De nieuwe gezelligheid van smartphones en tablets waarmee we ons ten kantore begeven is in een aantal opzichten een verrijking voor de werkomgeving. Vanuit beheersperspectief kan het echter behoorlijk wat hoofdpijn opleveren.
Veel van onze mobiele vrienden zijn namelijk nogal luidruchtig. Als tablets of smart phones in de buurt van een WiFi-netwerk komen, gaan ze schreeuwen om attentie van het draadloze netwerk. En als ze die aandacht niet krijgen, gaan ze gewoon nog meer HERRIE maken. Stel je bent in een grote ruimte waar een conferentie gehouden wordt, dan kan het voorkomen dat er meer dan tienduizend requests binnenkomen bij het open WiFi-netwerk. Dan wordt het heel lastig om het verkeer te prioriseren, en kun je beter stoppen met het draadloze netwerk beschikbaar te stellen. Gebruikers zullen er in dat geval weinig plezier meer aan beleven.
De essentie van dit voorbeeld zit hem in het feit dat mobiele clients op een nogal lompe manier omgaan met het WiFi-netwerk. Dat zit voor een deel in het device zelf, en voor een deel in de Apps die gebruikt worden. Het komt bij Apps regelmatig voor dat ze niet voldoende rekening houden met de situatie waarin ze gebruikt worden, waardoor ze een onnodig hoog beslag leggen op de beschikbare bandbreedte. Als dan het aantal devices groeit, neemt het aantal signalen vergelijkbaar toe en ontstaat er een ruis die het gemiddelde draadloze netwerk en de it-beheerder een flinke hoofdpijn bezorgt. Deze noise heeft over het algemeen namelijk een negatieve impact op de prestaties, wat resulteert in klagende gebruikers.
Ter nuancering is het belangrijk te melden dat laptops over het algemeen beschikken over verfijningsmechanismes voor de WiFi-verbinding. Op die manier kan je laptop op een slimme manier met het netwerk communiceren door bijvoorbeeld informatie in te winnen over de beschikbare capaciteit bij een bepaald access point. Daar de verscheidenheid aan clients alleen maar zal toenemen, hebben de leveranciers van de infrastructuur nog een flinke uitdaging te gaan. Hoe men het wendt of keert, het zal altijd de infrastructuur zijn die lijdt onder deze snelle verandering. Nu hoeven de leveranciers ook niet al te veel te klagen, want dankzij het gebruik van de hoeveelheid clients neemt de vraag naar draadloos lan alleen maar toe. Dat neemt niet weg dat vooral oudere draadloze netwerken nog een flinke kluif krijgen aan BYOD. De nieuwere zullen het allemaal uiteindelijk onder de knie krijgen.