Het faillissement van SAP-dienstverlener Illumni uit Heerlen is op 4 oktober 2011 nietig verklaard. Directeur Gerjan Schijlen: 'We zijn zeer opgelucht dat de rechtbank te Maastricht het uitgesproken faillissement nietig heeft verklaard. Juridisch gezien zijn we nooit failliet geweest en dat is voor ons op dit moment het allerbelangrijkste.'
De directeur van Illumni, Gerjan Schijlen, wist op 29 september van niets, toen hij op bezoek bij een klant gebeld werd met het slechte nieuws dat zijn bedrijf failliet verklaard werd. Door een verhuizing van zijn bedrijf was Schijlen niet op de hoogte van de faillissementsprocedure. Doordat er niemand in de rechtbank verscheen, sprak de rechter bij verstek het bankroet uit.
Nu het faillissement nietig verklaard is, meent Schijlen dat de waarden waar Illumni voor staat wederom zijn bewezen. De directie van het bedrijf denkt te weten wie er achter ondertekening van de 'rode kaart' en daarmee de failliet-verklaring zit en is begonnen met het indienen van een schadeclaim.
Verhuisd
Op de website van Illumni valt te lezen dat het bedrijf veertig medewerkers heeft, maar het personeelsbestand schijnt de afgelopen tijd te zijn geslonken naar ruim twintig. Het is mogelijk dat Illumni te ruim in een te duur pand zat en daarom van Maastricht naar Heerlen is verhuisd.
ben ook benieuwd hoe het zit met de ontvangen premiesvan de gemeente Heerlen. Ontvangen omdat ze een trainingslocatie gingen openen, niet als verhuispremie voor het hele bedrijf!
Jammer dat andere, eerlijke bedrijven hierdoor geld mislopen.
Fred, gelukkig zijn er in Nederland mensen die hier meer verstand van hebben. Die noemen ze ‘rechters’…
Het mag duidelijk zijn dat er meer aan de hand is dan de heer Schijlen doet voorkomen.
ik lees op wijlimburg.nl dat (ik citeer een persbericht van de verhuurder). “Eind juni 2011 is Illumni ‘als een dief in de nacht’ vertrokken: zonder vooraankondiging, zonder adreswijziging achter te laten en zonder afspraken die in een dergelijke situatie plegen te worden gemaakt. En ook zonder zijn statutaire adres te wijzigen.”
Dit en rest van het persbericht geeft meer inzicht in de ‘waarden’ waarop de heer Schijlen zich beroept.
Hmm, geen geld hebben voor 3 jaar lang geen bonus te kunnen uit betalen en nu dit jaar zelfs geen vakantie geld, maar wel binnen 3 dagen 185.000 euro op tafel kunnen leggen. Dat vind ik pas knap staaltje werk.
Er zijn nogal wat opmerkingen gemaakt omtrent de daadwerkelijke omvang van Illumni. In eerdere reacties werd gerefereerd naar informatie op linkedin. Vanaf afgelopen zondag is de Illumni group verwijderd op linkedin. Ook is Schijlen sinds zijn faillietverklaring niet meer herkenbaar als directeur van Illumni. Als je toch als directeur dit soort informatie wist op het internet dan kan het toch alleen maar juist zijn dat je club geen speler van enige betekenis meer is op de SAP markt. En waarom wil je niet meer herkenbaar zijn als directeur? Overigens Ralf, waarom ben jij bij Illumni vertrokken?
Volgens mij had Illumni al voor dit faillissementsverhaal niet zo’n goede reputatie.
Althans, als ik collega’s (van verschillende consultancybedrijven overigens), oud-medewerkers en mensen die gesolliciteerd hebben bij Illumni mag geloven.
Directeur Schijlen houdt er een dure levensstijl op na. Feestjes op golf clubs, een peperdure Jaguar XF leasen, dure horloges, en dat als directeur van een club met 14 consultant en 7 man overhead. Geen wonder dat er schulden worden gemaakt en je personeel geen bonus/vakantiegeld krijgt.
De discussie omtrent het aantal consultants, het creatief omgaan met subsidieregels of de invulling van waarden en normen is zeker interessant.
Maar blijkbaar gaat men voorbij aan het feit dat de zak geld die op tafel werd gezet voor een deel van de kapitaalmarkt komt. Dus vermoedelijk werd verworven uit een lening. De vervelende eigenschap van een lening is dat het geld een keer terug betaald moet worden. Met een vergoeding natuurlijk voor de verleende dienst, ook wel rente genoemd.
Hebben we hier te maken met het klassieke geval van een nieuw gat graven om een bestaand gat te dichten?? Vaak is dit geen goede strategie gebleken.
De informatie dat er een zak geld op tafel is gekomen is afkomstig van directeur Schijlen zelf. Volgens berichtgeving in Wijlimburg.nl is een bedrag van 180.000 euro vooralsnog op ‘papier’ op tafel gelegd. Door dit soort informatie te laten publiceren hoopt Schijlen natuurlijk bij zijn schuldeisers de indruk te wekken dat hij wel degelijk aan zijn verplichting kan voldoen. Echter de schuldenberg is vele, vele malen hoger dan het bovengenoemde bedrag. Dus, wie gelooft wordt zalig!