Ict-dienstverlener PQR krijgt de opdracht voor de inrichting van de ict-infrastructuur van de gemeente Hollands Kroon. Deze nieuw te vormen gemeente, die bestaat uit Anna Paulowna, Niedorp, Wieringermeer en Wieringenis, is onder meer gestart met de voorbereidingen van een nieuwe ict-omgeving die vanaf 1 januari 2012 moet werken.
PQR bepaalt gezamenlijk met de systeembeheerders van de vier gemeenten wat nodig is aan ict-voorzieningen voor de nieuwe gemeente Hollands Kroonorzieningen. De bestaande ict-omgevingen dienen tot één infrastructuur samengevoegd te worden. Op basis van de aanbesteding heeft PQR een voorstel uitgewerkt voor een flexibele en geautomatiseerde infrastructuur.
PQR is blij met de gunning van de openbare aanbesteding ‘ICT System Integrator' ten behoeve van de fusiegemeente, aldus Bas ter Heurne, sales manager bij PQR. 'Voor de inrichting van een uniforme werkplek wordt gebruik gemaakt van Citrix XenApp 6, waardoor de gebruikers overal en altijd verbinding kunnen maken met de corporate desktop en applicatieset van de gemeente Hollands Kroon. Microsoft App-V wordt ingezet om de applicaties te virtualiseren en daarmee het applicatiebeheer te vereenvoudigen. Daarnaast passen we in de nieuwe omgeving Citrix, VMware vSphere, RES Software, HP-servers en NetApp-storagetechnologie toe. De oplossing is gebaseerd op een best practice die PQR vaker bij soortgelijke gemeenten heeft geïmplementeerd.'
Gemeente Hollands Kroon
De gemeenten Anna Paulowna, Niedorp, Wieringen en Wieringermeer vormen samen per 1 januari 2012 de gemeente Hollands Kroon. De gemeente Hollands Kroon is gelegen in de Kop van Noord-Holland en zal net als de gefuseerde gemeenten onderdeel zijn van de samenwerkingsregio de Noordkop. De nieuwe gemeente Hollands Kroon heeft straks 22 dorpskernen, 47.000 inwoners en een oppervlakte van 620 vierkante kilometer.
PQR heeft zeker genoeg ervaring om dit soort trajecten goed af te ronden. Maar dat weer een aantal gemeenten denken dat ze door het samenvoegen en vernieuwen van hun ICT omgeving op de kosten kunnen besparen vind ik zeer naief!
Alleen het opdoen van kennis en ervaring om zelf het beheren van deze nieuwe omeving uit te kunnen voeren( XenApp, VMware, SAN, RES, App-V etc) gaat zeker veel tijd en geld kosten. Ik ben benieuwd wanneer deze gemeenten denken dat hun ROI bereiken! En hoe dit in de business case opgebouwd is.
En nog een opmerking: ik ben het niet eens met ”
Microsoft App-V wordt ingezet om de applicaties te virtualiseren en daarmee het applicatiebeheer te vereenvoudigen”.
Zeker als je al weet hoe lang het updaten van een package gaat duren, hoe veel kennis je hiervoor nodig hebt en hoe dit getest moet worden voordat hij in productie opgenomen wordt en nog meer zaken. Dus “vereenvoudigen” zit er zeker niet in, wat mij betreft!