Opnieuw is de behandeling van de nieuwe aanbestedingswet door de Tweede Kamer tot nader order uitgesteld. Het is zelfs onzeker of de behandeling nog dit kalenderjaar zal plaatsvinden. Brancheorganisatie ICT~Office betreurt dit en denkt dat het uitstel een schadepost voor ict-bedrijven oplevert.
Volgens ICT~Office is de nieuwe aanbestedingswet hard nodig om noodzakelijke verbeteringen te brengen voor ict-bedrijven. De administratieve lasten voor bedrijven worden volgens de brancheorganisatie verlaagd door de introductie van de standaard eigen verklaring en de uniforme integriteitstoets. ICT~Office is daar tevreden over. ‘Ict-bedrijven hebben al jaren last van onredelijke aanbestedingseisen en contractsvoorwaarden. Ook hierin voorziet het wetsvoorstel. Wij roepen de Tweede Kamer op de aanbestedingswet op korte termijn te behandelen. Ict-bedrijven wachten al te lang. De inspanningen die met administratie zijn gemoeid, brengen hoge en onnodige kosten met zich mee.'
Aanpassingen
In juni 2010 riep ICT~Office de politiek al op om bij de nieuwe aanbestedingswet oog te hebben voor de belangen van ict-bedrijven. Door aanpassingen aan de aanbestedingswet kunnen bedrijven uit het midden- en kleinbedrijf makkelijker meedoen aan aanbestedingen van de overheid. De eisen aan de jaaromzet moeten in redelijke verhouding staan tot de opdracht. Daarnaast komt er. een einde aan de verschillende formulieren die aanbestedende diensten gebruiken.
Branchevereniging ICT~Office vindt dat de overheid voorbijgaat aan de praktijk van ‘eenzijdige en onuitvoerbare contracten' en ‘kosten van inschrijven bij een aanbesteding'. ‘Het wetsvoorstel voorkomt niet dat veel bedrijven buiten de boot van de overheidsmarkt vallen. Daarnaast krijgt de overheid vrij spel bij het opzadelen van ict-bedrijven met wurgcontracten. Het wetsvoorstel draagt tevens niet bij aan een effectieve en efficiënte besteding van publieke middelen', schreef de branchevereniging in juni 2010 in een verklaring.
De overheid is een enorme sta in de weg, vooral op ICT gebied. Ambtenaren die geen enkel verstand hebben van automatisering, anders waren ze geen ambtenaar geworden, houden de vooruitgang tegen. Op mijn vakgebied de taxibranche, is de IVW en Politiek al ruim 8 jaar bezig om de Boord Computer Taxi (de BCT)ingevoerd te krijgen. Veel bedrijven investeren niet in vooruitgang. Omdat iedereen wacht op een apparaat uit 1990, de BCT, durven ze door het ongewisse, waarin ze al jaren verkeren, geen investeringen te doen. Het is een grote schande en kapitaal vernietiging.
Waarom wordt de behandeling uitgesteld? Kan de auteur van het artikel daar iets over zeggen?