De websites van de kranten van uitgeverij Wegener zijn weer online. Zondag 2 oktober 2011 werden ze offline gehaald nadat er een virus was gedetecteerd op externe advertentieservers. Het virus, genaamd fakealert!grb, uitte zich via de economie- en beurspagina's. Het gaat om een valse virusscanner die bestanden en documenten op computers installeert.
De economie- en beurspagina's kampen nog steeds met problemen. Wegener raadt mensen die de Wegener-websites op 3 oktober 2011 hebben bezocht, de virusscanner te updaten. Het virus kan zich namelijk nog verspreiden, omdat het bij een externe partij is aangetroffen.
De getroffen websites zijn die van PZC, De Gelderlander, De Stentor, Twentsche Courant Tubantia, Eindhovens Dagblad, Brabants Dagblad en BN De Stem. In advertenties op de economische pagina's werd malware aangeboden. De papieren kranten zijn maandag 3 oktober 2011 gewoon verschenen. Dat was tijdens een computerstoring begin augustus 2011 anders. Toen konden er door een storing tussen servers bij Getronics geen papieren kranten verschijnen.
Internetsite Tweakers meldt dat ook Nieuws.nl, NRC, Sanoma en Reed Business gebruikmaken van dit advertentienetwerk. Dit betekent dat miljoenen internetters getroffen kunnen zijn door het trojaanse paard.
Minister Piet Hein Donner heeft toch gelijk, we moeten terug naar pen en papier.
Op een computer van een relatie heeft zich de besmetting al op zaterdagmorgen voorgedaan.
Dit was overgens op de normale pagina’s van het Brabants Dagblad.
Gelukkig, wel met wat moeite, kunnen verwijderen.
“Wegener raadt mensen die de Wegener-websites op 3 oktober 2011 hebben bezocht, de virusscanner te updaten.”
Als het zo eenvoudig is, dan had Wegener de websites tijdig zelf moeten updaten en dit niet achteraf overlaten aan potentieel miljoenen individuele gebruikers.
Slechte beurt voor Wegener!
Ben benieuwd of de beheerder die de webserver gebruikte om te surfen op Internet (en daarmee het systeem besmette) ook nog een baan heeft..
Daar gaan we weer: men zou eens kunnen overwegen een iets robuuster besturingssysteem (rechtenstruktuur, firewall etc.) te gebruiken bij dit soort toepassingen 😉
Jeroen: besef je dat je ‘bij dit soort toepassingen’ het hebt over de klanten die surfen op internet en hun besturingssytemen (oftwel: iedereen)? Ik denk dat Wegener zijn externe partners beter moet screenen (maar lastig als dat degene zijn die geld in het laadje brengen, die ongetwijfeld voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten..)
Emanuel, je hebt gelijk, tenzij het de beheerder was die de webserver gebruikte om te surfen op Internet, zijn het in dit geval bepaalde externe partners die de rommel uploaden…