Met het verscheiden van Steve Jobs is er een voorvechter van draadloze technologie uit ons midden verdwenen. Al in 1999 maakte Jobs zich sterk voor een draadloze toekomst, toen hij de eerste AirPort aankondigde op de MacWorld Expo. Bekijk maar eens deze video (http://www.youtube.com/watch?v=crHGbwVRRgo&feature=related), en let op wat er gebeurt vanaf 5:10.
Jobs geloofde niet zo in draadjes; die liggen immers alleen maar in de weg en beperken je bewegingsvrijheid. Volgens Jobs moet technologie je juist in staat stellen om leuke dingen te doen. De term consumerization had door hem bedacht kunnen zijn.
We weten inmiddels allemaal waar dat toe geleid heeft. Het gaat me er in dit stuk niet om de aantallen verkochte producten te noemen en de (financiële) kracht van Apple. Waar het me wel om gaat, is dat de visie van Jobs op dit moment een grote driver is voor de consumentenelektronica en voor de it-business.
Die impact is het best te zien in de grote vraag vanuit de markt naar oplossingen om privé-elektronica aan bedrijfssystemen te koppelen, in het (eindelijk) doorbreken van de tablet-pc als format en in het feit dat technologie niet langer altijd meer als dusdanig gezien wordt. Of Apple’s eigenwijze en gesloten benadering per se goed is voor de it-industrie mag betwijfeld worden, maar ik durf te stellen dat Jobs keer op keer de markt in beweging heeft gekregen.
Wat wij daarvan merken, is dat de vraag naar draadloze netwerken de afgelopen maanden structureel is toegenomen. In zakelijke omgevingen, en in publieke ruimtes. Het mooiste voorbeeld is misschien wel de Eerste en Tweede Kamer, die allebei volledig draadloos ingericht worden om digitaal allerlei stukken te kunnen ontsluiten. De leden van de Eerste Kamer hebben al een iPad. Ik wil daarom Steve Jobs bij deze eren voor zijn substantiële bijdrage aan de adoptie van draadloze technologie.
Bedankt voor dit artikel en filmpje. Heerlijk om te zien. Ik wist niet dat Apple zo’n stuwer was van wifi, maar aan het applaus te zien was het bijzonder.
Ik kan me in dit verhaal niet vinden. Zo vaak worden dingen aan hem toegewezen, waar dit soms terecht is, maar net zo vaak ook niet. Het is makkelijk hier een persoon aan te hangen, maar dit aan Job toe te kennen geeft mijns insziene veel te veel credits. De koning is dood, leve de koning?
Jan, je hebt gelijk. Steve was misschien niet de uitvinder van veel dingen (denk aan de muis), hij zag wel gelijk de potentie die nieuwe technologieën hadden om de mens te dienen en had het lef om ze op te pakken.
Ik wil de Time Machine in herinnering roepen die in 2007 werd geïntroduceerd. Tot die tijd was een back-up maken een technisch ingewikkelde truc met CD’s branden, tapes, etc. Time Machine maakte het tot iets natuurlijks dat onbewust goed ging.
Na de introductie brachten veel leveranciers tools uit op alle platformen die hetzelfde trucje deden en was de compatitive advantage weg, maar wat blijft is dat het Steve z’n clubje was die deze verandering toch maar bracht.
En zo zijn er vele kleine dingen te noemen.
Voor mij is het overduidelijk Jobs overleefde zijn eigen draadlozing niet…
Ik blijf bij mijn overtuiging dat zijn software helemaal ok was en is, maar zijn hardware is hem fataal geworden (of was tenminste flink olie op het vuur). Het is daarom zeer symbolisch en misschien wel terecht dat hij de voorstelling van de nieuwe G4 niet heeft gehaald. Als je beseft dat door de waanzin van de ongebreidelde draadlozing steeds meer mensen electrogevoelig en/of ziek worden (zoals ik, en velen veel erger dan ik) en dat er zeer veel kankers ontstaan of in de hand worden gewerkt door al die draadlozing, dan is die Steve voor mij helemaal geen held of voorbeeld.