Windows Phone Mango, de nieuwste variant van het Microsofts Windows Phone-besturingssysteem voor smartphones, is over twee weken beschikbaar om op nieuwe telefoons te worden gebruikt. De versie heet Windows Phone 7.5, (WP7) maar heeft de bijnaam Mango gekregen.
Dit meldt Brandon Watson, directeur Windows Phone 7 bij Microsoft op zijn Twitter-account. Hij adviseert gebruikers te wachten op de officiële versie en niet de releases te downloaden die eerder deze maand uitlekten. Dit, in verband met beveiligingseisen. Zodra Mango beschikbaar is worden gebruikers via Microsoft en de fabrikanten van mobiele telefoons op de hoogte gesteld. Ze kunnen dan upgraden naar het nieuwe besturingssysteem Windows Phone 7.5.
Steve Ballmer, zei tijdens de Build-ontwikkelaarsconferentie in Anaheim, dat Windows Phone 7.5 moet leiden tot meer marktaandeel van Microsoft in de markt voor smartphones. Dat is nu nog minimaal, maar door diverse omstandigheden lijkt het tij voor Windows Phone in het voordeel van Microsoft te keren. Ballmer hoopt binnen een paar jaar een nummer drie positie te kunnen innemen, achter Google Android en Apple iOS.
Merkbekendheid
Volgens analistenbureau NPD Group Connected Intelligence krijgt met name Android last van Windows Phone 7. Google Android heeft een marktaandeel van 40 procent in de markt van besturingssystemen voor smartphones. In 2011 had 50 procent van alle verkochte smartphones het Android besturingssysteem. Maar volgens Connected Intelligence-analist Linda Barrabee overweegt 44 procent van de smartphone-gebruikers een Windows Phone 7 (WP7) aan te schaffen. Microsoft moet dan wel wat meer aan zijn merkbekendheid doen: veel gebruikers weten niet eens af van het bestaan van Windows Phone 7. Microsoft kan in ieder geval op hulp van Nokia rekenen die voortaan zijn smartphones uitrust met Windows Phone 7.
Dus doel is bij MS: meer marktaandeel.
Bij Google is dat: een open platform waarop iedereen talloze toepassingen op kan draaien (en daardoor meer marktaandeel)
Bij Apple: het creeeren van een vlekkeloze en unieke gebruikerservaring (en daardoor meer marktaandeel)
@WL van Geldrop: natuurlijk gaat het om marktaandeel! En daar verdienen Google en Apple ook hun geld mee. En laat me niet lachen: een ‘unieke gebruikerservaring’. Absoluut niet waar, als Apple het alleen daarom doet, dan kunnen anderen dat ook. Maar ja, als dat gebeurt, dan ga je als Apple de ander aanklagen. En dan gaat het niet om ‘ervaring’ maar om geld. Apple wil monopolist zijn, terwijl MS dat eigenlijk al lang is. Zoek de verschillen.
En het MS platform is ook dusdanig dat eenieder daar apps voor mag en kan ontwikkelen.