Slimmer werken vergt meer it, nietwaar? Laten we dat nu eens omdraaien, en kijken hoe we met zo weinig mogelijk it toekunnen. Nu wil dat niet zeggen dat we terugmoeten naar een kantoor met potlood en papier, waar de hoogste graad van automatisering bestaat uit een elektrische puntenslijper. Het idee is dat we eens kijken welke it-taken we een ander kunnen laten doen, zodat we daar geen eigen personeel voor nodig hebben.
Servers hebben we in huis niet nodig. Die gaan naar een goede Infrastructure-as-a-Service provider. En als je alle software afneemt van een Software-as-a-Service provider, hoef je niet eens te weten hoeveel servers je hebt.
De laptops en telefoons? Niet meer zelf doen. Geef je personeel een toelage, en wat richtlijnen, en klaar is Kees. Dan ben je ook van het geklaag af over verouderde of on-hippe apparatuur.
Software-installatie en onderhoud? Niet nodig als je Software-as-a-Service gebruikt. En hoe moet die software dan ingericht worden? Als je de juiste software service hebt gekozen is het zo gemakkelijk dat de business dat zelf kan.
Netwerkkabels trekken in en tussen de vestigingen deden we natuurlijk al lang niet meer. Bovendien heeft iedereen thuis toch al ADSL of kabel. Samen met die 'bring your own'-apparatuur is iedereen dan meteen optimaal mobiel.
Controleren of alles wel een beetje volgens je plan ingericht is? Daar huur je gewoon een externe auditor of zo voor in. Ook daarvoor zijn er geen interne mensen nodig. Zelfs het beheren van alle contracten en diensten kun je een ander laten doen.
Dus wat blijft er over?
Je hebt geen servers meer, geen applicaties, geen pc's, en geen netwerk om te beheren. Het lijkt me dat je eigenlijk alleen nog maar een beetje beleid hoeft te maken, en vast te stellen wie er eigenlijk bij de organisatie hoort: beheer van rechten en identiteit. Maar voor dat laatste had je al een personeelsafdeling, zou ik denken.
Het kan natuurlijk zijn dat je software zo uniek is dat niemand anders die kan leveren. In dat geval moet je eens overwegen of je niet zelf een Software-as-a-Service provider zou moeten zijn.
Waarom wil het management toch altijd de ICT uitbesteden? Waarom niet zichzelf? Je houdt dan de core-business, en de mensen die weten hoe het werkt. De rest huur je in, zeg nou zelf, een projectleider is ook niets bijzonders. CEO’s CFO’s etc. hoeven niets van de business te weten, anders dan nieuwe binnen te halen en zorgen dat er genoeg geld is om de huidige te laten lopen.
Ach, en dat integreren van al die SaaS omgevingen, dat besteed je toch ook uit… Hm, aan wie dan?
Leuk dit soort adviezen, maar denk eens echt mee welke uitdagingen er dan ontstaan.
Achter hypes aanlopen is leuk, maar organisaties opzadelen met onbekende uitdagingen geeft alleen maar weer kansen voor nieuwe adviseurs met nog meer riskante adviezen.
Nou Peter!
Als KPN of ABN AMRO helemaal opnieuw zou kunnen beginnen is het misschien leuk om over na te denken. Maar als je nog 1200 legacy systemen hebt en af en toe bedrijven overneemt met al haar systemen.
Veel kleinere en jongere organisaties werken al op die manier. Voor veel grotere en oudere organisaties zal dit nog een generatie duren.
Radicaal anders, best leuk om daar over te filosoferen.
In dat kader is het aardig om terug te gaan naar het onstaan van IT afdelingen.
Ooit is de IT afdeling bedacht omdat eindgebruikers te veel tijd kwijt waren met het zelf oplossen van de computerproblemen. Een groepje medewerkers die-toch-altijd-gevraagd-werden organiseerde zich tot afdeling. Niet veel later kwam ITIL in ons leven. Iemand werd aangewezen om de telefoon op te nemen, zodat de rest op de achtergrond kon doorwerken. De helpdesk was geboren.
Dit verhaal uit de oude doos is belangrijk om de achterliggende gedachte van een IT afdeling te begrijpen. De business verliest geen tijd aan zelf het wiel opnieuw uit te vinden op het gebied van IT vraagstukken.
Misschien is dat concept nu achterhaald? Thuis weten we onze PC immers ook goed werkende te houden. Een aardige test is om de IT afdeling halve dagen dicht te doen. Kan de business alvast wennen aan zelfredzaamheid. Overuren schrijven vanwege het zelf uitzoeken hoe het Open Office document binnen Word moet worden geopend mag natuurlijk niet. En voor problemen binnen business applicaties belt men zelf met de leverancier. Klinkt goed, mijn deur is als test vanmiddag alvast dicht.
De reacties lezend klopt het wel dat de “Alles de deur uit!” stelling voor veel organisaties wat te kort door de bocht is. Maar ik ben wel blij met zo’n niet-poldermodel stelling. Want voor heel veel situaties is hij wel degelijk van toepassing. Harde ICT en standaardsoftware is het stadium van de rocketscience ontgroeit en kan voor een groot deel uit de muur worden afgenomen. Wat natuurlijk niet wil zeggen, zoals @Antonia concludeert, dat je geen goede gebruikersondersteuning meer hoeft te bieden. Net zo min als dat je geen beleid of regie meer hoeft te maken. Maar mijn prive gmail doet het zonder kosten en onderhoud al 15 jaar net zo goed als de exchange mail op mijn werk. Gewoon lekker zo doorgaan Peter.
@Ad Gerrits: maar laten we dan onderscheid maken tussen (eind)gebruikersbeleving en de partijen die de diensten leveren die uit de muur komen. Standaardsoftware is een droom die mogelijk ooit uitkomt, maar de verzameling functionaliteiten die ik nodig heb wordt hopelijk wel fatsoenlijk, degelijk en veilig aan elkaar geknoopt. Daar is op softwaregebied nog weinig aan gewerkt, op infrastructuurgebied begint dat ook nu pas te komen.
@L1 Je “die ik nodig heb” toevoeging is denk ik essentieel. Je hebt gebruikers die nog voldoende zouden hebben aan een typemachine, en je hebt gebruikers die stateoftheart ICT gebruiken maar nog essentiële dingen missen. Het ligt er dus sterk aan wat je nodig hebt en welke eisen je daar aan stelt. Als ik om me heen kijk zie ik heel veel kansen om verbeteringen te bereiken via de inzet van cloudtoepassingen. Soms voor alles, soms voor een beperkt deel. Maar meer dan voldoende om serieus aandacht aan te besteden.