Windows 8 is voor Microsoft het grootste vernieuwingsproject sinds de introductie van Windows 95. Dit zegt Steven Sinofsky, baas van Microsoft's Windows en Windows Live-divisie. Hij zegt dat bij de ontwikkeling van Windows 8 rekening wordt gehouden ‘met lessen uit het verleden'. Windows 8 is er niet alleen voor desktops, notebooks en netbooks, maar ook voor tablets met ARM-processoren. Eindgebruikers en betrokken ict-dienstverleners zijn blij met de nieuwe toepassingen in Windows 8.
Microsoft heeft deze zomer een aantal details bekend gemaakt over het nieuwe besturingssysteem Windows 8, dat eind 2012 op de markt komt. Zo kunnen gebruikers met Windows 8 direct iso- en vhd-bestanden benaderen. Een iso-bestand (International Organization for Standardization) kan dan worden geopend zonder een cd-rom- of dvd-drive te gebruiken. Windows 8 maakt namelijk een virtuele drive aan nadat een iso-bestand, zoals een foto, video, applicatie of document, wordt open geklikt. De gebruiker kan daarna content uit de image bekijken, zo schrijft Microsoft's Windows-baas Steven Sinofsky op zijn Microsoft Building Windows 8-blog.
Microsoft meldt verder dat gebruikers van Windows 8 meer mogelijkheden krijgen op het gebied van bestandsbeheer. Gebruikers kunnen meerdere bestandsoverdrachten, zoals kopieën, bundelen in één venster en deze pauzeren en weer hervatten. Jaap Ginder, software engineer bij Raet E&C uit Gouda, vindt dit een goede ontwikkeling. ‘Het lijkt me inderdaad ideaal om een lange kopieerslag even te kunnen pauzeren en alles in één venster uit te voeren.'
Nooit in één keer goed
Chris van Werkhoven, principal architect bij Login Consultants in Amsterdam, juicht ook deze aankondiging toe. 'Het werd inderdaad wel tijd dat er iets werd gedaan aan het bestandsbeheer op een Windows-pc. Dat is voor een normale gebruiker toch niet meer te begrijpen, met al die bibliotheken, cloudopslag en usb-sticks. Ik hoop dat het ook duidelijk gaat worden waar wat is opgeslagen. Ook het hervatten van kopie-acties is zeer welkom voor als je zelf back-ups maakt van je steeds vollere harde schijf met al die foto's. Want het gaat nooit in één keer goed.'
Windows 8 heeft verder de toegang tot virtual hard disk (vhd)-bestanden vereenvoudigd. Vhd is een formaat dat wordt gebruikt met Microsoft's Hyper-V en Virtual PC-software. Hierbij wordt alle informatie binnen een virtuele schijf in een apart bestand opgeslagen. Dit vhd-bestand functioneert binnen Windows 8 net als een echte harddisk, maar dan virtueel. De virtuele schijf heeft functies zoals booting, migratietools en kan door gebruik van een snapshot een systeem herstellen. Zowel een iso- als een vhd-bestand kan, virtueel gezien, uit de computer worden gehaald, net zoals een opslagdisk uit een computer kan worden verwijderd.
Ribbon en twee user interfaces
Verder wordt de ribbon-balk van de Windows-verkenner uitgebreid. De ribbon user interface (iu) zorgt ervoor dat de meest gebruikte commando's sneller toegankelijk worden. De ribbon user interface wordt bijvoorbeeld gebruikt voor knippen, plakken, vernieuwen en verwijderen van bestanden. In Windows 8 wordt de ribbon-balk uitgebreid met nieuwe tabs, zoals file, home, share en view. Gebruikers kunnen verder de Quick Access Toolbar grotendeels zelfstandig configureren. Onderdelen kunnen in een ribbon snel worden toegevoegd of worden verwijderd. Sinofsky meldt verder dat op verzoek van gebruikers de 'omhoog-knop', die in Windows XP werd gebruikt, terugkomt.
Microsoft maakt verder bekend dat twee interfaces voor Windows 8 worden gebruikt die tegelijkertijd naast elkaar draaien. Het gaat ten eerste om de desktopinterface, die populair is bij de miljoenen gebruikers. Ten tweede is er de Metro-interface. De softwareleverancier verwacht de komende jaren dat gebruikers meer met aanraakschermen, naast een muis of toetsenbord, willen werken en daarvoor heeft Microsoft de Metro-interface ontwikkeld. Bij deze interface wordt een klein gedeelte van de content op het scherm weergegeven. De gebruiker scrolt er horizontaal doorheen. ‘De Windows-desktop wordt daardoor een applicatie (app)', zo schrijft Steven Sinofsky op het Building Windows 8-blog.
Windows 8 quad-core tablet
Microsoft heeft tijdens de ontwikkelaarsconferentie TechEd 2011 in Nieuw-Zeeland de eerste tablets getoond die draaien op het besturingssysteem Windows 8. Zo werd er een tablet getoond met quad-core processoren. Het is niet bekend of de Microsoft's quad-core tablet draait op een x86- of een ARM-chip. Naar verluidt is het een ARM-chip in een AMD-tablet, omdat Intel officieel nog geen concurrent heeft voor de ARM-chip. Microsoft biedt inmiddels ondersteuning voor ARM-chips die werken op Windows 8. Zo hoopt de leverancier dat ontwikkelaars hun applicaties coderen voor Windows 8 in plaats van Apple iOS of Google Android. Tot nu werken de meeste tablets op deze besturingssystemen. Windows 8 ondersteunt verder tablet-processors van Texas Instruments, Nvidia en Qualcomm. Microsoft beschouwt de tablet overigens als een nieuwe pc.
Danny Burlage, directeur van ict-dienstverlener Wortell, verwacht een snellere acceptatie van tablets als Windows 8 wordt geïntroduceerd. 'Laptop of smartphones zijn niet echt geaccepteerd in een overleg, maar een tablet wel. Mijn werknemers vragen er ook meer naar, al zullen we niet snel tablets faciliteren. Als een personeelslid zelf een tablet aanschaft, dan mogen ze die koppelen. Ik denk wel dat dit gaat veranderen als Windows 8 komt. Wortell verwacht dan dat steeds meer medewerkers zullen overstappen naar tablets voor een belangrijk deel van hun activiteiten en dan moeten wij dat wel gaan faciliteren.'
Windows 8 online app store
Het nieuwe pc-besturingssysteem Windows 8 van Microsoft krijgt een online app store. In de online winkel kunnen gebruikers van Windows 8 applicaties downloaden van andere softwareleveranciers (isv's) die werken op het nieuwe besturingssysteem van Microsoft. De online app store van Windows 8 is niet de eerste online winkel waar applicaties staan die geschikt zijn voor een besturingssysteem.
In januari van 2011 introduceerde Apple zijn Mac App Store. Daar kunnen gebruikers applicaties kopen en downloaden die geschikt zijn voor het besturingssysteem Mac OS X. Deze online winkel is gebouwd op de succesformule van de App Store voor Apple's iPhone- en iPad-apparatuur. Microsoft heeft al een online app store, maar daar kunnen alleen Office- en andere producten van Microsoft worden gekocht. De nieuwe online Windows 8-winkel biedt ook andere merken software. Isv's kunnen hierdoor meer applicaties verkopen aan de naar verwachting miljoenen mensen die Windows 8 gaan gebruiken.
Microsoft Build
Met de blog van Sinofsky hoopt Microsoft dat er meer aandacht komt voor Windows 8. Ook twittert Microsoft over Windows 8 en er is een speciale win8.ms-site. Tot nu schrijven media meer over Apple's iOS en Google's Android. Microsoft lichtte in juni van dit jaar een tipje van de sluier op van Windows 8. Meer nieuws over Windows 8 wordt bekend gemaakt tijdens de Microsoft Build-conferentie in het Californische Anaheim, ten zuiden van Los Angeles. De bijeenkomst wordt van 11 tot en met 16 september 2011 gehouden. De redactie van Computable is hierbij aanwezig en doet verslag.
Windows 8… lekker belangrijk… als je Microsoft bent tenminste. Voor de rest van de wereld is het niet meer dan nogmaals gedwongen de bankrekening van Microsoft/Gates volstorten. Er is niets van belang wat je onder Windows 8 kunt doen en wat niet al onder XP (of eerdere versies) kon. Maar ja, ondersteunen van nieuwe hardware (patches) levert te weinig geld op dus doe je dat met een nieuwe release die je met veel ophef aankondigt.
Ron, de uitleg slaagt nergens op.
Het feit dat er nog heel veel mensen op XP werken (een systeem dat ondertussen 10j oud is) maakt dat gans jouw bericht waardeloos is.
Ron vult de zakken van Steve Jobs. Als je het verschil tussen Windows 8 en XP niet kan vergelijken dan klopt er iets niet denk ik.
Hopelijk kunnen we dan eindelijk alle filmpjes van eigen camera’s draaien in MediaPlayer zonder eerst allerlei codecs te downloaden en installeren of die alleen met QuickTime afgespeeld kunnen worden.
@ScientificBOb hoewel ik je mening deel dat Ron wat kort door de bocht is, zie ik niet in waarom een oud systeem minder goed zou zijn.
Software in essentie slijt niet.
Het feit dat er continu patches op los gelaten moeten worden geeft enkel aan dat het spul in eerste instantie ondeugdelijk was.
Beetje domme actie als keer op keer voor een produkt gekozen wordt waarvan bekend is dat de kwaliteit beroerd is.
Als je toch zes Lada’s gereden hebt wil je toch ook eens een Mercedes proberen.
@Pascal: Ben blij met mijn Mercedes (Ubuntu en alle GRATIS apps uit de al langer bestaande apps-store Ubuntu Software Centrum).
Maar ik ben toch ook wel een beetje nieuwsgierig naar Windows 8, er schijnt nu wel degelijk iets vernieuwd te zijn in Windows behalve het uiterlijk, ben ook benieuwd of nu eindelijk dat ntfs vervangen is door iets moderners.