Ordina-directeur Ronald Kasteel legt 1 september 2011 zijn functie neer. Hij leidde de dienstverlener 12 jaar lang en werkte in totaal 22 jaar voor het dienstenbedrijf. Een overzicht van de carrière van Mister Ordina.
Kasteel begint in 1999 op 37-jarige leeftijd aan zijn baan als directeur van het dienstenbedrijf. Hij is dan al acht jaar werkzaam voor Ordina en zit sinds 1996 in de raad van bestuur. Hij start in een periode waarin het bedrijf via een agressieve overnamestrategie en op eigen kracht groeit.
Tussen 2000 en 2008 stijgt de omzet van 360 naar 700 miljoen euro. De dienstverlener sleept grote contracten binnen bij overheden en financiële instellingen. Volgens betrokkenen is de visie van Kasteel en zijn manier van leidinggeven de drijvende kracht achter die groei. Kasteel heeft het plan om de grootste ict-dienstverlener van de Benelux te worden en mengt zich in 2005 in de overnamestrijd om PinkRoccade. Uiteindelijk trekt Getronics aan het langste eind.
Kasteel vertrouwt in 2008 aan Memory Magazine toe dat zijn balans tussen werk en privé 'volstrekt verkeerd is' en hij alleen in het weekend tijd heeft voor zijn kinderen. Binnen zijn bedrijf oogst Kasteel lof als open bestuurder. Hij spreekt bijvoorbeeld iedere eerste werkdag van de maand met nieuwe medewerkers en zegt discussies met personeel niet uit de weg te gaan. Verschillende medewerkers omschrijven Kasteel als een directeur met een sterke visie die zijn plannen ook goed kan toelichten. Kasteel ziet zichzelf bovenal als strateeg en minder als operationeel manager. Toch zegt hij moeite te hebben met taken uit handen te geven.
Fors verlies BPO-activiteiten
In 2008 raakt het bedrijf in zwaar weer. Dat komt doordat de vraag naar ict-diensten daalt en Kasteel ziet de resultaten van zijn paradepaardje, de bpo-activiteiten, tegenvallen en besluit de bpo-activiteiten te staken. Uiteindelijk lijdt het bedrijf forse verliezen op de in 2004 gestarte bpo-activiteiten. Het bedrijf boekt in 2008 ruim tachtig miljoen euro verlies. De opdrachten worden overgedragen aan Centric dat geld toe krijgt op de activiteiten.
Op dat moment heeft Kasteel volgens sommige Ordinezen afgedaan als bestuurder. Maar de bestuurder blijft aan. In 2008 lijkt hij zelfs meer macht naar zich toe te trekken, als de topmannen Blanken en Vermeire eind 2008 afscheid nemen van het bedrijf. Kasteel vormt met financieel directeur Hans den Hartog het executive comittee. Daarmee lijkt Kasteel de macht te grijpen. Maar hij ziet dat anders. Volgens de directeur is er sprake van een organisatorische verandering waarbij meer macht bij de individuele bedrijfsonderdelen komt te liggen en de raad van bestuur de strategie bewaakt. De topman zegt in 2009 tegen Managementscope: 'geen alleenheerser te zijn'.
Afkoelen
Op de website van Computable discussiëren lezers of de termijn van het directeurschap van Ordina voor of tegen hem pleit. De misser met de bpo-activiteiten blijft Kasteel achtervolgen. In mei 2011 maakt het bedrijf bekend dat Kasteel per 1 september 2011 vertrekt. Voor de buitenwereld is de directeur dan al een tijdje op een zijspoor gezet door de benoeming van Stepan Breedveld als directeur van Ordina Nederland. Breedveld volgt Kasteel op. Kasteel zei bij de presentatie van cijfers over het eerste halfjaar van 2011 dat hij nog geen nieuwe baan heeft en eerst een periode gaat afkoelen.
Je moet maar durven. Een giga verloop in de directie, ruzie op ruzie. Hoog verloop onder het personeel. Mensen met capaciteiten worden weggereorganiseerd. Collectief of “individueel” (met 350 man tegelijk). Constante factor?
Bij Ordina werken reuze leuke mensen, allemaal erg gemotiveerd.
Alleen jammer dat de ‘strategen’ met hun hoofd in de wolken lopen en de interne sfeer hebben laten verslonzen.
‘Actief overnamebeleid’: er werd een allegaartje van bloedgroepen opgebouwd, zonder enige cohesie. De ene interne reorganisatie na de andere. Minkukels kregen het voor het zeggen. De enige echte ‘asset’, de operationele werkers, werden behandeld als melkkoeien.
Ik heb jarenlang met ontzettend veel plezier bij Ordina gewerkt en had er nog vele jaren bij willen blijven werken zij het niet zo dat vanwege Mr Kasteel’s visie de opdrachten steeds minder werden en voor mij vaker en vaker ook te ver weg. (met name Den Haag en de rest van de Randstad)
Wie weet, als het bedrijf over een x aantal jaren weer de goede kant op gaat!??….
De intensieve menshouderij houdt een keer op.
Hmmm, klinkt erg negatief over Ordina en omgeving. Ik ken Ronald redelijk en heb toch een heel ander beeld over hem.
Persoonlijk vind ik dat hij het in deze tijd niet slecht heeft gedaan. In deze tijd van fusies en overnames, is het niet ondenkbaar dat Ordina zelf overname kandidaat zou zijn geworden.
Gezien de markt en omstandigheden best een goed resultaat. Zijn voorganger E. de Boer had een eenvoudiger periode (Groei omzet en personeel).
Ik ben benieuwd wat Ronald na zijn cool down periode gaat doen. Succes!