Het besturingssysteem Android had in het tweede kwartaal van 2011 de meeste aanvallen van malware te verduren. Volgens McAfee heeft het besturingssysteem van Google in vergelijking met andere mobiele besturingssystemen 60 procent van het totaal aantal malware-aanvallen te verwerken gehad. Dat is voor Android een stijging van 76 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. Java Micro Edition komt op de tweede plaats met 33 procent, gevolgd door Symbian met ongeveer 8 procent. Het tweede kwartaal van 2011 vond McAfee zes miljoen unieke malwareprogramma's. Dit is een stijging van 22 procent.
Malware-makers lijken steeds vaker hun kwaadaarrdige code te ontwikkelen voor mobiele apparaten en minder voor pc's. Volgens McAfee worden dezelfde types Trojans als het bedrijf kent van de pc, nu ook op telefoontoestellen en tablets gevonden. Deze Trojaanse paarden maken het voor hackers mogelijk informatie te stelen en zelfs het hele toestel over te nemen. Ze komen vooral voor in apps die werken als sms-diensten.
De meest voorkomende Android-malware is Smsmecap.A. Deze app stuurt anti-Christelijke sms'jes naar alle contacten uit de contactenlijst. Ook moeten gebruikers van het Google-besturingssysteem oppassen voor DrdDreamLite, DroidKungFu en Jmsonez. Deze laatste zorgt ervoor dat de kalender naar januari 2011 versprin.t Wanneer de gebruiker dit wil wijzigen, worden er sms'jes gestuurd naar dure diensten.
Apple OS X
Smartphones worden steeds meer gebruikt om op te surfen en online te winkelen. Omdat bij winkelen vaak gebruik wordt gemaakt van creditcards, zijn mobiele toestellen interessant voor hackers. Bovendien worden er tijdens het internetwinkelen vaak gebruikersnamen en wachtwoorden ingevoerd, die gebruikers vaak voor meerdere websites gebruiken. Als een hacker eenmaal ontdekt wat het wachtwoord bij een internetwinkel is, dan zou dat zomaar hetzelfde kunnen zijn als die bij betaalwebsite Paypal.
Daarnaast stelt McAfee dat Mac-computers meer last hebben van malware, in de vorm van valse anti-virussoftware. Opmerkelijk omdat Apple's OS X de voorgaande jaren juist met rust werd gelaten door malware-verstuurders. De vraag die rijst is wanneer iPads en iPhones slachtoffer worden van de virtuele aanvalstechnieken.
Ook de populariteit van zogeheten rootkits stijgt. Dit zijn gereedschappen, zoals Koutodoor en TDSS, om malware effectiever te maken. De rootkit gaat diep in het besturingssysteem en kan alleen verwijderd worden door functies van het besturingssysteem te beschadigen.
Het lag natuurlijk in de lijn van de verwachting dat mobile device aangevallen worden. Leverancier zeggen graag dat hun product veilig en geen antivirus of zo iets nodig hebben. Helaas is dus niet waar. Voor een hacker geld dat hij zoveel mogelijk device in 1x wil raken. Dus hoe populairder het device hoe grote te kans dat het wordt aangevallen. De vraag is dan ook nooit of, maar wanneer.
Toch maar goed dat we nog niet overgestapt zijn naar betalen met je mobieltje. Moet er niet aan denken dat je plotseling voor duizenden euri in de schuld zit (behalve dan de schuld die we dankzij de overheid en de EU hebben!). Er is een uitermate goed alternatief, veel veiliger, CONTANT geld. Kan ik van harte aanbevelen! Wordt al millenia overal geaccepteerd en heeft zich ruimschoots bewezen.