Gemeente Ede is na het faillissement van VoIP-leverancier Israpunt een samenwerking aangegaan met telecomaanbieder One IP. De leveranciersruil ligt gevoelig omdat beide aanbieders in een juridische strijd verwikkeld zijn over software-eigendommen. Ede koos voor het bedrijf One IP na een tip van de gemeente Amsterdam. One IP nam na het faillissement van Israpunt hun klantenbestand over en benaderde Ede om ondersteuning te bieden op hun open source-telefooncentrale Asterisk.
Arnold van der Ploeg, ict-adviseur binnen gemeente Ede: 'One IP nam het klantenbestand van de curator van Israpunt over. De telecomleverancier bood aan over te stappen naar de Astium-oplossing, die gebaseerd is op Asterisk. Er worden daarvoor geen softwarekosten gerekend. Na een positieve referentie van de gemeente Amsterdam heeft Ede besloten met One IP in zee te gaan om het acute probleem van het wegvallen van support het hoofd te bieden.'
Ede kwam in aanraking met de Asterisk open source-centrale door Israpunt, dat voor zijn faillissement een concept maakte voor de gemeente om ervaring op te doen met dat type VoIP-telefonie. 'De samenwerking was professioneel en plezierig. Daarom vroegen wij aan Israpunt om een offerte uit te brengen voor een eerste opschaling van het aantal Asterisk-aansluitingen', zegt Van der Ploeg. Zover is het nooit gekomen, want het bedrijf ging failliet. Inmiddels is deze taak aan One IP overgedragen.
One IP versus Israpunt
Voor de gemeente in Gelderland maakt de overstap van Israpunt naar One IP weinig verschil. 'Het aanbod was in technische, functionele en financiële zin goed vergelijkbaar met dat van Israpunt. Het bedrijf komt op ons over als een professionele en betrouwbare partner', zegt Van der Ploeg. Ede heeft inmiddels aan One IP gevraagd om een offerte uit te brengen voor de ondersteuning van de Asterisk-centrale. De gemeente gebruikt vaste telefonie die deels over een Avaya-centrale en deels over een Asterisk-centrale loopt. De provider is UPC Business.
Israpunt en One IP slepen elkaar over en weer voor het gerecht over onder andere de telefonie-software Astium. One IP claimt vijftien jaar ontwikkeltijd gestoken te hebben in de open source-software. Directeur Peter Roos zegt hierover: 'Het gaat dan niet om de software zelf, maar om de tools die hiervoor zijn ontwikkeld. Israpunt heeft onze Astium-software gekopieerd en zelfs fouten van ons in de database overgenomen.'
Neonova en The IP Company
Roos' bedrijf heeft het klantenbestand van Israpunt overgenomen toen de VoIP-leverancier in juni 2011 failliet werd verklaard. Onder die klanten waren de KPLD, Universiteit Twente en gemeente Ede. One IP is een joint-venture uit 2010 van open source-telefonieleveranciers Neonova en The IP Company.
Opmerkelijk is dat Israpunt zijn faillissement bekendmaakte in een persbericht met de kop 'Gemeente Amsterdam verantwoordelijk voor faillissement van Israpunt Telecom & ICT'. De VoIP-leverancier liet in datzelfde persbericht weten dat er betalingen uitbleven en dat One IP en Neonova leugens over hen zou hebben verspreid binnen de telecommarkt. Gemeente Amsterdam zou een half miljoen euro schuld hebben bij de failliete VoIP-leverancier.
De in 2009 aangestelde Amsterdamse cio Claudia de Andrade-de Wit zei een in 2008 afgesloten contract met Israpunt in 2010 op, omdat er sprake van belangenverstrengeling was: de VoIP-leverancier had de leiding gekregen over het VoIP-project van de gemeente, maar had zichzelf vervolgens als leverancier in dienst genomen. Nadat het contract met Israpunt was opgezegd, werd One IP gevraagd als leverancier.