Microsoft tijdens een conferentie (Build) in Anaheim de introductie gedaan van de nieuwste versie van het besturingssysteem Windows. Windows 8 is gepresenteerd voor de ontwikkelaars van programma’s en is momenteel te downloaden van de website van Microsoft.
Deze release is voornamelijk bedoeld voor de schrijvers van programmatuur maar de meeste it-pro’s hebben ook al een versie gedownload. Er zijn twee versies in de omgang, een werkstation versie en een server versie. Natuurlijk zijn er verschillen tussen beide maar opmerkelijk is wel dat Microsoft ervoor heeft gekozen om zowel bij de werkstation als server versie te kiezen voor de Metro interface. Dit is een schil over Windows heen die er gelikt uitziet. Echter als it’er zit ik niet te wachten op veel poespas op mijn server. Gelukkig is deze Metro interface wel gemakkelijk uit te schakelen middels een register sleutel. Naast het feit dat Windows 8 op pc’s kan draaien is deze versie ook geschikt voor de tablet markt. Google’s Android en Apple’s IPad krijgen hier dus een leuke concurrent bij.
Door een andere programmeermethode te gebruiken en het op de achtergrond starten van services terwijl de gebruiker al kan inloggen heeft Microsoft ervoor gezorgd dat de computer sneller opstart dan de huidige versie. Op internet zijn een aantal filmpjes te vinden waarin de opstarttijd tien seconden duurt. Hoelang dit in de praktijk straks zal zijn is nog even te bezien. Op mijn eigen machine haal ik echter deze tijd niet. Maar in vergelijking met Windows 7 is de opstarttijd tot het inlogscherm zeker sneller.
De herstelmogelijkheden binnen Windows 8 zijn aangepast. Waar je nu vaker de installatie-dvd moet zoeken om je machine weer te verlossen van alle geïnstalleerde programma’s en andere eigenaardigheden is het binnen Windows 8 nu mogelijk om met een druk op de knop je systeem terug te zetten alsof je een nieuwe installatie hebt gedaan. Alle persoonlijke instellingen, documenten en alles wordt verwijderd, dus voorzichtigheid is geboden.
Het pauzeren van kopieeracties is nu ook een mogelijkheid. In hoeverre je deze feature vaak zult gebruiken durf ik nu niet te zeggen maar is een leuke gimmick. Persoonlijk mis ik deze optie niet in de huidige versie van Windows en zit ik er ook niet op te wachten. Ik zie op het eerste oog geen reden om dit te gebruiken.
Iets anders dan de “pauzeer kopieer actie” gimmick is de ingebouwde virusscanner. In deze eerste versie heeft Microsoft de Windows Defender applicatie (voorheen alleen malware scanner) uitgebreid met een anti-virus functie. Deze scanner kan in mijn ogen wel concurreren met de bestaande virusscanners van McAfee, Sophos, Norton enz. Waarom Microsoft niet heeft gekozen om ForeFront verder te promoten is mij niet duidelijk. Qua belasting van het systeem is deze scanner in ieder geval lichter dan de versie van McAfee of Norton.
Virtualisatie
Microsoft zet de trend door op het gebied van virtualisatie met Hyper-V. Naast een aantal verbeteringen op server niveau is er nu ook de mogelijkheid om gebruik te maken van Hyper-V op het werkstation. Hiermee wordt de 'Windows XP'-mode van Windows7 verder ontwikkeld. De XP-mode draaide nog op Virtual PC en is gebaseerd op oudere technieken. Met de komst van Hyper-V op het werkstation kun je meerdere virtuele machines draaien om eventuele testen mee uit te voeren. Tevens is in de server versie nu ook de mogelijkheid gekomen om je virtuele machines te repliceren naar andere hyper-v servers. Je hoeft geen gedeelde opslag te hebben om te repliceren. Het is ook mogelijk met lokale schijven om je VM's te repliceren.
Hyper-V, op de server editie, geeft nu ook de mogelijkheid om je virtuele machines te repliceren naar andere (stand-by) Hyper-V servers. Met deze, en andere nieuwe functionaliteiten, maakt Microsoft een sprint om de andere leveranciers zoals VMWare (ESX) en Citrix (XenServer) in te halen. VMWare is momenteel nog steeds marktleider op het gebeid van virtualisatie. Maar ik denk wel dat Microsoft Hyper-V samen met Citrix XenServer een goede kans maakt om VMWare het vuur aan de schenen te leggen. Een goede concurrentie maakt het alleen maar beter voor het bedrijfsleven in deze.
Conclusie
Microsoft heeft met Windows 8 een goede stap gezet in de markt van de tablets. Daarnaast is het mogelijk om de nieuwe versie te installeren op de hardware die men momenteel ook heeft om Windows7 te draaien. Hoewel deze versie nog zeker niet af is en er gegarandeerd features zullen vervallen en nog worden toegevoegd vind ik het persoonlijk een mooie opvolger van Windows 7. Of bedrijven moeten wachten met hun upgrade van Windows XP naar Windows 8 zou ik niet doen. Tussen de EOL (End of Life) van XP en het goed doorontwikkelen van applicaties voor Windows 8 zit nog veel ruimte.