Slechts 6,7 procent van de overheidsinstanties maakt gebruik van cloudapplicaties. Daarmee drukt deze sector zwaar op de algemene acceptatie van cloudoplossingen in Nederland. Dit blijkt uit onderzoek van Computer Profile onder 4300 ict-verantwoordelijken.
In totaal wordt bij 15,6 procent van de organisaties met meer dan vijftig medewerkers met één of meer cloudapplicaties gewerkt. Het onderwijs scoort met 40 procent het best, gevolgd door de sector ict en utilities (23,9 procent).
Marktanalyse
Computer Profile bracht het gebruik van cloudapplicaties in Nederland in kaart. Dit deed het bedrijf zowel naar branche, leverancier als toepassing. Lees ook de marktanalyse ‘Onderwijs omarmt cloudoplosssingen'.
Ik vindt dit een beetje rare conclusie. Hiermee wordt eigenlijk gezegd: als de overheid het gebruikt is het goed, en zal de rest het ook wel gaan gebruiken.
Ik ben eigenlijk best blij dat de overheid zo weinig gebruik maakt van cloud applicaties. Het zit misschien tussen de oren, maar ik heb GBA gegevens liever fysiek op een server staan in het gemeentehuis dan dat ze ergens op deze wereld in de cloud staan.
Eerlijk gezegd zit ik niet te wachten op een snelle en massale overschakeling van de overheid naar ‘de cloud’. Niet voordat er beter nagedacht is over de gevolgen op het gebied van informatiebeveiliging.
Het rapport Kwetsbaarheidsanalyse Spionage van de AIVD besteedt in hoofdstuk 8.5 (Uitbesteding & offshoring) aandacht aan dit probleem en geeft een aardig overzicht van de risico’s: https://www.aivd.nl/publish/pages/1627/kwetsbaarheidsanalysespionageapril2010.pdf
Het rapport Kruispunt der Wegen van de ‘geheimzinnige’ denktank Omega, probeert hier invloed op uit te oefenen. Zie ook mijn blog hierover: http://chido-advies.blogspot.com/2010/12/verwachtingen-bewolkt-met-een-hoop-mist.html
Objectiviteit van dit artikel is ver te zoeken. Waarom zou je als schrijver van dit artikel een waardeoordeel toevoegen aan een onderzoek van het gebruik van cloud applicaties. Het eenvoudig presenteren met toelichting van de feiten lijkt mij in deze genoeg. Dan blijft de lezer verstoken van persoonlijke en/of commerciële ambities waar menig artikel toch al doorspekt mee is.
De omgekeerde wereld. Recent heb ik in een adviesopdracht o.a. cloudoplossingen meegenomen als optie voor de ict-ondersteuning waarin interoperabiliteit tussen verschillende overheidsorganisaties moest worden aangereikt. Daarbij is uiteindelijk de voorkeur niet op cloudtoepassingen komen te liggen, juist OMDAT het nog zo weinig gebruikt wordt. Daarnaast helpt het niet mee als Donner roept dat de overheid geen data buiten NL/EU mag opslaan, want daarmee beperk je de mogelijkheden bijna alleen tot private clouds – en daar heeft al helemaal niemand ervaring mee. Overigens niet nieuw dat ‘de overheid’ vooral geneigd is te kiezen voor ‘proven technology’, hoe jammer dat ook blijkt te zijn voor echt goede innovaties en bijv. open systemen…
Het vinden van referenties van overheden die al WEL met cloudtoepassingen werken, is trouwens lastig zat, dus het verbaast me dat er kennelijk toch al 6,7% mee werkt. En wat is dat dan, google docs voor een klein project??? Kortom, de definities binnen het artikel zouden wel wat helderder hebben gekund.
Gisteren was er een bericht dat o.a. D66 in de EU raad vragen had over het feit dat blijkbaar de VS bedrijven met hun hoofdkantoor in de VS wettelijk gezien indien nodig cloud data kunnen opvragen.
Dan blijft als enige mogelijkheid over om alleen 100% Europese of privé clouds te gebruiken. Dat geldt dan niet alleen voor overheden maar min of meer ook alle niet-overheden.