energie-efficiënte manier te verlagen, met behulp van de koudere buitenlucht. Pas wanneer die hoger dan twintig graden is, treedt een traditionele koeling in werking.
Geen vervuiling of geur
Koeling is het grootste aandachtspunt in datacenters. Servers zetten volgens Cegeka 95 procent van de energie om in warmte. Als de omgevingstemperatuur te hoog wordt, vallen ze uit. De KyotoCooling-warmtewielen van Cegeka zuigen warme lucht uit de computerzaal en tegelijk voeren ze koude buitenlucht aan. Ze koelen de warme lucht af en pompen deze weer naar de serverzaal. Dankzij de gescheiden luchtcircuits van de warmtewisselaar komt er geen vervuiling of geur binnen in de computerzaal. De warmtewielen hebben een doorsnede van drie meter.
Dankzij de nieuwe, dubbele noodstroomvoorziening en dito koelinstallaties valt Cegeka's datacenter in Hasselt onder de tier 3-categorie. Het tier-systeem classificeert datacenters volgens beschikbaarheidspercentages. Tier 3-datacenters worden gekenmerkt door redundante distributie en voorzieningen van stroom en koeling en hebben een beschikbaarheid van ten minste
99.982 procent.
Gespiegelde datacenters
Cegeka beschikt verder over datacenters in het Belgische Leuven en het Nederlandse Veenendaal. De Belgische datacenters van de groep zijn volledig gespiegeld. In september 2011 installeerde Cegeka in totaal 612 zonnepanelen op de daken van zijn gebouwen, goed voor een gemiddelde jaarlijkse opbrengst van 95.000 kWh.
Even rekenen 95.000 KWh, dat is dus 95.000/365/24=10 KW continu, oftewel het verbruik van 2-3 racks in het datacenter…. Ofwel 1/70e van het totale energie verbruik van 700 KW. Ben wel benieuwd naar de terugverdientijd dan van die 612 zonnepanelen. “In België blijft de buitentemperatuur immers ruim negentig procent van de tijd onder de twintig graden” Lijkt me dan ook niet de meest ideale plek voor een zonnepaneel.
Is het niet verstandiger om juist aan de voorkant te zorgen voor duurzame energie/groene stroom en die zonnepanelen in bijvoorbeeld Griekenland of Spanje neer te zetten?