In mijn vorige artikel heb ik de voordelen belicht van het freelancen in de ict-sector. Financiële- en andere risico’s, al dan niet terecht, zijn voor potentiële freelancers vaak een belemmering om te doen wat ze leuk vinden. Ik zal nu je enkele maatregelen beschrijven waardoor de risico's verminderd of weggenomen worden.
Mijn eigen start is een mooi voorbeeeld van hoe het niet moet. Toen ik nog maar enkele weken was begonnen met freelancen heb ik een huis gekocht waarvan ik de maandelijkse lasten met een reguliere baan niet zou kunnen dragen. Dat valt redelijk onder de categorie 'bruggen achter je verbranden'. Had ik al vermeld dat ik alleenverdiener ben met drie kleine kinderen?
Er hing dus nogal wat af van het succes van mijn kersverse onderneming. Niet alleen zou ik met het hele gezin weer moeten verhuizen als het niet zou lukken, ook zouden we met een enorme restschuld achterblijven.
Nadat mijn eerste opdracht die ik had aangenomen voor 2,5 maand onverwacht werd ingekort ('We hebben maar budget voor honderd uur') en ik enkele maanden door diverse factoren zonder opdracht kwam te zitten werd het ineens wel erg vervelend.
In de vier jaar volgend op mijn start heb ik enorm veel geleerd, waar ik jou graag van wil laten profiteren.
Bezint eer ge begint
Weet wat je vreest; maak eerst een inventarisatie van de risico's: zet op een rijtje wat er mis kan gaan op de korte en de langere termijn. Ga vervolgens na wat de gevolgen van het worst-case scenario zouden zijn. Laat je hierdoor niet afschrikken, maar schat de kans in dat dit scenario realiteit wordt en zoek uit hoe je de kans en impact van de geïnventariseerde risico's kunt verkleinen.
Waarschijnlijk is het grootste risico dat je niet aan de bak komt. Bepaal daarom vooraf je positie in de markt door de freelance-jobsites af te struinen en te kijken of er functies bijzitten waar jouw specifieke kennis en ervaring op aansluit. Ga niet al reageren op opdrachten om te zien wat voor kans je maakt om daadwerkelijk uitgenodigd te worden. Het is een klein wereldje en wanneer je de naam krijgt geen serieuze kandidaat te zijn is daar weer lastig vanaf te komen wanneer het 'voor het echie' is.
Jouw kennis en ervaring zijn de belangrijkste voorwaarden om opdrachten te verwerven! Als je nog niet minstens een jaar of drie op senior-niveau hebt gewerkt dan zou ik mij nog eens goed achter de oren krabben.
Als je alles op een rijtje hebt gezet dan zul je zien dat het allemaal wel meevalt met de risico's en dat ze helemaal niet zoveel groter zijn dan bij een reguliere baan.
Leer ‘Het Spel’ kennen
Toen ik net was begonnen met freelancen zat het met de technische kennis wel goed, maar op het gebied van alle niet-technische zaken kwam ik jammerlijk tekort. Gebrek aan kennis over hoe mij te profileren, op welke opdrachten te reageren, onderhandelen en hoe het wereldje werkt heeft mij in het eerste half jaar van mijn onderneming tienduizenden euro's aan gederfde omzet en een hoop kopzorgen gekost.
Voordat ik met freelancen begon had ik wel enkele boeken over freelancen gekocht, maar omdat ze veel te algemeen waren had ik er eigenlijk niets aan. Door de over het algemeen langdurige opdrachten, hoge eisen aan kennisniveau en belangrijke rol voor intermediairs is de freelance ict-markt fundamenteel anders dan in de meeste sectoren. Als ik voor mijn start een goede kennisbron had gehad die wél goed aansloot op mijn situatie dan had ik een hoop beginnersfouten kunnen overslaan en was mijn start een stuk minder problematisch geweest.
Dit besef was voor mij ook een belangrijke motivatie om mijn boek te schrijven.
Je belangrijkste verzekering
Wanneer je even tussen twee opdrachten inzit of op vakantie gaat, zou het wat sneu zijn om meteen bij de voedselbank te moeten aankloppen. Dit kan je gelukkig voorkomen door een solide buffer op te bouwen, zodat je toch nog inkomen hebt wanneer er even niets binnenkomt. Ik hou een buffer aan van vijf maanden; ik acht de kans dat ik langer zonder opdracht kom te zitten erg klein. Na een spannend avontuur met Icesave heb ik dit bedrag bij verschillende banken ondergebracht, zodat ik zeker weet dat het geld ook toegankelijk is wanneer ik het nodig heb.
Verzeker de risico’s
Veel freelancers nemen al dan niet bewust grote risico's door zich onvoldoende te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid of aansprakelijkheid. Begrijpelijk, want met name de arbeidsongeschiktheidsverzekering is peperduur. Hij is echter ook onmisbaar, want mocht ik onverhoopt arbeidsongeschikt raken dan heb ik weinig behoefte om voor de rest van mijn leven van de bijstand rond te moeten komen.
Daarnaast kun je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten voor als je bijvoorbeeld een laptop laat vallen, en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zodat je niet opdraait voor schade die je eventueel veroorzaakt door een beroepsmatige fout.
Conclusie
Zoals je ziet zijn de meeste risico's vrij eenvoudig te ondervangen door je buffer, goede informatie en een gedegen voorbereiding.
Naast je uitstekende technische vaardigheden is het erg belangrijk dat je voldoende kennis hebt van het wereldje, zodat je je op de juiste manier kunt presenteren en succesvol kunt onderhandelen.
Zo komt die leuke freelance opdracht zeker dik in orde!
Freelancen in de ICT
Het boekje ‘Freelancen in de ICT' is geschreven voor mensen die overwegen te gaan freelancen in de ict-sector of net zijn gestart. ‘Freelancen in de ICT' is een kort en bondig geschreven boekje waarin de voor- en nadelen van het freelancen op een rijtje gezet wordt. Verder wordt er veel aandacht gegeven aan de benodigde vaardigheden, de regels van het spel en valkuilen.
De eerste twaalf pagina's zijn in te zien op mijn website en Computable lezers krijgen 20 procent korting op de winkelprijs.
Neem dus vooral even een kijkje op http://www.gerapeldoorn.nl/boek en gebruik de kortingscode ‘Computable5' als je het boek wilt bestellen.
Freelance jobsites bieden geen reele kijk op vraag naar freelancers. Veel vacatures zijn niet voor het “echie” en sommige zijn dubbel.
Een arbeids ongeschiktheids verzekering kan duur zijn maar ook goedkoop het is maar net wat je wilt verzekeren. Je kan jezelf verzekeren tegen elke ziekte dag en tegen elk gebrek. Dat is echter heel duur.
Je kan ook je 5 maands buffer gebruiken om de eerste 5 maanden niets betaald te krijgen bij arbeidsongeschikheid. Wil je jezelf verzekeren zodat je niet meer hoeft te werken of als je echt niet meer kan. Ik zit er persoonlijk niet op te wachten om betaald thuis te zitten dus ga liever iets anders doen en ga liever met de taxi naar mijn aangepaste werkplek in mijn rolstoel dan thuis zitten. Al met al scheelt dat veel in verzekeringspremie. Voordeel je kan je 5 maandsbuffer uitbouwen tot 12 maandsbuffer waardoor de premie nog verder omlaag kan. Een goed site om verzekeringen af te sluiten en te vergelijken is de website van “dat is het verschil” (nee, ik heb geen aandelen in dat bedrijf)
PS: Neem een WA verzekering voor bedrijven, kost geen drol kan een hoop ellende besparen.