De Stichting Arbeidsmarkt Geo (Sageo) brengt de vraag naar geo-ict'ers op mbo-niveau in kaart. De stichting verspreidt een vragenlijst binnen de ict-sector. Uit de uitkomsten van die enquête moet een beeld ontstaan van de gevraagde competenties. De huidige mbo-opleidingen tot geo-ict'er zijn voornamelijk op landmeten gericht. Maar volgens de organisatie vragen nieuwe toepassingen van geo-informatica om nieuwe vaardigheden. Om de opleiding zo goed mogelijk op de praktijk te laten aansluiten, wordt de markt bevraagd.
Branchevereniging Ict~Office roept zijn leden op om deel te nemen aan de enquête. De uitkomst van het onderzoek wordt gebruikt voor de opzet van een nieuwe mbo-opleiding voor geo-ict'ers. 'Nieuwe toepassingsvelden vragen om nieuwe vormen van inwinnen, beheer, verstrekking en gebruik van geodata. Hierdoor zijn mensen met nieuwe competenties hard nodig', stelt de brancheorganisatie. 'Er is behoefte aan een mbo-opleiding die studenten leert om ingewonnen ruimtelijke gegevens te combineren met andere data en deze gegevens te presenteren en beschikbaar te stellen, die opleiding bestaat momenteel niet', aldus Ict~Office.
Daarnaast moet het onderzoek de tekorten van instromers in kaart brengen. De sector kampt namelijk met forse tekorten aan starters zowel op mbo-, hbo- als universitair niveau. De laatste cijfers over de tekorten aan starters in het geo-werkveld zijn van 2008. De instroom van geo-ict'ers op mbo-niveau bleef dat jaar steken op ongeveer twintig terwijl de markt behoefte had aan tussen de 100 en 150 geo-specialisten. Voor hbo en wo was het beeld ongeveer gelijk.
GIS
Geo-informatica gaat om het inwinnen, beheren en visueel maken van informatie gekoppeld aan een geografische plaats. Het vakgebied rondom die GIS-systemen (geografische informatiesystemen) wordt toegepast in de ruimtelijke ordening, bouw, waterhuishouding, landbouw en milieu. Het gaat om metingen op het land, in het water, de lucht en de ruimte.
Het vakgebied kampt met onbekendheid bij scholieren en een imagoprobleem en heeft een campagne opgezet. Daarbij wordt benadrukt dat navigatiesystemen, Google Maps en Google Earth ook onderdeel uitmaken van het geo-vakgebied en worden nieuwe toepassingen als augmented reality genoemd. De stichting is naast verbeteringen in de opleidingen bezig om het vakgebied beter op de kaart te zetten.
Top-vijf
Volgens SAGEO behoort de geo-ict-sector van Nederland tot de top-vijf van de wereld. Er wordt jaarlijks ongeveer 1,4 miljard euro omgezet en de sector groeit met 17 procent per jaar, aldus de stichting.
De Stichting s een samenwerking tussen het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen, de geo-vakvereniging en de overheid (Kadaster).