De rechtbank in de Amerikaanse stad Oakland vindt de boete van 1,3 miljard dollar voor SAP, dat het kreeg vanwege het schenden van auteursrechten van Oracle, te hoog. Volgens de rechtbank heeft Oracle niet genoeg bewijs geleverd en is de oorspronkelijk boete van 272 miljoen dollar voldoende.
De boete voor SAP werd eerder vastgesteld op 1,3 miljard dollar (970 miljoen euro). SAP kreeg deze boete omdat het bedrijf TomorrowNow, dat in 2005 in handen van de Duitse leverancier kwam, auteursrechten van Oracle heeft geschonden. SAP ging in beroep. De rechter oordeelt in het beroep(pdf) dat Oracle niet genoeg bewijs heeft geleverd en genoegen moet nemen met de eerder opgelegde boete van 272 miljoen dollar. Als Oracle niet akkoord gaat met deze boete, dan moet het opnieuw een rechtszaak beginnen.
SAP is blij met de beslissing van de rechter en zegt dat de jury, die achter de boete van 1,3 miljard dollar stond, een foute beslissing heeft genomen. SAP hoopt nu dat de rechtszaak snel wordt afgehandeld. Oracle zegt in een verklaring dat het nog steeds recht heeft op een hogere schadevergoeding. De boete van 272 miljoen dollar voor SAP is te laag, gezien de grootschalige diefstal en betrokkenheid van SAP-managers, zo vindt Oracle.
HP Itanium
Mocht Oracle de rechtszaak willen voorzetten, dan krijgt het te maken met een nieuwe jury. Dan bestaat de kans dat SAP helemaal geen boete hoeft te betalen. Oracle heeft daarnaast een andere rechtszaak lopen tegen HP. Hierbij draait het rond stopzetten van Oracle´s softwareondersteuning voor HP's Itanium-servers. Beide bedrijven hebben elkaar aangeklaagd.
Achtergrond rechtszaak Oracle vs. SAP
SAP staat voor de rechter omdat dochteronderneming TomorrowNow onrechtmatig miljoenen bestanden van concurrent Oracle heeft gedownload. SAP was bereid 30 miljoen euro schadevergoeding te betalen. Oracle vroeg om een schadevergoeding van ruim 1,23 miljard euro. De jury gaf Oracle gelijk en deelde een boete uit van 1,3 miljard dollar, zo'n 970 miljoen euro. SAP vond de boete te hoog en het zou het bedrijf schaden voor verdere groei. Daarom vroeg SAP om een lagere boete of om een nieuwe rechtszaak, zo valt te lezen op een speciale website die door SAP in het leven is geroepen. Oracle eist op zijn beurt een hogere boete voor SAP indien de rechtszaak wordt overgedaan. TomorrowNow is een specialist die diensten levert voor gebruikers van Oracle-applicaties en was onder andere actief in Amsterdam. TomorrowNow werd in 2005 door SAP overgenomen en in 2008 afgebouwd. Oracle begon een rechtszaak in 2007. SAP heeft altijd beweerd dat de schade van Oracle meevalt. De twee softwaregiganten leven sinds de rechtszaak in onmin. Zo verwijdert SAP alle Oracle Sun-servers uit zijn datacenters in de Benelux.