De Duitse tussenhandel verkoopt ‘gewoon’ de Samsung-tablet Galaxy Tab 10.1. Het eerder opgelegde verkoop- en adverteerverbod geldt namelijk alleen voor Samsung zelf en niet voor de retailers. Gevolg: de tussenhandel koopt de Galaxy Tab 10.1 in andere landen in om die vervolgens aan de Duitsers te slijten.
De rechter in Duitsland legde Samsung eerder een permanent verkoopverbod op voor de Galaxy Tab 10.1, maar hield in zijn uitspraak geen rekening met de retailers. Die hadden de tablet inmiddels op voorraad liggen en proberen deze nu aan de man te brengen. Daarnaast is het voor de tussenhandel mogelijk om de Samsung-tablet in andere landen te kopen, zodat zij hun voorraad op peil kunnen houden.
De omzeiling van het verkoopverbod is zelfs zo eenvoudig dat andere landenkantoren van Samsung aan de Duitse retailers kunnen verkopen. Samsung zou dus zijn Duitse voorraad Galaxy Tab 10.1-tablets kunnen verplaatsen naar andere landen om ze vervolgens weer via de tussenhandel in Duitsland te laten terugkomen.
Galaxy S, S II en Ace
In Nederland heeft de rechter de verkoop van de Galaxy S-, S II- en Ace-smartphones vanaf 13 oktober 2011 verboden. Het verbod is echter alleen gebaseerd op de scroll-functie van de toestellen en als Samsung deze functie voor die datum weet aan te passen, kunnen ze de toestellen gewoon blijven verkopen.
Mocht Samsung niet op tijd met aanpassingen komen, dan kunnen de Nederlandse retailers ook het verkoopverbod omzeilen door toestellen uit het buitenland te halen. De uitspraak van de Nederlandse rechter is namelijk net als in Duitsland niet van toepassing op de tussenhandel.
Ach zo zie je maar weer hoe de rechters onwaarschijnlijk ver van het echte leven verwijderd zijn. Er zijn er zoveel die leven in een ivoren torentje en niet weten hoe het in de maatschappij echt werkt. Regelmatig hoor ik de praktijk verhalen van advocaten met de meest ongeloofelijke beslissingen omdat zo’n rechter er niets van begrijpt. Dit keer eindelijk eens leuk voor de consument.
Beste Erik,
Dit hoeft niet per se aan de rechters te liggen: als een advocaat niet zo scherp is om ook een uitgebreider verkoopverbod dan enkel en alleen voor Samsung zelf te vorderen, mag de rechter niet zomaar zelfstandig een veel verder gaand verbod opleggen. Ik ga er van uit dat voor deze zeer media-gevoelige zaak en overigens ook bij de meeste overige ICT-geschillen de nodige deskundigheid door de rechtbank wordt ingeschakeld. Maak het dus a.j.b. niet zo simpel en zwart-wit op het niveau van “het zijn allemaal zakkenvullers”.