Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) moet 51 miljoen euro bezuinigen. Dat wil het zelfstandig bestuursorgaan doen door slimmere inzet van ict. Wat dit precies behelst, is nog onduidelijk. Wel mogen personeelsleden adviezen geven over waar slimmere oplossingen moeten worden ingezet. Daarnaast onderzoekt het COA of het minder ict-capaciteit kan inhuren. Een lopende aanbesteding voor de inhuur van ict voor de komende vier jaar, geraamd op een totaalbedrag tussen de 28 miljoen en 39 miljoen euro, is tijdelijk stopgezet en wordt aangepast.
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), dat als zelfstandig bestuursorgaan (zbo) valt onder het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, heeft te maken met een opgelegde bezuiniging van 51 miljoen euro en met een verminderde instroom van vluchtelingen. De instelling kondigde aan zeven opvanglocaties te sluiten en het personeelsbestand op het hoofdkantoor in Rijswijk met 40 procent te verminderen. Bewoners van de sluitende locaties verhuizen voor 1 maart volgend jaar naar opvanglocaties elders in het land.
Een woordvoerder kon niet aangeven wat het COA bedoeld met ‘slimmere inzet van ict’. Hij kon ook niet zeggen of er bepaalde taken bij het COA voor een verregaande automatisering in aanmerking zouden komen. De directie blijkt het allemaal nog te moeten uitdokteren. Wel zegt hij dat het personeel nauw betrokken wordt de nadere invulling van deze operatie. Medewerkers kunnen dan bijvoorbeeld aangeven waar zij denken dat met behulp van ict kostenreducties te behalen zijn.
Nieuwe tender
Daarnaast bekijkt het COA of het inhuren van ict-diensten anders kan worden opgezet. Een daarvoor opgezette aanbesteding is een aantal weken geleden stopgezet en wordt in aangepaste vorm naar verwachting over een paar weken opnieuw uitgeschreven. De zegsman zegt dat de stopzetting in het licht van de reorganisatie en de bezuiniging moet worden gezien.
Opvallend is dat het COA een behoorlijke stevige aanbesteding had uitgeschreven en voor de komende vier jaar een totale verwachte uitgave van tussen de 28 miljoen en 39 miljoen euro aan ict-diensten had begroot. De tender bestond uit vier percelen: verreweg het grootste perceel was management en advisering op het snijvlak van business en ict (geraamde waarde tussen 16 miljoen en 22 miljoen euro), gevolgd door een perceel softwarebouw en operationeel beheer (7-10 miljoen euro). De kleinere percelen waren ondersteuning van een Progress-maatwerkapplicatie (2-3 miljoen euro) en de inhuur van zzp’s (3-4 miljoen euro). Niet duidelijk is nog hoe de begroting van de nieuwe aanbesteding eruit ziet.
Ict-partners
In 2007 sloot het COA een vierjarige mantelovereenkomst voor ict-diensten af met een totale geraamde waarde van zestien miljoen euro. De partijen die toen wonnen, waren Capgemini, Logicacmg en Ordina (management en advisering), Atos Origin, Capgemini en Logicacmg (softwarebouw) en BT, Capgemini en Logicacmg (operationeel beheer).
Vorig jaar schafte het COA het bestek- en calculatiepakket IBIS van Brink Automatisering aan om zijn opvanglocaties efficiënter te beheren.
Als je het artikel leest “Het zelfstandig bestuursorgaan wil bezuinigen door onder meer een slimmere inzet van ict. Wat dit precies behelst, is nog onduidelijk. Het personeel wordt nauw betrokken bij de nadere invulling van deze operatie. Medewerkers mogen bijvoorbeeld aangeven waar slimmere oplossingen kunnen worden ingezet en waar zij denken dat met behulp van ict kostenreducties te behalen zijn” lijkt het erop alsof voorheen die betrokkenheid van het personeel ongewenst was en het budget onuitputtelijk. Nu er bezuinigd moet worden heeft het management klaarblijkelijk het licht gezien.