In een vorig artikel schreef ik dat elk bedrijf zou moeten werken aan een cloud strategie. Als je over de cloud schrijft heb je als snel discussie over de definitie en over het bereik (scope) van de uitspraken en voorbeelden. In dit stukje opinie probeer ik een voorbeeld te schetsen waarom een strategie belangrijk is.
Kritische lezers stelden relevante vragen over het beginnen met cloud computing zoals;
– Hoeveel is flexibiliteit waard?
– Hoe groot is de kans van krimp of groei?
– Hoe belangrijk wordt data integratie bij het bedrijf?
– Hoe belangrijk is backup/restore?
– Hoe vaak is er cruciaal dataverlies?
Dit zijn vragen waarop je antwoord geeft in een business case en vormt overigens onderdeel van een risico analyse. Het zijn ook vragen die voor de hand liggen maar het is beter te kijken naar de bigger picture en ik heb een voorbeeld gevonden in video-on-demand. Ofwel een film kijken die gestreamd wordt over het internet.
Via de setup box van Ziggo kun je direct een film kijken en voor een beetje recente film betaal je vijf euro. Video Max heeft een App op Samsung waardoor je via je tv een film kunt selecteren en kijken. Kosten hiervoor zijn ook vijf euro voor een redelijke recente film.
Je zou zeggen dat die bedrijven dus goed bezig zijn, via nieuwe manieren films verhuren over het internet. Toch missen zij de cloud gedachte. In de Verenigde Staten heb je Netflix. Zij bieden ook video on demand aan en vragen hiervoor tien dollar per maand. Voor dat bedrag kun je onbeperkt films kijken. Om miljoenen Amerikanen te bedienen hebben zij de website opgezet via Amazon Webservices (AWS). Omdat het streamen van films veel bandbreedte kost hebben zijn hun cloud ook ondergebracht in het datacenter van de internetproviders. De films leggen daardoor maar een korte weg af en belasten niet het internet in het algemeen en kosten voor het verplaatsen van data is zodoende ook lager.
De vraag is: Hoe kunnen zij daar de films zo goedkoop aanbieden terwijl het hier zo duur is dat het nooit massaal aan zal slaan. Ik kan een aantal dingen bedenken: In Europa is de markt versnipperd en kunnen er geen goede deals gesloten worden met filmmaatschappijen en af te dragen kosten per bekeken film. Of de investeringen om een goed netwerk op te zetten zijn te hoog met een te groot risico. Of er zit een stuk regelgeving in de weg, maar kan daar niets over vinden.
Bedrijven zoals Movie Max, Veamer, XS4All, Ziggo et cetera bieden allemaal hun films aan voor dezelfde prijs. Die prijs is berekend op het verwachtte aantal bekeken films of iets dergelijks.
Maar wat gebeurt er als Netflix de markt betreedt en de filosofie uitrolt die ze in de VS hebben uitgerold. Dan wordt dat de feitelijke standaard en zal er geen film meer voor vijf euro gestreamd worden. Voor videotheken wordt dit de genadeklap en daarmee verdwijnt er gewoon een branche.
Dat is de kracht van cloud computing. Daarom adviseer ik bedrijven ook een cloud strategie te ontwikkelen. Dit kan dus op allerlei manieren. De potentie dat er één grote partij het initiatief neemt en de gehele markt op zijn kop zet is enorm en dit voorbeeld is niet uniek.
Natuurlijk kan cloud computing een kostenbesparing betekenen, je flexibiliteit vergroten en de werkwijze veranderen. Dit is onderdeel van een business case. Belangrijker nog is wat er in potentie mogelijk is met cloud computing wat een bedreiging kan vormen voor het voorbestaan van je bedrijf.
Niet elke bedrijfstak of groot bedrijf is direct vatbaar voor de cloud. Als je medische machines maakt met een enorme R&D-afdeling zal het niet zo snel gebeuren dat een bedrijf met een ander cloud filosofie jouw bedrijf hiermee in gevaar brengt. Maar als je de gemeente Amsterdam als voorbeeld stelt kun je best een case verzinnen waarin een gemeente enorm zou kunnen profiteren van een uniform systeem in de cloud.
Maar terug naar de video on demand. Deze kent ook nog een huidige bedreiging uit de cloud: Piraterij. Voor vijf euro per maand kun je een account nemen voor toegang tot nieuwsgroepen. Elke film die je kunt huren kun je ook fullspeed downloaden. Een deel van die downloaders kan best geconverteerd worden naar betaalde Netflix gebruikers. Net zoals veel muziekliefhebbers (zoals ik) tien euro betalen om met Spotify naar alle muziek te mogen luisteren.
In een volgend 'adopt or die'-artikel ga ik in op de toekomst van de it-afdeling.
Tot slot nog twee interessante links: Netflix gebruikt AWS om kosten te besparen en flexibel te zijn en Netflix schakelt over naar een Google mindset
Waarom in Nederlad geen films aangeboden worden op basis van Svod (subscriptie) is omdat je in Nederland een MG (minimale garantie) moet betalen aan de film studio’s. Dit precedent is ooit geschept door UPC. De reden hiervoor weer is dat je dus als nieuwkomer moeilijk de markt kan betreden en UPC zo de concurre tie op afstand houdt. Je moet nogal wat films erkopen, wil je de garantie goedmaken. Dat moet je helemaal als je ze allemaal voor 10 euro per maand gaat aanbieden. De BC (business case) gaat hier niet van vliegen. Daarnaast zijn de inkomsten uit VOD slechts 1,30 per gebruiker per maand,waarvan je nog eens 70% mag afdragen aan de studio’s. Kortom: vod is nog lang niet zo interessant voor serviceproviders als consumenten verwachten en met een klein land met 7 miljoen huishoudens, heb je gewoon geen afzetmarkt.
Cloud diensten heb je in Nederland ook. Kijk maar naar de Netwerk PVR van KPN. Probleem is dat je voor de rechten afhankelijk bent van de broadcasters. Die kunnen wel hun eigen rechten verkopen, 70% van portfolio, maar niet de rechten van series als csi miami. Int. Studio’s geven die rechten niet graag omdat ze twee markten in stand willen houden, die van managed services (Ziggo) en die van OTT diensten als Netflix. Daarnaast heb je nog de discussie over hoe de dienst (opnemen in de cloud) gezien moet worden; als thuis kopie? Daarover staat helaas niets in de nl wetgeving en dus moeten de partijen er onderling uit zien te komen. Met hoge vergoedingen aan content partijen als gevolg. Bovendien is het lang niet altijd zo dat opnemen in de cloud voor isp’s goedkoper is. Als het een thuiskopie (waarover een isp dan geen vergoeding hoeft te betalen) is dan mag je namelijk geen masterkopie maken die je gebruikt voor alle gebruikers. Met als gevolg dat je voor iedere gebruiker als nog dezelfde opslag nodig hebt als met een HDD in
de settop box. Bovendien genereert een NPVR heel veel unicast verkeer en dat kost weer een hoop investeringen in je netwerk. Opslaan in de cloud vergt ook meer opslag voor safe & restore, wat feitelijk ervoor zorgt dat je dubbele capaciteit moet reserveren voor elke opname…