De rijksoverheid moet de gunning van vaste telefonie aan KPN, in het kader van OT2010, intrekken. De rechtbank in Den Haag heeft dat besloten in een kortgeding aangespannen door Tele2, omdat er nog bezwaarprocedures lopen. Zodra er beslissingen zijn genomen in deze procedures en Opta en het College ven beroep voor het Bedrijfsleven akkoord gaan, mag de rijksoverheid de klus geven aan de kandidaat naar keuze. Er kan ook een nieuwe aanbesteding voor vaste telefonie komen, waarbij alle partijen opnieuw kunnen bieden.
Tele2 en KPN spannen inmiddels al een jaar lang rechtszaken tegen elkaar aan over het contract van OT2010. In eerste instantie was het contract aan Tele2 gegund, maar dit werd ingetrokken nadat KPN bezwaar maakte. KPN was eerder uitgesloten van de opdracht op grond van oneerlijke concurrentie, maar dit werd in de rechtszaal ongegrond verklaard. Hierdoor was KPN weer terug in de race, die het telecombedrijf ook won. Door de uitspraak van de Haagse rechtbank op 28 september 2011 staat dit echter weer op losse schroeven.
OT2010 is een omvangrijk project, waarbij ruim tweehonderd overheidsinstanties van vaste telefonie moeten worden voorzien. Dit contract heeft dan ook een waarde van om en nabij de 120 miljoen euro, gespreid over zes jaar.
Vertraging
Het project is erg uitgelopen, want – zoals de naam doet vermoeden – had het contract eigenlijk eind 2010 moeten ingaan. Nu wordt dit waarschijnlijk pas eind 2011, een vertraging die het programma per maand maar liefst een miljoen euro zou kosten. Op 12 september 2011 werd bekend dat KPN die extra kosten van OT2010 gaat vergoeden. Er zit wel een addertje onder het gras, want KPN betaalt deze alleen wanneer de opdracht definitief aan dit bedrijf wordt gegund.