De Nederlandse it-markt herstelt zich, zij het voorzichtig. Dat is de verwachting van het onderzoeks- en adviesbureau Pierre Audoin Consultants (PAC). De bestedingen aan software en diensten zullen met 2,9 procent toenemen, luidt de voorspelling van het bureau. Voor de komende vijf jaar voorziet PAC een gemiddelde stijging van jaarlijks 3,8 procent. Bij de overheid, de grootste afnemer, zal het ict-budget onder druk blijven staan.
PAC noemt Nederland een van Europa's meest turbulente markten voor softwaremakers en ict-dienstverleners van de afgelopen drie jaar. In 2011 lijkt het tij te keren, voorspelt het onderzoeksbureau. De groei komt vooral door investeringen in software. Veel bedrijven hebben een tijd lang hun investeringen uitgesteld, maar kunnen niet langer wachten met een upgrade of uitbreiding. Ook is er veel vraag naar bi-toepassingen. PAC prognosticeert een groeipercentage van 4,5 procent in 2011.
Schaars
De uitgaven aan it-dienstverlening zullen in 2011 met 2,5 procent stijgen, verwacht het bureau. Die groei ontstaat vooral door de toenemende vraag naar modernisering van legacy en infrastructuur en contractvernieuwingen en -uitbreidingen. Contracten voor nieuwe diensten blijven schaars, net als grote veranderingsprojecten.
Ook zoeken klanten naar nieuwe kostenbesparende maatregelen door een verdere mate van automatisering en het gebruik van offshoring. De concurrentie tussen aanbieders wordt scherper; klanten zijn daarbij steeds vaker bereid over te stappen naar een andere leverancier als ze daar een betere deal kunnen krijgen. PAC noemt als voorbeeld het ingenieursbureau Royal Haskoning dat Siemens als it-partner inruilde voor TCS.
Datacentra
PAC denkt verder dat er groei te vinden is op het gebied van clouddiensten, groene it en slimme meters. Maar het herstel van de Nederlandse ict-markt verloopt pas echt voorspoedig op het moment dat de overheid niet meer op de rem trapt bij ict-investeringen. PAC merkt dat de rijksoverheid de markt vaker inschakelt voor advies over kostenbesparingen, zoals bij het terugdringen en consolideren van het aantal datacentra van 64 naar vijf.