Het landelijk elektronisch patiëntendossier (epd) gaat over in een regionale variant, mits de huisartsen bereid zijn hiervoor een vergoeding te betalen. Vijf zorgkoepels willen samen met het Nationaal Instituut ICT in de Zorg (Nictiz) in juli 2012 een regionaal platform beschikbaar maken, waarop huisartsenpraktijken en apothekers de gegevens van een patiënt uit de regio kunnen opvragen. Geen nieuw systeem, maar een voortborduursel op het Landelijk Schakelpunt (LSP) dat de overheid in eerste instantie heeft opgestart.
Het is nog niet zeker dat het regionaal epd er komt. Als er voor 1 november 2011 niet een geruime meerderheid zorgaanbieders is die voor deze oplossing kiest, dan kan de stekker er alsnog worden uitgetrokken. Overkoepelende organisaties die meewerken aan dit project zijn LHV, NHG, VHN, KNMP en NVZA.
Toch mogen de gegevens niet zomaar worden gedeeld. Patiënten moeten hiervoor eerst toestemming geven. 'Zo zullen mensen die de komende maanden naar huisarts of apotheek gaan de vraag krijgen of ze hierin toestemmen', zegt Paul Habets van LHV. 'Het inmiddels ontwikkelde LSP kan niet zomaar wegvallen, want dit wordt al jaren door sommige huisartsenposten gebruikt.' Ongeveer 15 procent van de zorgaanbieders werkt nu met het LSP.
Doorgeefluik
Het LSP moet wel aangepast worden voor de commerciële, regionale versie van het epd. Er worden momenteel gesprekken gevoerd met softwareleveranciers. Zo moet het mogelijk worden om patiënteninformatie te communiceren tussen huisarts, apotheek en huisartsenpraktijk in de regio. Daarnaast moeten medicatiegegevens worden gedeeld. Het LSP wordt een doorgeefluik.
Projectleider Edwin Velzel: 'Het LSP is puur een infrastructuur om dingen op te vragen. Er worden geen medische gegevens in opgeslagen. Er kan alleen in worden opgezocht bij welke huisarts of apotheek een patiënt zit en vervolgens wordt vanuit de database van die huisarts de benodigde informatie gehaald.'
Nu het elektronisch patiëntendossier wordt overgenomen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, valt ook de overheidsfinanciering weg. Velzel: 'Zorgverzekeraars hebben toegezegd de benodigde tien miljoen per jaar te financieren. Dat komt op zestig cent per inwoner.'
Hoogste standaard beveiliging
Er gaat niets veranderen aan de veiligheid van LSP. Volgens Velzel gaat het om de beste beveiliging die in Europa wordt gebruikt. 'De laatste tijd heeft de ict van de overheid met Diginotar een mindere tijd doorgemaakt, maar LSP werkt niet met internet. Gebruikers hebben een pas, die door de systemen direct gekoppeld is aan het BIG-register voor zorgverleners. Bovendien zorgt de overheid voor de uitgave van die passen.'
De infrastructuur, het LSP, blijft tot medio 2012 in handen van Nictiz. Het is de bedoeling dat er een apart servicecentrum Zorgcommunicatie ontstaat dat dagelijks het systeem in de lucht houdt en zorgt voor verdere ontwikkeling.
Quote:
Hoogste standaard beveiliging
Er gaat niets veranderen aan de veiligheid van LSP. Volgens Velzel gaat het om de beste beveiliging die in Europa wordt gebruikt. ‘De laatste tijd heeft de ict van de overheid met Diginotar een mindere tijd doorgemaakt, maar LSP werkt niet met internet. Gebruikers hebben een pas, die door de systemen direct gekoppeld is aan het BIG-register voor zorgverleners. Bovendien zorgt de overheid voor de uitgave van die passen.’
Correct, aansluiten aan het LSP kan alleen via een verbinding van een ZSP, ofwel een Zorg Service Provider. Echter de systemen van de huisartsen zelf, die dan met een kabeltje en een router aan het ZSP Netwerk hangen, hangen over het algemeen met een ander kabeltje ook aan het internet. De ZSP is alleen verantwoordelijk tot en met de ZSP Router, de arts zelf voor de beveiliging van zijn eigen systeem. En laat er nou maar erg weinig artsen zijn die verstand hebben van ICT en Systeembeveiliging…. Via een slecht gepatchte server van een arts kan je dus relatief eenvoudig het ZSP netwerk op, je dan voordoen als arts, en gegevens opvragen.
Niet alle Artsen gebruiken de individuele pas, je kan namelijk ook een Server Certificaat vragen. In dat geval is er geen pas nodig om gegevens op te vragen bij andere LSP systemen.
quote Erwin:
Niet alle Artsen gebruiken de individuele pas, je kan namelijk ook een Server Certificaat vragen. In dat geval is er geen pas nodig om gegevens op te vragen bij andere LSP systemen.
hm servercertificaten, Diginotar, ring a bell 🙂